Obavijesti

Promo sadržaj

Japanski poduzetnik: Hrvati su vrijedni i znaju svoj posao

Japanski poduzetnik: Hrvati su vrijedni i znaju svoj posao
4

Svoje japansko otočje Jiro Kambe prije četiri godine zamijenio je s hrvatskim, točnije otokom Ugljanom i mjestima Kali i Preko

Vlasnik je i direktor Kali tune, najstarije i najveće firme za uzgoj, točnije, dohranu tuna u Hrvatskoj te branda jadranske tune ToroCro Moguro pod kojim se prodaje u Japanu. Zapošljava ljude, brine o okolišu i širi se na tržištima. 

Kako je Kali Tuna postao pionir ekološki uzgojene tune na Mediteranu?

Još 1996. dva povratnika iz Australije prenijeli su iskustva i znanje o uzgoju tuna i osnovali prvo uzgajalište u Kalima na otoku Ugljanu. Budući da je potražnja za tunom rasla, intenzivnom i kvalitetnom prehranom ulovljene divlje tune pokušala se dostići kvaliteta mesa koja zadovoljava standarde zahtjevnog sashimi tržišta, koje uzgojena tuna gotovo u cijelosti zadovoljava. Od 2015. godine Kali tuna je dio grupe u vlasništvu japanske kompanije J Trading Inc. Kroz ovu suradnju postali smo poznati po pružanju hrvatskog proizvoda ribarstva i marikulture proizvedenim po visokim standardima japanske kvalitete diljem svijeta. Iskorak je napravljen i u samoj proizvodnji jer se novi proizvodi ribe režu i proizvode u hladnom lancu na -60 ° C.

Kako ste iz Japana došli na Ugljan? 

Otac se bavio prodajom ribe, a i sam sam započeo raditi u najvećoj ribarnici na svijetu – Tsukiji u Tokiju gdje se dnevno proda 4.000 tona ribe. Međutim zainteresirao sam se za proizvodnju i nove načine upotrebe ribe. Uvozio sam kvalitetan losos kojeg Japanci nisu do tada koristili za sushi i sashimi i promovirao chefovima u Japanu. Prvo sam to radio sam, a kroz nekoliko godina zapošljavao i 60 radnika. Nakon toga zainteresirala me je tuna. Jadranskom more je čisto, tuna se hrani kvalitetnom plavom ribom iz istog mora, ljudi ovdje su vrijedni, iskusni i znaju svoj posao. Zajedno razvijeni proizvodi pod nazivom ToroCro Maguro. Toro je potrbušina, najmasniji dio, Cro prikazuje porijeklo, a Maguro je tuna na japanskom.

Već se dugo ističe važnost Omega 3 masnih kiselina u prehrani i sve je veći interes za poboljšanjem zdravlja kroz konzumaciju proizvoda s ovim dragocjenim masnoćama koje štite srce i krvne žile, snižavaju kolesterol i pomažu kod prevencije i liječenja raznih bolesti. Koliko traje uzgoj tune? 

Sam ciklus od trenutka ulova divlje tune do uzgoja tune traje do 30 mjeseci. Kali tuna se u tom periodu hrani pažljivo odabranom kvalitetnom i svježom ribom, čime je istaknut utjecaj na kvalitetu ribe pritom misleći na karakteristike boje i masnoće tkiva. Zbog ovog posebnog tretmana, Kali tuna ima fini i nježni okus koji se topi u ustima. Neki kupci preferiraju masne dijelove, dok drugi uživaju mršavije crvene dijelove. Misija i dužnost tvrtke je udovoljiti svim zahtjevima kupaca i brinuti o čak i najmanjim potrebama kupaca. Kali Tuna d.o.o. dobitnik je brojnih priznanja i nagrada kao što je Superior Taste Award koju dodjeljuje International Taste Institute (ITI) sa sjedištem u Bruxellesu. ITI je vodeća svjetska organizacija posvećena isprobavanju i promoviranju superiornih proizvoda iz sektora hrane i pića.

Koliko podržavate lokalnu industriju?

Najveće tržište je i dalje Japan, a ponosno ističemo da je osnovan i Kali Tuna Hong Kong. Vidimo i odličan potencijal ovdje na lokalnom tržištu, ali i dalje kroz Europu i globalno. Većina od naših preko 100 zaposlenika na uzgajalištu i ribara imaju više od 20 godina iskustva u ovoj industriji te njihovo znanje, marljivost i posvećenost poslu čini najveću vrijednost naše kompanije. Podržavamo lokalnu industriju i zapošljavanje od svog osnutka. Ne fokusiramo se isključivo na profitabilnost poslovanja, već nam je želja benefite poslovanja podijeliti s okruženjem kroz stvaranje radnih mjesta, stimulaciju lokalne zajednice i razvoj održivog poslovanja. Osim što je Hrvatski uspjeh prvi brod u našoj floti, poruka s logo znaka ''Kali tune'' naglašava upravo težnju za uspjehom: ''Croatian success''.

Projekt mogućnosti mrijesta tune u kaveznom uzgoju? 

Pored obavljanja redovne djelatnosti uzgoja tune, jedan od naših najvažnijih zadataka je povećati šanse za reprodukciju tune. Kontinuirano nastojimo osigurati održivi rast putem stalne brige o zaštiti okoliša, kao i zaštiti i omogućavanju obnove zaliha divlje tune i reprodukciju uzgajane tune najučinkovitijom metodom za mrijest. 

Spominjete se jako puno u medijima. 

Kali Tuna je poznata i u svijetu slavnih jer su proizvodi namirnice svjetski poznatog Nobu lanca restorana, čiji je suvlasnik i Robert de Niro. Mnogi poznati svjetski chefovi su već posjetili Kali i uvjerili se u kvalitetu proizvoda te ostavili svoje pregače kako bi se ponovno vratili.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Solarna energija i off-grid sustavi u kriznim situacijama: Preporuke za preživljavanje
PROMO

Solarna energija i off-grid sustavi u kriznim situacijama: Preporuke za preživljavanje

U svijetu koji postaje sve nepredvidljiviji, spremnost na različite vrste katastrofa postala je ključna za preživljavanje

Pravo je vrijeme da istražite Medvednicu!
PROMO

Pravo je vrijeme da istražite Medvednicu!

Park prirode Medvednica, omiljena je izletnička destinacija mnogih Zagrepčana i turista, koji svoje slobodno vrijeme provode uživajući u prirodnim ljepotama Medvednice
Saznajte što vas očekuje na prvom AI Weekendu u Rovinju
PROMO

Saznajte što vas očekuje na prvom AI Weekendu u Rovinju

Ovoga rujna Rovinj postaje epicentar inovacija i tehnologije. Od 19. do 22. rujna u staroj Tvornici duhana održat će se prvi AI Weekend — festival koji okuplja neke od najistaknutijih stručnjaka svjetske i regionalne AI scene