Obavijesti

Promo sadržaj

Izdvojili smo najupečatljivije trenutke Snježne kraljice

Izdvojili smo najupečatljivije trenutke Snježne kraljice
11

Tijekom godina svjedočili smo padovima na klizaljkama, skijanju u centru grada, vožnji bez štapa…

Kao i svake godine, i početak 2022. obilježit će jedna od najpopularnijih skijaških utrka Svjetskog kupa – sljemenska Snježna kraljica koja će ove sezone navršiti 16 godina, odnosno 18 ako brojimo i 2014. i 2016. godinu kada se utrke nisu održale. Preciznije, u utorak, 4. siječnja najbolje će slalomašice svijeta odvoziti 16. utrku Snow Queen Trophy, dok će u srijedu, 5. siječnja, najbolji svjetski slalomaši voziti 13. izdanje muške utrke. U dosadašnjih smo 15, odnosno 12 godina održavanja utrka na sljemenskom Crvenom spustu svjedočili sjajnim utrkama i brojnim uzbuđenjima te smo izdvojili one najupečatljivije. 

Prva Snježna kraljica bez hrvatske kraljice 

Prva je Snježna kraljica, tada zvana Zlatni medvjed, održana sada već davne 2005. kada se više od 20.000 navijača okupilo oko Crvenog spusta kako bi uživali u nastupu Janice Kostelić. Međutim, uslijedio je šok za sve na Sljemenu kada je Janica u prvoj vožnji „zahaklala“ jedna vrata i odustala. Ipak, premijernu Kraljicu odvozile su naše Nika Fleiss i Ana Jelušić, koje su završile na osmom, odnosno devetom mjestu. 

Brončana Janica bez štapa i rukavice

Autor: Hrvatski skijaški savez

Sljemenska utrka koja je svima ostala u pamćenju svakako je ona godinu dana kasnije. Tada je Janica Kostelić cijelu drugu vožnju odskijala bez štapa i rukavice, a svakim udarcem gole ruke u kolac trpjela je snažnu bol. Uspjela je ne samo izdržati do kraja vožnje nego i osvojiti treće mjesto te je te večeri bila jedina kraljica Sljemena.  

Spektakularna vožnja Ane Jelušić

Sjajnom vožnjom 2007. Ana Jelušić je osvojila drugo mjesto na utrci FIS Svjetskog kupa na Sljemenu, što je do danas najbolji rezultat ženskog hrvatskog skijanja na Crvenom spustu. Te su godine fanovi hrvatskog skijanja bili posebno pogođeni povlačenjem Janice, a Anina srebrna medalja ljubiteljima bijelog sporta dala je novu nadu u hrvatsko skijanje. 

Prva muška utrka na Sljemenu

Tri godine nakon prve ženske slalomske utrke na Sljemenu, gledatelji su 2008. imali priliku prvi puta gledati i muške natjecatelje u slalomu na Crvenom spustu, a titulu prvog Snježnog kralja odnio je Austrijanac Mario Matt. Ivica Kostelić s malim se zaostatkom našao na drugome mjestu, dok je treći bio Reinfried Herbst, također Austrijanac. 

Posljednja sljemenska utrka Ivice Kostelića

Osim 2008., Ivica se na drugom mjestu na sljemenskom postolju našao još 2009. i 2011., a svaki put pobjedu su mu „ukrale“ igre stotinki. Posljednji put Ivica se na Sljemenu natjecao 2017. godine. Nakon što je četiri puta bio na postolju - tri puta je osvojio drugo i jednom treće mjesto - Ivica je završio svoju skijašku karijeru.  

Hirscherova peta pobjeda

Iako je Ivica Kostelić Sljeme često znao zvati svojim dnevnim boravkom, kao iskonski kralj Crvenog spusta pokazao se Austrijanac Marcel Hirscher koji je 2019. postavio rekord u pobjedama na Snježnoj kraljici. Jedan od najboljih slalomaša u povijesti skijanja na Sljemenu je pobjedu slavio čak pet puta, točnije 2012., 2013., 2015., 2018. i 2019. Petom pobjedom Hirscher je utemeljio svoj status kralja Sljemena jer je nosio 50 posto svih muških naslova utrka Svjetskog kupa u Zagrebu.  

Najmlađa pobjednica Snježne kraljice

Dok je Hirscher kralj Sljemena, njegova kraljica je sunarodnjakinja Marlies Schield, koja je najviše puta bila na postolju ženske utrke SQT. Schield je četiri puta slavila zlatnu medalju, jednom srebrnu i jednom brončanu. Uz nju u anale će ući i Amerikanka Mikaela Shiffrin koja se 2013. sa samo 17 godina upisala u povijest kao najmlađa pobjednica Snježne kraljice. Schiffrin, kojoj je Janica Kostelić bila idol, još je tri puta nakon toga osvojila Sljeme - 2015., 2018. i 2019., a 2020. je bila srebrna. 

Kristalna kruna

Osim po pobjedama, sljemenske se utrke pamte i po kristalnoj kruni koja se izrađuje od jednog od najkvalitetnijih kristala na svijetu i u sebi sadrži 38 komada kristala. Ona se sastoji od stiliziranih pahulja i skijaških zavoja, a baš svaki dio krune nakon preciznog brušenja ručno se polira. Za izradu krune Snježne kraljice i Snježnog kralja zato je potrebno mjesec dana, a od trenutka kada započne njezina proizvodnja u staklarskoj peći do izlaska iz staklarne, kruna prolazi kroz 22 brižnih para ruku. Rukovati tako delikatnim komadom kristala nije jednostavno, pa se u povijesti utrka znalo dogoditi i da se poneka razbije, no pobjednik utrke nije morao brinuti da će ostati bez nje jer bi dobio novu.  

Skijaška staza u centru grada

Jedan od najupečatljivijih trenutaka Snježne kraljice zasigurno je spektakl koji je 2017. organiziran u Bakačevoj ulici. Između muške i ženske sljemenske utrke skijaške legende utrkivale su se od Zagrebačke katedrale do Manduševca te su na ukupno 161 metar umjetno napravljene skijaške staze vozile legende poput Jean-Claudea Killyja, Karla Schranza, Annemarie Moser-Pröll, Marcela Hirschera, Ivice i Janice Kostelić, Tine Maze i drugih. Revijalnoj utrci prethodilo je izvlačenje startnih brojeva za mušku utrku, kada se 15 tadašnjih najboljih slalomaša svijeta spustilo Bakačevom ulicom po svoje startne brojeve, a tim je događanjem obilježena 50. godišnjica Svjetskog kupa u skijanju. 

Na klizaljkama po startni broj

Jedno od najzabavnijih izvlačenja startnih brojeva zasigurno je bilo ono 2018. godine na zagrebačkom Ledenom parku na Trgu kralja Tomislava, a potom i naredne dvije godine. Tada je svoje startne brojeve 15 najboljih slalomašica i slalomaša preuzimalo na klizaljkama, uz pokoju hokejašku palicu, piruetu ili pad na ledu. 

Snježna kraljica bez publike, ali i povijesni dan za hrvatsko skijanje 

Hrvatski skijaški savez

Utrke Snježne kraljice, oduvijek poznate po sjajnoj publici koja bodri sve natjecatelje, prvi su puta 2021. održane bez publike. Nedostajalo je navijanja s tribine tim više što je muška utrka bila povijesni dan za hrvatsko skijanje s čak četvoricom hrvatskih predstavnika u drugoj vožnji – Filip Zubčić utrku je završio peti, Matej Vidović 12., Samuel Kolega 15., a Istok Rodeš 23. Bez navijača na Sljemenu i prepoznatljive atmosfere utrke će se održati i ove godine, no Zubčićev nedavni slalomski rezultat karijere, treće mjesto u Val d'Isereu, sjajna je najava da gledatelji 4. i 5. siječnja prate utrke putem prijenosa na HRT 2 i iz vlastitog doma navijaju za naše skijaše i skijašice.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci
PROMO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci

JGL, vodeća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, oglasila je veći broj radnih mjesta na različitim pozicijama. To su: Operater pripreme materijala za proizvodnju, Operater u farmaceutskoj proizvodnji i Operater na poslovima čišćenja i dezinfekcije u sterilnoj proizvodnji.

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“
PROMO

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“

Ako vas more ljubavne, financijske, zdravstvene ili poslovne brige, znajte da je vidovnjakinja Sandra ovdje za vas! Bilo da ste u Hrvatskoj ili inozemstvu, Sandrinom „kirurški preciznom“ Daru vidovitosti neće promaknuti fini detalji iz vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!
Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir
PROMO

Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir

Ukoliko ste strastveni ljubitelj pokera i u potrazi za nezaboravnim turnirskim iskustvom, ne propustite priliku da se pridružite Elitnoj seriji Texas Hold’em Pokera u Grand Casinu Admiral!