Obavijesti

Promo sadržaj

Imunosni sustav počinje u ustima

Imunosni sustav počinje u ustima
3

Hladniji dani sa sobom nose nepoželjne infekcije koje pogađaju nos, grlo i uši, bilo da se radi o odraslima ili djeci, čiji je imunitet još uvijek u razvoju, a svi smo barem jednom doživjeli upalu grla ili uha. Neki se s ovim upalama susreću češće, čak i do nekoliko puta godišnje.

Usna šupljina – prva linija obrane od infekcija

Usna šupljina zajedno s nosom i grlom ima važnu ulogu u obrani imuniteta. Usta i nos su prva ulazna vrata za sve mikroorganizme, pa i one štetne koji ulaze u tijelo putem hrane ili zraka koji udišemo, a mogu prodrijeti do uha ili dišnih puteva te uzrokovati upalu.

Oralni mikrobiom predstavlja mikroorganizme koji su prirodno prisutni u ustima, uglavnom korisne bakterije koje imaju ključnu obrambenu zaštitu za imunosni sustav. Ispunjavaju važne zaštitne funkcije za zube i desni, filtriraju štetne tvari iz zraka, ali i odstranjuju štetne mikroorganizme te tako onemogućuju njihovo naseljavanje u usnoj šupljini. Naime, neke vrste bakterija u ustima mogu proizvesti posebna antitijela koja napadaju i uništavaju opasne klice te na taj način štite cijeli organizam od njihova prodora.

Kad štetne bakterije prevladaju

Zdrava oralna flora sastoji se od oko 800 do 1000 različitih vrsta bakterija, a njen sastav varira ovisno o dobi i zdravstvenom stanju. Nezdrava prehrana, lijekovi ili jake promjene pH vrijednosti u usnoj šupljini, npr. zbog hrane s visokim udjelom šećera, mogu smanjiti raznolikost i broj korisnih bakterija u ustima. Tada dolazi do neravnoteže, tzv. disbioze, što znači da se štetne klice rasprostranjuju u ustima, a odatle dalje po tijelu.

Prevlast štetnih bakterija u usnoj šupljini utječe na zube i zubno meso, zadah, ali i cijelo područje uha, nosa i grla – od krajnika do srednjeg  uha.

Upravo zato potrebno je oralni mikrobiom podržati zdravom prehranom, a pogotovo nadopunom korisnih bakterija koje se nalaze u ustima i grlu.

Najvažniji stanovnik usne šupljine

Streptococcus salivarius K12 prevladavajući je bakterijski soj u području usta i grla, a u dojenčadi se može otkriti već nekoliko sati nakon rođenja. Njegova prisutnost nužna je za oralno i imunosno zdravlje, s obzirom da proizvodi antibakterijske tvari koje sprječavaju naseljavanje štetnih mikroorganizama u ustima, čime štiti čitav organizam. Međutim, oko 60% stanovništva tijekom života izgubi ovu korisnu bakteriju, što dovodi do razvoja raznih tegoba u području usta, nosa i grla.

Što su pokazale kliničke studije?

Kliničkim studijama dokazano je da oralno uzimanje bakterije Streptococcus salivarius K12, u obliku pastila:

  • smanjuje pojavu upala ždrijela i krajnika kod odraslih osoba 90%, a kod djece čak 95%;
  • smanjuje pojavu akutne upale srednjeg uha 72%, kod djece;
  • smanjuje pojavu streptokoknih infekcija 85%, kod djece;
  • smanjuje upotrebu antibiotika čak 97%, a primjene lijekova za snižavanje temperature 93%;
  • prevenira kirurško odstranjivanje krajnika (adenotonzilektomiju) u 72% slučajeva;
  • smanjuje pojavu virusnih grlobolja 79%,  prehlade (69%) i gripe (95%);
  • smanjuje neugodan zadah (halitozu).

Kako dovesti dobre bakterije do usta?

OMNi-BiOTiC® iMMUND sadrži bakterijski soj Streptococcus salivarius K12, uz vitamin D koji doprinosi održavanju normalnih zubi i normalnoj funkciji imunosnog sustava. Osim toga, stanice u sluznici usta koje se redovito obnavljaju trebaju dovoljno vitamina D za proces njihova dijeljenja, što je važno za održavanje funkcije sluznice usta kao barijere protiv štetnih mikroorganizama.

OMNi-BiOTiC® iMMUND, u obliku pastila s okusom jagode, primjeren je za odrasle i djecu od navršene 3. godine. Ne sadrži šećer i uzima se nakon pranja zubi.

Predstavlja snažnu imunosnu obranu za cijelu obitelj!

Više o proizvodu: omni-biotic.hr

Više o ostalim proizvodima Instituta AllergoSan možete pronaći na omni-biotic.hr, a proizvode možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pravila nagradnog natječaja #daj2svrhu
NAGRADNI NATJEČAJ

Pravila nagradnog natječaja #daj2svrhu

Iskorištenim Podravkinim limenkama dajte drugu svrhu i pretvorite ih u posude za cvijeće, vaze, posude za olovke, lampe... Deset najkreativnijih natjecatelja Podravka nagrađuje poklon paketima.

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja
PROMO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja

Sportsko – obiteljskim druženjem za praznik rada Crvena Kalina i Favbet Foundation razveselili brojne Ukrajince
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti