Obavijesti

Promo sadržaj

Investitori, banke i tvrtke budućnosti: Nova pravila igre na putu do kapitala

Investitori, banke i tvrtke budućnosti: Nova pravila igre na putu do kapitala
2

Kako bi svijet izgledao kada bi prioriteti ulaganja bile tvrtke čiji je cilj ukloniti plastični otpad ili koje razvijaju održive sustave proizvodnje hrane?

Japanski fond specijaliziran za održiva ulaganja radi upravo to, a njegov glavni direktor ulaganja Sasja Beslik jedna je od zvijezda konferencije Hrvatske gospodarske komore Podržimo održivo, koja će se održati 19. rujna u zagrebačkoj Laubi.

„Osnovni razlog tog načina investiranja je naravno financijska dobit, koja je puno stabilnija i jača u dugoj vremenskoj perspektivi, ne u kratkoj kako mnogi misle. Kroz tu vrstu investicije stvaraju se rezultati koji su ne samo dobri za ljude koji sada trenutno žive, već i za buduće generacije,“ pojašnjava Beslik, bankar i međunarodni stručnjak za održivo financiranje koji je jedan od katalizatora ESG ulaganja u Europi i svijetu.

Fond SDG Impact Japan investira u tvrtke koje su održive ili su na putu da budu održive. Beslik pojašnjava da u bankarskom svijetu već godinama svjedočimo da su te vrste tvrtki jako dobre što se tiče financijske dobiti, ali i zato što uz financijsku dobit svojim ulagačima donose promjene poslovanja s obzirom na klimu i razna društvena pitanja, kao što je npr. zaštita radnika.

Ovakvi kriteriji na putu do kapitala nisu ni tako daleka budućnost za Europu. Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo izdaje smjernice o odobravanju i praćenju kredita. Prema odluci EBA-e kreditne institucije trebaju uspostaviti i provoditi postupak kojim se pri procjeni kreditne sposobnosti klijenta u obzir uzimaju i ESG rizici.

Investitori, kupci i potencijalni zaposlenici tvrtku sve više procjenjuju po doprinosu održivosti. Kako bi hrvatskim tvrtkama omogućila jasan i objektivan način mjerenja njihovih ESG performansi, Hrvatska gospodarska komora razvila je ESG rating HGK, koji je usklađen s regulativom, zahtjevima financijskih institucija i tržišta kapitala te specifičnostima pojedinih industrija. Za ESG rating HGK tvrtke se mogu prijaviti već sada, a prijave se zatvaraju 31. kolovoza. U sklopu konferencije Podržimo održivo HGK će dodijeliti nagrade tvrtkama s najboljim rezultatima hrvatskog ESG ratinga.

Kao središnje događanje za održivost, konferencija Podržimo održivo svake godine okupi više od 300 sudionika, kao i renomirane međunarodne stručnjake te vodeće hrvatske tvrtke. Ovogodišnje četvrto izdanje uključuje četiri glavna tematska bloka konferencije: Net Positive put, suradnja i održivost, tehnologije i dizajn za održivost te vodstvo u održivosti.

Konferenciju su do sada podržali Europska investicijska banka i Predstavništvo Europske komisije u RH kao institucionalni partneri, Erste banka, Fortenova Grupa, Jamnica i Regeneracija non-wovens kao zlatni partneri, Nexe i Siemens kao srebrni partneri te AD Plastik, Enna Grupa, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Jadran Galenski Laboratorij kao brončani partneri. Prijatelji konferencije su Agrolaguna, Cemex, Croatia Airlines, Ericsson Nikola Tesla, E.ON Hrvatska, Hauska & Partner i Zagrebački holding.

Vidimo se 19. rujna u zagrebačkoj Laubi! Više informacija o programu i prijavama dostupno je OVDJE.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otvorena Mia poliklinika u Rijeci
PROMO

Otvorena Mia poliklinika u Rijeci

Stručnost i iskustvo Pronatal grupacije dostupni pacijentima iz Hrvatske, Slovenije i Italije

'Automobil  zapravo koristimo jedan sat na dan, a mjesečno nas stoji barem 500 eura'
PROMO

'Automobil zapravo koristimo jedan sat na dan, a mjesečno nas stoji barem 500 eura'

Među onima koji se, između ostalog, zalažu za stvaranje naprednih rješenja u području održive mobilnosti je i slovenska tvrtka Avant Car
Baby boom u Slavoniji i Podravini
PROMO

Baby boom u Slavoniji i Podravini

Već imaju jasličku, vrtićku i predškolsku grupu, a očekuju još dvadesetak prinova koje će dohraniti i pustiti u prirodu. U Dravskoj priči u Virovitičko-podravskoj županiji nikad nije dosadno