Još stignete posjetiti Festival tolerancije | 24sata
Obavijesti

Promo sadržaj

Još stignete posjetiti Festival tolerancije

Još stignete posjetiti Festival tolerancije
6

Bundek će do kraja tjedna biti u znaku Festivala tolerancije i odličnog kulturnog programa

Ovogodišnje 15. izdanje Festivala tolerancije proteklih je dana ispunilo zagrebački Bundek, a publika željna dobrih filmova i koncerata došla je na svoje. Kako je do zatvaranja festivala ostalo još 5 dana, još vam je ostalo vremena prošetati se do Bundeka i uživati u kulturnoj ponudi festivala.

U narednim danima možete pogledati izložbu U fokusu, koja je producirana u suradnji s UNHCR-om. Izložba tematizira pitanje izbjeglica u hrvatskom društvu. Izložba je spoj znanosti (dr. sc. Vladimir Cviljušac) i umjetnosti (Helena Klakočar, Tisja Kljaković Braić i Milan Trenc). Također, izložba "Zato što postojim" nagrađivanog austrijskog fotografa Christophera Mavriča pripremljenu u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom. Izložba je to portreta osoba s invaliditetom s kojom nas Mavrič upozorava kako je vrijeme da zajedno promislimo o kvaliteti života u doba starosti.

Posjetitelji će moći prisustvovati i Tolerance talkovima, Dobar, loš, zao: Čovjek – tribina na temu rasta netolerancije, antisemitizma i fašizma te očuvanju sjećanja na holokaust (Vesna Domany Hardy, Inoslav Bešker, Rajko Grlić i Boris Jokić); Novi dom, novi život – diskusija o integraciji izbjeglica i azilanata (Nj. E. nadbiskup Giorgio Lingua, apostolski nuncij, Anna Rich, predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj, pater Stanko Perica) te Umjetnost (i) promjena – društveno tematiziranje nepoštivanja ljudskih prava te načini izražavanja neslaganja, bunta i osvještavanja pitanja prava (Nataša Govedić, Silvio Vujčić, Igor Grubić, Idis Turato).

Pored mnoštva odličnih kratko i dugometražnih filmova, izdvajamo iz programa film Crni Isus, redatelja Luce Lucchesia koji je na programu 6. srpnja. Film prati toleranciju u gradiću na jugu Europe, gdje žitelji stoljećima štuju kip crnog Isusa. Problem nastaje kad dječak iz Gane, smješten u prihvatnom centru za izbjeglice upita smije li nositi kip na godišnjoj procesiji.

Posjetitelje 8. srpnja očekuje jedna svjetska premijera, filma Skriveno djetinjstvo: Vesnina priča. Priča je to o dvjema ženama, o majci i kćeri, Evi i Vesni Domany koje su jedine od njihove uže i šire obitelji preživjele teror ustaškoga režima i Nezavisne Države Hrvatske za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Kad je započeo rat u Jugoslaviji, 6. travnja 1941. godine, Eva je imala 21 godinu, a Vesnu je rodila nekoliko tjedana kasnije. 

Zaljubljenici u modu 9. srpnja će moći pogledati film Helmut Newton: Perverzija i ljepota, o jednom od najvećih majstora fotografije koji se proslavio istražujući žensko tijelo, a kultni ga je status pratio i dugo nakon tragične smrti u automobilskoj nesreći u Los Angelesu. Umjetnikov jedinstven i dojmljiv prikaz žena uvijek je budio pitanje: je li osnaživao svoje subjekte ili ih tretirao kao seksualne objekte?

U programu, posljednjeg dana, 10. srpnja će biti i film Quo vadis, Aida?, redateljice Jasmile Žbanić, koji je bio nominiran za Najbolji strani film na ovogodišnjoj dodjeli nagrade Oscar. Film prati prevoditeljicu za UN u gradiću u Srebrenici. Nakon što srpska vojska preuzme grad, njezina se obitelj nađe među tisućama građana koji traže sklonište u UN-ovom kampu. Kao prevoditeljica, Aida ima pristup svim informacijama, i svim se snagama trudi spasiti svoju obitelj. 

Mađarski EX AURO je svjetski jazz fusion projekt koji nastupa 8. srpnja. Duo izvodi u svojoj preradi etničke pjesme, u kojima se miješa indijska, turska, arapska, sefardska, romska, peruanska, argentinska, mađarska glazba često u ritmu i sa strašću Flamenka.

9. srpnja večer u 20 sati otvara uvijek atraktivna Ivana Galić u projektu pod nazivom SoulBeat, u kojem se isprepleću ritam i vokal te tako nudi jedan novi, osvježeni zvuk, bogat vokalno – instrumentalnim dijalozima i jazz improvizacijama protkanim u poznate soul, funk, blues i rnb – pop pjesme. Nakon nje nastupa DJ senzacija Pillitchevanje, glazbeno opušteniji program  dvojice CFSN DJa. Za ovu prigodu oni se povlače iz svojih kužerskih odora i prepuštaju istinskim dječačkim nagonima u kojima glazba nema granica, a pravila igre ne postoje

Zadnji dan festivala, 10. srpnja, nastupa Damir Ludvig, međunarodno poznati DJ, skladatelj i producent, ujedno i art direktor projekta Astralis, najdugovječnijeg hrvatskog klupskog ciklusa elektroničke glazbe. Čast zatvoriti Amfiteatar festivala pripast će , poznatom reperu koji će sa svojim bandom sastavljenim od vrhunskih instrumentalista (Yogi Lonich, Mario Rašić, Toni Starešinić i Mirsad Dalipi) zasigurno ponuditi nezaboravno glazbeno iskustvo uz pjesme koje govore o socijalnoj nepravdi, ljubavi, mržnji, ratu, nacionalizmu i ljudima uopće.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Godinu dana prije punoljetnosti: Kako se rodio Weekend Media Festival
PROMO

Godinu dana prije punoljetnosti: Kako se rodio Weekend Media Festival

Nakon 17 godina, kraj ljeta bit će obilježen najvećim i najspektakularnijim Weekendom do sada, a jedna ulaznica omogućuje upad na sva tri festivala – Weekend.17, HR.Weekend i AI Weekend + extra Finance Weekend

Nikola Tesla je cijeli život bio u celibatu: Odbio je jednu od najljepših žena svog vremena
OŽENJEN ZA ZNANOST

Nikola Tesla je cijeli život bio u celibatu: Odbio je jednu od najljepših žena svog vremena

Proturječne informacije o Nikoli Tesli kruže i desetljećima nakon njegove smrti no činjenica je da nikada nije imao ženu niti djevojku. Smatrao je da bi seks bio poguban za njegov intelekt
Veliki tjedni horoskop: Vage će dobro zarađivati, a Vodenjaci će imati ludu avanturu na moru
od 14. do 20. srpnja

Veliki tjedni horoskop: Vage će dobro zarađivati, a Vodenjaci će imati ludu avanturu na moru

Nepovoljan Merkurov utjecaj donosi Djevicama poslovne probleme, a nervozu će prenositi u ljubavne odnose. Pokušajte razgovorom s partnerom riješiti problem, jer će šutnja pogoršati situaciju