Obavijesti

Promo sadržaj

HT premijerno prikazao film „Generacija inspiracija“

HT premijerno prikazao film „Generacija inspiracija“
4

Riječ je o prvom dokumentarnom filmu u Hrvatskoj na temu uloge STEM znanja i vještina u razvoju čitavog društva

U atraktivnom prostoru kina Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu premijerno je prikazan film „Generacija inspiracija“, prvi hrvatski dokumentarni film koji razbija predrasude s kojima se susreću mladi prilikom uključivanja u STEM aktivnosti. Kroz autentične priče o uspjesima i pogledima na svijet glavnih protagonista ovog dokumentarca, Hrvatski Telekom ističe prilike koje otvaraju najnovije tehnologije, bilo u području pripreme mladih za poslove budućnosti ili osnaživanju njihove uloge za prosperitet cijelog društva. Na premijeri se okupio čitav niz predstavnika državnih i obrazovnih institucija, udruga, poslodavaca te brojne osobe iz javnog života koje svojim djelovanjem i stavovima podržavaju i stvaraju više prilika za bolje obrazovanje u Hrvatskoj.

„Generacija inspiracija“ isprepliće razmišljanja i stavove mladih polaznika donacijskog programa Generacija NOW prikazujući kako STEM vještine u školama pozitivno utječu na razne aspekte njihovog života, života njihovih obitelji i zajednica u kojima žive. Oni su djevojčice i dječaci iz različitih sredina, različitih osobina i interesa, a zajedničko im je da koriste najnovija znanja i tehnologije, kritički promišljaju o svijetu oko sebe, razvijaju svoju kreativnost i u tome su izrazito uspješni. Također, ruše predrasude duboko ukorijenjene u našem društvu pokazujući kako su u bavljenju STEM znanostima jednako uspješni i dječaci i djevojčice, kako kompetencije u ovom području nisu rezervirane isključivo za rad u IT sektoru, kako su djeca s ovim znanjima nerijetko omiljena u društvu te kako, bez obzira žive li u malim mjestima ili velikim gradovima, zahvaljujući brojnim mogućnostima današnjice, imaju jednake prilike za uspjeh i razvoj.

Također, svoje osvrte na ovu temu podijelili su i renomirani stručnjaci. Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja ovdje govori o primjenjivosti STEM znanja i vještina u svim sektorima, naglašava tehnologiju kao ključan segment u izjednačavanju mogućnosti za sve te ističe: „U poslovima budućnosti jednako i ravnopravno su poslovi i za djevojčice i za dječake. Nema ružičastih, nema plavih. Prednost tehnologije je da svima daje jednake šanse“.

Uz gospođu Kralj, i doc. dr. sc. Nina Pavlin-Bernardić s Odsjeka za psihologiju na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu daje svoj stručni osvrt. Oslanjajući se na brojna znanstvena istraživanja, Pavlin-Bernardić govori o tome na koji način je upravo bavljenje STEM znanostima, poticanje djece od najranijih dobnih skupina na kritičko promišljanje o svijetu oko sebe te rješavanje izazova uz pomoć tehnologije dobro za njihov razvoj. Uz to, ističe i kako su upravo roditelji oni koji, čak i nesvjesno, od najranije dobi svojoj djeci nameću određene interese: „U društvu još uvijek postoji stereotip da je STEM područje više područje za muškarce. Kad roditelji kupuju igračke djevojčicama, više će kupiti lutke, a manje će kupiti nešto vezano uz znanost, vezano uz elektroniku, lego kockice i slično. Više će to kupiti dječacima. I tako kroz cijeli život, zapravo, djeca usvajaju neke vrijednosti da je to područje više za muškarce.

Donoseći najnovija znanja i tehnologije u obrazovne institucije, već godinama uspješno stvaramo jednake prilike za bolje obrazovanje diljem Hrvatske. Ovim dokumentarnim filmom uklanjamo i sve predrasude kako bi svako dijete u Hrvatskoj imalo jednak pristup vrijednostima programa Generacija NOW, a koje su važne za njihov razvoj i uspjeh . Ponosni smo što na ovaj način odgajamo generaciju mladih ljudi koji već danas mijenjaju svijet na bolje, a istovremeno su to i uzori koji inspiriraju čitavo društvo“, izjavila je ovom prigodom Nina Išek Međugorac, direktorica Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskog Telekoma i glavna inicijatorica programa Generacija NOW.

Snimanje se odvijalo diljem Hrvatske, a sve pod palicom Siniše Josipa Starčevića, nagrađivanoga redatelja i producenta poznatog upravo po nizu inspirativnih dokumentarnih formata snimanih za Europsku komisiju, razna međunarodna događanja i multinacionalne kompanije.

Generacija NOW donacijski je program koji provodi Hrvatski Telekom u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih.  U četiri godine, u pripremanje mladih za poslove budućnosti uloženo je više od 4 milijuna kuna, a u programu se nalazi više od 300 obrazovnih institucija diljem Hrvatske. Dokumentarnim filmom „Generacija inspiracija“, ali i čitavim nizom aktivnosti unutar donacijskog programa, Hrvatski Telekom ističe koliko je važno ulagati u bolje obrazovanje svih školskih uzrasta  - kako bi uspješno koračali životom ne propuštajući prilike koje pruža najnovija tehnologija.

Dokumentarni film „Generacija inspiracija“ od 6. studenoga dostupan je potpuno besplatno u MAXtv videoteci, a moguće ga je u cijelosti pogledati i na YouTube kanalu Hrvatskog Telekoma.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.