Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

Igra umjetnosti i tehnologije: Svjetlosne atrakcije na tridesetak lokacija u Zagrebu

Igra umjetnosti i tehnologije: Svjetlosne atrakcije na tridesetak lokacija u Zagrebu

Od 16. do 20. ožujka u Zagrebu će se četvrti put održati Festival svjetla. Tako će se, nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, ponovo ujediniti mašta, umjetnost i svjetlosna tehnologija šaljući poruke nade, zajedništva i mira

VIDEO

Od vatrenog Las Fallasa u Španjolskoj i francuskog Fête des Lumières, koji slavi život Djevice Marije, do slikovitog festivala Great Wisteria u Tokiju te 23-dnevnog Vivid Sydneya u Australiji - znate li da se festivali svjetla priređuju u više od 20 zemalja na svijetu, uključujući Hrvatsku? Riječ je o posebnoj dimenziji umjetnosti koja na kreativan način uklapa svjetlost u gradsku sredinu. Instalacije, projekcije, interaktivne konstrukcije, lampice i mnoga druga svjetlosna rješenja svake godine na festivalima diljem svijeta zadivljuju svoje građane i posjetitelje.

Svjetlost koja će obasjati Zagreb

Hrvatska verzija Festivala svjetla bit će u Zagrebu od 16. do 20. ožujka. Kao i prethodnih godina, riječ je o festivalu dobrih emocija i lijepih prizora, tijekom kojeg umjetnici svjetla upotrebljavaju grad i njegove vedute kao slikarsko platno. Kroz inovativnu umjetnost i čaroliju svjetla posjetitelji će doživjeti grad na drugačiji, posebniji način. 

Donosimo neke od nama najzanimljivijih zagrebačkih lokacija čije će trgove, ulice i pročelja uskoro obasjavati šarene zrake svjetlosti, a ostale vijesti i informacije o Festivalu svjetla možete pratiti na službenoj stranici Turističke zajednice grada Zagreba

1. Istražite magičnu livadu u tunelu ispod Zagreba, punu svjetlećih cvjetova 

U središnjem tunelu Grič, koji se proteže ispod Gradeca spajajući Mesničku i Radićevu ulicu, budi se magična livada na kojoj razigrano rastu osvijetljeni cvjetovi u bojama. Prošećite neobičnim puteljkom i uživajte u svjetlosnoj projekciji proljeća. 

Usput vam je i park Grič, jedan od najljepših gradskih parkova, koji se također pretvara u vrt pun čarobnih cvjetova. Zavirite u drugačiji život cvijeća i razgledajte šarene svjetlosne skulpture oko fontane, hologram u skrivenom kutku između zidina i projekciju na staroj gradskoj vili koju prati glazba poznate hrvatske skladateljice Dore Pejačević.

2. Pronađite svoj put do Festivala svjetla

Svjetlosni signali s jednog od najpoznatijih simbola grada Zagreba, kule Lotrščak, pozivaju vas na Festival svjetla Zagreb. Pratite laserske zrake i pronađite se u gornjogradskoj čaroliji. 

Spustite se u Donji grad, pa na trg bana Josipa Jelačića i uputite u smjeru Glavnog kolodvora jer ćete putem naići na pravu bajku. Naime, u raskošnim krošnjama platana na Zrinjevcu, razigrani oblaci za ruke pridržavaju svjetleće ljuljačke i pozivaju vas da se podsjetite na najdraži trenutak iz djetinjstva. Isprobajte ovu interaktivnu svjetlosnu instalaciju i uljuljajte se u lijepa sjećanja. 

3. Uskočite u proširenu stvarnost i kreirajte svoju viziju Europe u budućnosti

Ispred Kuće Europe, na Europskom trgu, kuca posebno srce - suvremeno, kreativno i inovativno. Otkrijte interaktivnu svjetlosnu skulpturu koja, uz 3D mapping, prati ritam otkucaja europskog srca i u proširenoj stvarnosti ispišite ili pročitajte želje za bolju budućnost. 

4. Upoznajte povijesno važne žene kroz njihove rasvijetljene priče

Na zidovima Strossmayerove škole u Varšavskoj ulici povijest prizivaju projicirani videozapisi bogatog narativa kako bismo se prisjetili lica važnih žena koje su ostavile svoj trag u hrvatskoj kulturnoj povijesti i otkrili njihove osobne priče kroz seriju ilustriranih animacija.

One su: Ivana Brlić Mažuranić, spisateljica, Mia Čorak Slavenska, prva hrvatska primabalerina, Marija Jurić Zagorka, prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica, Marija Braut, fotografkinja, Vesna Parun, književnica, Slava Raškaj, slikarica, Dora Pejačević, skladateljica, Gabriela Lerch Bašić, hrvatska glazbena pedagoginja i pijanistica. 

5. Uživajte u svjetlosnoj atrakciji i arijama slavnih opernih diva 

U velikom dvorištu Muzeja grada Zagreba očekuje vas vizualno-glazbena atrakcija s proslavljenim hrvatskim opernim divama i svjetlosnim projekcijama na razigranu haljinu. Poslušajte originalne arije u izvedbi Zinke Kunc Milanov, Ljiljane Molnar Talajić, Sene Srebrenke Jurinac, Dragice Carle Martinis i uz pomoć 3D mappinga zakoračite u svijet njihovih opernih interpretacija izvedenih na svjetskim pozornicama. 

6. Potrčite prema svjetlosti ispunjeni energijom proljeća

Proljeće je doba godine koje donosi neku novu energiju, novu snagu, novu toplinu. Ovogodišnja energija proljeća bit će posebno vidljiva na utrci Glow Run. To nije klasičan sprint ili maraton, to je zaista poseban doživljaj isprepleten s Festivalom svjetlosti u kojem sudionici nose svjetleće, odnosno reflektirajuće detalje te obilaze lokacije festivala prenoseći taj pozitivan duh proljeća diljem grada. 

Još neke svjetlosne atrakcije u Zagrebu

Uz navedena mjesta koja čine samo dio Festivala svjetla u Zagrebu, posjetite i dječje igralište ispred Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti jer je ondje smještena Instalacija Školica te predahnite na Trgu Mažuranića u svjetlosnoj lounge zoni, gdje vas čeka neobičan dnevni boravak pun svjetlom oblikovanog namještaja. 

Svjetlo i boje razigrali su dječje igralište na Dubravkinu putu, a na poznatoj šetnici koja spaja srce grada s Medvednicom posjetitelje Festivala svjetla Zagreb pozdravljaju dva najsjajnija lipicanca. U park šumi Tuškanac imat ćete prilike uživati i u sjajnim bojama nebeskog kamenja te nastupu Atomic Dance Factoryja. 

Pogledajte kroz vitraje bazilike Majke Božje Bistričke te uživajte u jedinstvenoj igri svjetlosti, boja i neba, a na platou Gradec možete uočiti Potonule katedrale te istražiti svjetlo sedam mističnih tornjeva i njihove poruke za novi svijet u nastajanju. Malo dalje, u atriju Klovićevih dvora, dočekat će vas plesni podij razigran svjetlom i bojama.

Svoje svjetlosno ruho dobile su i mnogobrojne zagrebačke kulturne ustanove, poput Hrvatskog narodnog kazališta koje će biti ukrašeno svjetlosnim elementima baštine. Kao posebno iznenađenje za sve putnike, u međunarodnoj zračnoj luci dočekat će ih veselo svjetlosno cvijeće. Dodatne informacije o lokacijama Festivala svjetla možete pronaći na stranici Turističke zajednice grada Zagreba.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.