Obavijesti

Promo sadržaj

Ima li na otocima života zimi?

Ima li na otocima života zimi?
4

Nakon priča triju poduzetnih otočanki, ni olujna bura ni jugo ne djeluju tako strašno

Kako se zimi živi na otoku provjerili smo s Upliftericama Mari Greget, Ivanom Čičmir i Dajanom Brajčić Jurica. Opisale su nam, vrlo zorno, što im donosi ljeto, i suprotno uvjerenju, demantirale da su zime na otocima tužne. A iako zaključuju da je život na otoku izazovan, niti jedna od njih ga ne bi mijenjala za život na kopnu.

U zemlji s tisuću otoka većina ih je pusta. I ljeti i zimi. Samo njih 47 može se pohvaliti stalnim stanovnicima. Ljeti su ti otoci ne samo živi, već užurbani, glasni i kaotični. Jer takav je turizam u špici sezone. No, ono što se nekome može doimati kaosom, ima svoj red. Netko je za silne goste sve morao pripremiti, oglasiti, bukirati, nabaviti, organizirati. Koji je put nešto pojeo i popio s nogu, odspavao koji sat i odmah krenuo dalje. Takav je život domaćina. No, što kad karavana prođe i ostane samo šum valova? Pitali smo to tri dame s tri otoka. Na prvu jako različite, ali kojima je zajedničko to što su sve tri ponosne Uplifterice, polaznice jedinstvene Uplift akademije koju je Mastercard pokrenuo u suradnji s Algebrom i koja je namijenjena osnaživanju mikro, malih i srednjih poduzetnika u turizmu.

Mari Greget, vlasnica obrta Komiska

Mari Greget sa sunčanog Visa i Dajanu Brajčić Juricu s Lastova milje i sati dijele od kopna, dok se s Krapnja na kojem radi Ivana Čičmir gotovo može i doplivati do obale. No, jedna stvar je svim tim otocima slična. Kad karavana prođe, zima je jednako oštra, a dani jednako dugi. Tri dame pitali smo kako izgleda zima za poduzetnice koje od turizma žive, ali i žive turizam. No, da ih prvo malo detaljnije predstavimo. Ivana je voditeljica prodaje u hotelu Spongiola, jedinom hotelu na Krapnju. Dajana je ekologinja koja je dvanaest godina u turizmu i menadžerica je obiteljskog turističkog objekta Augusta Insula koji osim smještaja nudi i restoran i bar. Mari Greget nastavnica je ekonomske grupe predmeta u srednjoj ugostiteljsko- turističkoj školi na Visu, suvlasnica prvog sushi bara “Peškarija”, vlasnica brenda Komiška, DMC, HedonISSAm, a uz sve je i nezavisna gradska vijećnica. S ovim damama nema šale. No, prije nego vidimo ima li na otocima života i posla i van sezone, Dajana je slikovito opisala kako to izgleda u samoj špici.

Mucanje od posla

Dajana: Na Lastovu zagrijavanje ide postepeno, a zakuha se u 7. i 8. mjesecu koji se svode na “preživi čovječe - možeš ti to”. Sjećam se da je suprug Lučo jedne godine u osmom mjesecu iz čista mira počeo ozbiljno mucati. Sada se tome smijemo, ali tada uistinu nije bilo smiješno. Taman kada je dobio termin za snimanje glave prestao je mucati i to se, Bogu hvala, više nikad nije ponovilo. Mislim da ova informacija poprilično živopisno opisuje stanje u koje se dovedemo u samoj špici sezone. Razlog tome je što u pred i post sezoni trebamo jako malo ljudi, a u špici sezone mnogo. Posljedično, kvaliteta dostupnog kadra je upitne kvalitete pa mi vlasnici često zdravljem plaćamo prekrivanje tih problema.

Split: Dajana Brajcic Jurica bavi se turizmom i ugostiteljstvom na Lastovu

Onog trenutka kad pozdravljate neke od posljednjih gostiju, kad nakon njih ne stoji nitko u redu sa svojom osobnom jer čeka check in ili ne čeka u redu da popije svoj aperitiv prije večere - kakav vam je osjećaj? Jeste li sretne zbog malo mira koji slijedi ili vas svijest o zalasku sezone žalosti?

Dajana: Kako se broj gostiju smanjuje, adrenalin splašnjava, pa taman do kraja sezone prestanem biti nabrijana i postanem normalna osoba (smijeha). U sezoni crpim nadljudski napor tako da mi kraj sezone dobro dođe da se oporavim i posložim dojmove od sezone. Potom zavladaju mir i tišina koji su za mene izvor produktivnosti i kreativnosti.

Mari: Obožavam listopad i kraj sezone kada mi lokalci možemo sebično uživati sami na svom otoku. More je još uvijek za kupanje, sunce je taman po mjeri U suštini sam tip osobe kojoj treba malo odmora i mogu opet u novu sezonu. Ali s obzirom na to da u školi radim punu satnicu, i period van sezone mi je izuzetno dinamičan i radan.

Ivana: Sezonski je posao takav da podrazumijeva puno više rada u kraćem vremenskom razdoblju. Stoga je iznimno dinamičan, zahtijeva dosta dobre organizacijske vještine, kao i podnošenje viših razina stresa. Stoga, logično je da velika većina radnika u sezoni na neki način “jedva čeka” kad će ta ista sezona i završiti, a često u periodu rada tijekom same sezone taj kraj se čini predalek. Ali sezona u velikoj većini slučajeva jednostavno “proleti”, pa opet bude u najmanju ruku čudno biti izvan tog dinamičnog okruženja same sezone.

Je li zima na obali za vas depresivno poslovno, ali i privatno razdoblje?

Više pročitajte na Uplift.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Bujanje tržišta nekretnina na Kvarneru: Opatija u fokusu
PROMO

Bujanje tržišta nekretnina na Kvarneru: Opatija u fokusu

Opatija i Kvarner postaju nekretninska oaza. Blizina mora, bogata kultura i rastuća ponuda privlače pažnju investitora i ljubitelja mediteranskog načina života

Arena SPOT, prva mobilna aplikacija shopping centra na hrvatskom tržištu
PROMO

Arena SPOT, prva mobilna aplikacija shopping centra na hrvatskom tržištu

Arena Centar, omiljeniji shopping centar Zagrepčana i njihovih gostiju, lansirao je mobilnu aplikaciju pod nazivom Arena SPOT i time postao prvi shopping centar u Hrvatskoj koji je svojim kupcima ponudio program vjernosti
Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...