Obavijesti

Promo sadržaj

Kako ID novčanici mogu ubrzati razvoj Hrvatske?

Kako ID novčanici mogu ubrzati razvoj Hrvatske?
5

Razmislite koliko vremena godišnje provedete čekajući u redovima da biste nekome pokazali osobnu iskaznicu i potpisali neki dokument na raznim šalterima službi, agencija, banaka, pošte, telekoma, osiguranja…

Hrvatska je tradicionalno loša na ljestvici produktivnosti rada. Nedavno istraživanje pokazalo je da su hrvatski radnici među najslabije plaćenim radnicima u EU, a razlog tome je njihova niska radna produktivnost. To ne znači da u Hrvatskoj malo radimo, već upravo suprotno, radimo puno (mjesečno više nego u Njemačkoj), ali način na koji radimo je pogrešan. Radom stvaramo premalo dodane vrijednosti, odnosno – u Hrvatskoj, štogod da proizvodimo - proizvodimo premalo i presporo. 

Jedan od uzroka nepotrebnog gubitka dragocjenog vremena svih nas je čekanje u redovima. Što je država bogatija i razvijenija, to njeni građani više cijene svoje vrijeme. Razmislite koliko vremena godišnje provedete čekajući u redovima da biste nekome pokazali osobnu iskaznicu i potpisali neki dokument na raznim šalterima službi, agencija, banaka, pošte, telekoma, osiguranja… Pomnožite sada te izgubljene sate za sve građane Republike Hrvatske koji, isto kao i vi, čekaju u redovima za svoje usluge. Koliko smo vremena svi zajedno u Hrvatskoj potrošili samo na nepotrebno čekanje u redovima? 

Zbog sporih i analognih poslovnih i birokratskih procesa temeljenih na papirima, ručnim potpisima, printerima, skenerima (i ostalim „kradljivcima“ vremena i novaca), proces dobivanja neke javne usluge ili kupnje komercijalne usluge, umjesto 5 minuta traje 5 radnih dana te zahtijeva od djelatnika javnih službi ili privatnih tvrtki da se bave zamornim poslovima preslagivanja papira s jedne hrpe na drugu, njihovog skeniranja, prepisivanja i sl. Oni svoje vrijeme gube na obavljanje poslova niske dodane vrijednosti pa zato npr. osiguravajuće društvo može dnevno obraditi najviše 50 polica umjesto 500, a otvaranje tekućeg računa u banci traje tjedan dana. Zbog navedenog, u Hrvatskoj rad u prosjeku vrijedi malo jer svoje dragocjeno vrijeme gubimo na zadatke koje bi mogla i trebala obavljati računala. Gospodarski procesi su zastarjeli, ručni i neefikasni jer ih nismo digitalizirali te ih obavljamo na isti način kao što su se obavljali pred 30 godina. 

Oxfordska studija iz 2016. godine pokazala je da bi, uz optimalnu strategiju digitalizacije (kojom bi gospodarski procesi postali efikasniji i digitalni), BDP SAD-a mogao porasti za čak 2,1% i to s multiplicirajućim efektom, odnosno 2,1% više svake godine! Zamislite koliko bi onda mogao porasti BDP Hrvatske, koja ima značajno lošije stanje digitalizacije procesa i time puno više prostora za napredak? I EU je prepoznala ogromnu korist za sve nas koja se krije u digitalizaciji društva, te je sljedećih 10 godina u EU proglašeno „digitalnim desetljećem“. 

Očito je da moramo brzo i efikasno digitalizirati gospodarstvo i javne servise, no koči nas zastarjela i neefikasna državna IT infrastruktura.  

Kad ste zadnji put elektronički potpisali kredit banke?  

Kad ste ugovorili kasko za automobil bez da štampate, potpisujete i skenirate papire?  

Ključni dio IT infrastrukture koji nam svima nedostaje da bismo digitalizirali društvo su ID novčanici. 

ID novčanik 

ID novčanik je vaš privatan snažno kriptirani prostor za sigurnu pohranu osobnih podataka, koji vam je potreban da biste se identificirali u online i stvarnom svijetu. Prvi ID novčanik koji se može koristiti u Hrvatskoj je Identyum ID novčanik, a omogućava sigurnost i kontrolirano dijeljenje osobnih podataka.  

Kada jedanput kreirate svoj Identyum ID novčanik, vaši osobni podaci su zaštićeni od potencijalnih zlonamjernika jer su enkriptirani PIN-om kojeg definirate pri prvoj upotrebi. Uz PIN, potrebno je definirati još jedan dodatni faktor koji otključava vaše osobne podatke spremljene u ID novčaniku, što može biti broj mobitela, e-mail adresa ili biometrika lica. U slučaju gubitka mobitela ili drugog uređaja kojim ste kreirali svoj ID novčanik, podacima možete pristupiti brzo i jednostavno na novom uređaju. U Identyum ID novčanik trenutno se, uz podatke sa osobne iskaznice korisnika, mogu spremiti i certifikati za zakonski valjan elektronički potpis, a Identyum ID novčanik je dostupan građanima Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Korištenjem elektroničke identifikacije i elektroničkog potpisivanja, smanjujete troškove štampanja papira i štedite vrijeme ne čekajući više u redovima.  

Povezivanje građana i države ID novčanicima

Identyum ID novčanik usklađen je s pravnim načelima europskog digitalnog identiteta. Svaki građanin EU će uskoro moći koristiti svoj ID novčanik u svakoj državi članici za “internetsku i neinternetsku identifikaciju, pohranu i razmjenu pohranu i razmjenu informacija koje pružaju tijela država članica, kao što su ime, prezime, datum rođenja i državljanstvo, pohranu i razmjenu informacija koje pružaju pouzdani privatni izvori i upotrebu informacija za potvrdu prava, npr. prava na boravak, rad ili studiranje u nekoj državi članici” (Europski digitalni identitet). ID novčanik će se moći koristiti u različitim situacijama, kao što je otvaranje računa u banci bez potrebe odlaska u poslovnicu, dokazivanje dobi prilikom pristupanja osjetljivim informacijama ili internetskim stranicama, udaljenog prijavljivanja u hotelski ili bilo koji turistički smještaj, korištenje javnih usluga države i sl.  

ID novčanik tako otvara izravan i siguran kanal komunikacije između građana i pružatelja usluga (bilo javnih bilo komercijalnih), s istovremenim smanjenjem administracije kao što je npr. prijava povrata poreza ili upis na bilo koji fakultet.

Zbog svih ovih prednosti EU ID novčanika, čekanje u redovima postat će uskoro prošlost, a zastarjeli, ručni i neefikasni birokratski procesi transformirat će se u digitalizirane, automatizirane i prilagođene građanima i modernom načinu života u 21. stoljeću. 

Uz navedeno, koristeći Identyum NOW web portal, već danas možete BESPLATNO početi elektronički i zakonski valjano potpisivati dokumente.

Kreirajte svoj Identyum ID novčanik ovdje.  

“Ovaj članak je objavljen uz financijsku pomoć Europske unije u sklopu projekta Identyum NOW. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Partnera i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.”

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura