Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 2

Igračka koja je promijenila svijet: List presavijenog papira puno je važniji nego što mislite

Igračka koja je promijenila svijet: List presavijenog papira puno je važniji nego što mislite

Većina nas izradu papirnatih aviona vidi kao igru. No postoje ljudi koji se ovom ‘igrom’ ozbiljno bave rušeći neviđene rekorde. Ako mislite da možete srušiti rekord aviona koji je 29 sekundi bio u zraku, prijavite se na natjecanje i to dokažite

VIDEO

Papirnati avioni nikad nisu bili samo predmet zabave osnovnoškolaca nego su u osnovici mnogo više od toga. Oni s nevjerojatno uzbudljivom poviješću ostavili su itekako dubok trag mnogo dalje od domene dječje igre.  

Jeste li, recimo, znali da su upravo avioni od papira zaslužni za zrakoplov kojim se čovjek prvi put vinuo u zrak? Ili da je tim britanskih entuzijasta nedavno ušao u povijest zato što su u svemir lansirali avion od papira? Britanski su istraživači 2010. godine napravili papirnati avion koji su opremili kamerom i pričvrstili ga na balon s helijem. Nakon što se balon popeo na visinu od 27.000 metara, eksplodirao je, a avion se spustio na zemlju. 

Od papirnatog do stvarnog aviona 

Papirnati avioni imaju šokantno dugu povijest. Rašireno je mišljenje da presavijeni papirnati avioni potječu iz Kine, iako postoje i čvrsti dokazi da se razvoj ovih presavijenih papirića istodobno i s jednakim oduševljenjem razvijao i u Japanu. Tome u prilog svakako ide to što se ovaj papirnati izum često naziva i "aerogram".

Premda i kineska i japanska kultura imaju dugu povijest korištenja papirnatih predmeta za zabavu, nemoguće je sa sigurnošću utvrditi tko je i u kojem obliku konstruirao prvi papirnati zrakoplov. Međutim, prema novijim saznanjima, za taj su pothvat, barem kad je riječ o SAD-u, bili zaslužni pioniri zrakoplovstva. Braća Wright, izumitelji prvog aviona s motorom, za modeliranje i gradnju aviona koristili su, naime, minijaturne papirnate modele kako bi na njima testirali aerodinamičke sposobnosti pravih aviona koje su razvijali. 

Taking,Flight!,Hand,Holding,Paper,Airplane,In,The,Sky.

Premda se koriste od početka stoljeća, globalnu su popularnost, i to u vidu omiljene igračke, stekli tijekom 2. svjetskog rata. A razlog je prilično banalan. Osim papira nije bilo drugog materijala iz kojeg bi se moglo raditi igračke budući da se sve drugo koristilo u ratnoj proizvodnji. Otad se, nasreću, mnogo toga promijenilo, pa su se avioni od papira danas pretvorili u zanimljiv medij za obaranje svakojakih rekorda! 

Nevjerojatni rekordi 

Jeste li, recimo, znali da najdulji let papirnatog zrakoplova iznosi čak 29,2 sekunde? Postigao ga je japanski inženjer Takuo Toda u Hirošimi 2010., a avion kojim je oborio rekord bio je dugačak samo deset centimetara i napravljen je od jednoga komada papira. Tri godine nakon toga studenti i zaposlenici njemačkog Tehnološkog instituta Braunschweig napravili su najveći papirnati zrakoplov, koji je imao raspon krila od čak 18 metara. Usporedbe radi, putnički avion Boeing 777 ima raspon krila od 60,93 metra.  

Što se tiče najveće udaljenosti koju je preletio papirnati avion, za nju je zaslužan američki televizijski snimatelj i voditelj John Collins, zvani The paper airplane guy. Njegov je avion prešao nevjerojatnih 69 metara, a taj je podatak ušao čak i u "Guinnessovu knjigu rekorda".  

Ovakvi podaci zapravo ne iznenađuju s obzirom na to da papirnati avioni, baš kao i pravi avioni, koriste iste četiri aerodinamičke sile koje im omogućuju da se podignu, a zatim i da ostanu u zraku. Uzgon, koji drži avion da se kreće naprijed, aerodinamičko podizanje, koje djeluje na vodoravne površine i podiže avion, gravitacija, koja se suprotstavlja podizanju i vuče avion prema dolje, te otpor zraka, koji smanjuje brzinu kretanja zrakoplova.  

Detail

Sad kad ste usvojili temeljno znanje o tome kako avioni lete, u obzir morate uzeti mnogo drugih čimbenika o kojima ovisi koliko će vaš papirnati avion biti u zraku. Na masu aviona može, recimo, utjecati vrsta papira, kao i količina "trenja" koju doživljava. Isto tako, važnu ulogu igra dizajn aviona. Različiti dizajni aviona mogu promijeniti parametre koji određuju koliko visoko ili koliko brzo vaš avion može letjeti. Zato osobitu pozornost treba posvetiti papirnatim ravninama, koje uključuju rep, nos i tijelo aviona.   

Vežite se, polijećemo! 

Ako svijetu želite dokazati da ste majstor u konstrukciji letećih objekata od papira ili samo želite testirati neku od zakonitosti koje smo vam predstavili, predlažemo da se prijavite na Red Bull Paper Wings - natjecanje na kojem je cilj letjeti a ne sletjeti. Na svjetskom prvenstvu, koje je u svibnju, konstruktori i piloti natjecat će se u tri discipline – najveća udaljenost, najdulji let i najbolje zračne akrobacije. 

Participant

Red Bull Paper Wings je globalno studentsko natjecanje u izradi i bacanju papirnatih aviona, koje se nakon mnogo vremena vraća u Hrvatsku! Sve što vam treba za pobjedu je papirnati avion presavijen od jednog lista papira formata A4 i, naravno, dobra vještina bacanja.  

No ako sanjate o tome da postanete nova zvijezda papirnatog zrakoplovstva i odnesete prestižni naslov svjetskog prvaka, prvo ćete morati proći nacionalne kvalifikacije, koje se organiziraju u četiri grada u Hrvatskoj – Osijek (28. 3.), Zagreb (30. 3.), Split (3. 4.) i Rijeka (5. 4). Prije nego što se vinu u globalne visine, naši najbolji nacionalni natjecatelji odmjerit će svoje snage i na državnom finalu, koje će biti u Zagrebu 8. travnja na Zagrebačkom velesajmu. Osvojite li taj naslov, čeka vas put u Salzburg na svjetsko finale u Hangaru 7. Raspored kvalifikacija, kao i prijave, dostupni su ovdje!  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Otvorena Mia poliklinika u Rijeci
PROMO

Otvorena Mia poliklinika u Rijeci

Stručnost i iskustvo Pronatal grupacije dostupni pacijentima iz Hrvatske, Slovenije i Italije

'Automobil  zapravo koristimo jedan sat na dan, a mjesečno nas stoji barem 500 eura'
PROMO

'Automobil zapravo koristimo jedan sat na dan, a mjesečno nas stoji barem 500 eura'

Među onima koji se, između ostalog, zalažu za stvaranje naprednih rješenja u području održive mobilnosti je i slovenska tvrtka Avant Car
Baby boom u Slavoniji i Podravini
PROMO

Baby boom u Slavoniji i Podravini

Već imaju jasličku, vrtićku i predškolsku grupu, a očekuju još dvadesetak prinova koje će dohraniti i pustiti u prirodu. U Dravskoj priči u Virovitičko-podravskoj županiji nikad nije dosadno