Obavijesti

Promo sadržaj

Kako kreirati svoju prvu WordPress stranicu?

Kako kreirati svoju prvu WordPress stranicu?
4

Živimo u vremenu kada je digitalizacija uzela veliki zamah i većina poslovanja se usmjerava putem digitalnih kanala kao što su društvene mreže. Međutim, jeste li se ikada pitali hoće li to biti dovoljno za digitalni uspjeh u poslovanju i hoće li to ostaviti dovoljan trag na ciljanoj skupini ako nemate svoju web stranicu?

U današnjici, kad gotovo sve pretražujemo putem Interneta, veliku i važnu ulogu ima upravo web stranica kojom prezentirate sebe i svoj proizvod i time ulijevate dodatno povjerenje drugoj strani. Ako vam se web stranica čini kao financijski nedostižan korak i jednostavno si na početku poslovanja ne možete priuštiti nekoliko tisuća kuna za izradu web stranice, uzmite stvar u svoje ruke i krenite s izradom vlastite web stranice. 

Odabir naziva web stranice i hosting paketa

Prilikom stvaranja online identiteta potrebno je odabrati domenski registar i pružatelja web hosting usluge, što je prvi i važan korak kod izrade web stranice. Kod odabranog pružatelja ćete zakupiti naziv same web stranice, odnosno naziv domene te odabrati hosting, tj. prostor gdje ćete smjestiti svoju web stranicu koja će biti vidljiva na Internetu.  

Odabirom naziva za web stranicu najprije se bira domena najviše razine ili TLD (engl. Top-Level-Domain) čije tržište ciljate. Ako je tržište kojemu ste usmjereni Hrvatska, neka to bude .hr ili .com.hr domena, dok za širenje poslovanja na europsko tržište možete uzeti u obzir .eu domenu, a za svjetsko tržište, preporuka je neka od generičkih domena kao što su .com, .org, .net i dr.  

Imate registriranu tvrtku, obrt ili udrugu? Iskoristite pravo na besplatnu registraciju .hr domene kod CARNET-a  čije nazive će ponuditi CARNET ovisno o nazivu pravne osobe.  Domena koju registrirate kod CARNET-a, tamo i ostaje sve dok ostvarujete pravo na besplatnu domenu, a povezat ćete je sa hosting paketom preko NS (engl. Name Servers) zapisa koje ćete dobiti od odabranog hosting pružatelja usluge. 

Ako ne želite biti dosadni i jednostavni u odabiru naziva domene, postoje mnogi drugi vršni nazivi domena koje možete odabrati ovisno o vrsti poslovanja kojom se bavite, npr. web.site, green.club i sl., no ipak potrebno je voditi računa da naziv domene nije predugačak i da je lako pamtljiv. Iako u svijetu domena postoje i nazivi s dijakritičkim znakovima, takav odabir domene ne preporučamo jer kad je ciljano tržište na globalnoj razini postojat će problem upravo s upisom tih specijalnih znakova u Internet pregledniku. Dobra praksa je zadržati konzistentnost u nazivu web stranice kroz sve kanale komunikacije koje koristite za komunikaciju s ciljanom publikom. Uvjet za registraciju određene domene jest da domena nije zakupljena od treće strane, nego mora biti slobodna na tržištu, a za to postoje određene tražilice pomoću kojih možete provjeriti dostupnost. Plus Hosting je jedan od vodećih hosting pružatelja usluga u Hrvatskoj koji pruža uslugu hostinga i domena te u ponudi ima preko 200 različitih TLD-ova koje možete odabrati za svoje poslovanje i dostupnost provjeriti na njihovim stranicama: Provjera domene 

Osim domene, odabir hostinga ima isto tako jako važnu ulogu. Ako ne želite da se stranica učitava tri svjetlosne godine i da posjetitelje koje privučete dobrim nazivom i dizajnom, izgubite zbog sporog učitavanja, bez da su uspjeli pronaći traženo, potrebno je stranicu smjestiti na kvalitetan server. Kod odabira hosting pružatelja usluge imajte na umu kako ćete zasigurno imati bliski kontakt s korisničkom podrškom koja uključuje pomoć oko tehničkih pitanja povezanih uz zakupljenu uslugu tako da u tom slučaju preporučujemo neki hrvatski hosting kao što je Plus Hosting.  

Smjernice koje će olakšati izradu stranice u WordPressu 

Za izradu web stranice, danas su najpopularniji gotovi CMS (engl. Content Management System) sustavi kao što su WordPress, Joomla, Drupal i dr., ali nekako je najzastupljeniji WordPress. Razlog tome je prije svega jednostavnost korištenja, doza profesionalnog izgleda strance, pružena podrška i sigurnost te mogućnost SEO optimizacije kroz određene dodatke (engl. plugins). Dakle, radi se o jednoj cjelovitoj platformi unutar koje možete samostalno mijenjati i dodavati sadržaj, objave i dr. za što nije potrebno dodatno angažirati programera. Kako je WordPress preveden na gotovo svaki jezik, nakon instalacije možete podesiti sučelje i na hrvatski jezik, a za samu instalaciju je potrebno svega nekoliko minuta. Naravno, preduvjet za brzu instalaciju je odabir hosting paketa na Linux serveru s cPanel sučeljem jer u paketu dolazi Softaculous, Installatron ili WordPress manager koji omogućuje brzinsku instalaciju u nekoliko klikova. Kako izgleda sučelje kroz koje se može napraviti instalacija WordPressa je na slici 1., dok čitavi tijek instalacije možete pogledati u videu sa linka: Instalacija WordPressa 

WordPress nudi veliki broj tema koje možete odabrati za svoju web stranicu, što besplatnih što naplatnih, ovisno o odabiru. Temu možete odabrati odmah kod instalacije WordPressa ili kasnije u postavkama. Osim tema, nudi jako puno dodataka pomoću kojih možete nadograditi web stranicu te funkcionalnosti kojima ćete povećati sigurnost stranice. Važno je spomenuti kako neki dodaci nisu kompatibilni sa temama ili međusobno s drugim dodacima, stoga je bitno testirati web stranicu nakon svakog instaliranog dodatka. Nadalje, veliki broj instaliranih dodataka nije poželjan jer može narušiti brzinu web stranice, povećati vrijeme učitavanja ili naštetiti performansama što će odvući potencijalne posjetitelje sa stranice. 

Dobar SEO je još jedna pozitivna karakteristika koja krasi WordPress te čista struktura linkova koje tražilice indeksiraju i dobro pozicioniraju. Različiti SEO dodaci koji se mogu instalirati u WordPressu mogu doprinijeti boljoj pretrazi na tražilici po ključnim riječima. Responzivnost web stranice, odnosno mogućnost da se stranica prilagodi različitim uređajima doprinosi boljoj optimizaciji pa kod odabira teme provjerite radi li se o takvoj temi što će olakšati prilagodbu različitim uređajima.  

Sigurnost web stranice neka bude na prvome mjestu 

Iz sigurnosnog aspekta, radi se o jako popularnoj platformi otvorenog kôda  (engl. open source) o kojoj brine veliki broj programera te konstantno rade na njegovom unapređenju. Međutim, nije dovoljno sigurnost prepustiti samo programerima, već brigu o održavanju web stranice treba voditi i osoba koja je izradila stranicu i to kroz redovito održavanje WordPressa na novije verzije, teme i dodatke koji su dodatno instalirani. Sve nepotrebne dodatke, koje ste možda instalirali pa shvatili da nisu potrebni, nije dovoljno samo deaktivirati već ih je potrebno ukloniti iz administracije kako ne bi došlo do malicioznih propusta jer tada utrošeno vrijeme i trud oko izrade web stranice u trenu mogu pasti u vodu zbog vrlo važnog propusta, sigurnosti. U trenutku kad dođe do nekompatibilnosti nekog od dodataka s temom ili WordPressom, zamijenite ga drugim iste funkcionalnosti, nikako nemojte koristiti zastarjeli dodatak koji će biti meta hakerima. 

Prije svakog ažuriranja ne dopustite da brzopletost ne dozvoli izradu sigurnosne kopije hosting računa (engl. backup) ili web stranice, stoga uzmite koju minutu više i odradite sve kako treba. Ono što vrijedi još spomenuti jest da hosting pružatelj usluge kojeg ste odabrali ima automatiziranu izradu sigurnosnih kopija i da od njih možete zatražiti vraćanje web stranice iz backupa kad se na stranici pojavi problem. 

Kako biste povećali razinu sigurnosti web stranice, prvi korak je zaštita administratorskog sučelja “jakom lozinkom” koja može biti kombinacija velikih, malih slova, brojeva te drugih znakova (sve osim dijakritika) dok klasičnu poveznicu (engl. link) za prijavu u administraciju nazivdomene.tld/wp-admin možete promijeniti u svoj jednistvenu kao  npr. nazivdomene.tld/moja-prijava. Za ovu promjenu možete iskoristiti jedan od popularnijih dodataka kao što je  iThemes Security koji osim toga pruža još mnogo sigurnosnih mogućnosti. Nadalje, ograničite broj prijava u administratorsko sučelje koje će povećati zaštitu od neovlaštenih prijava hakera koji koriste različite skripte za pogađanje lozinki. Ako smanjite broj prijava na primjerice 3 pokušaja, pristup stranici će se zatvoriti, a obavijest o krivim pokušajima prijave biti će poslana na administratorsku mail adresu.  

Na stranici obavezno koristite sigurnosni SSL certifikat (engl. Secure Sockets Layer)  za  HTTPS veze  (engl. Hypertext Transfer Protocol Secure) umjesto HTTP (engl. Hypertext Transfer Protocol) kako bi podaci za prijavu te lozinke bili šifrirani. Ako niste sigurni postoji li na hosting paketu instaliran SSL certifikat provjerite to sa hosting pružateljem usluge. Kada je certifikat instaliran, a preglednik javlja kako veza koju koristite nije sigurna, tada su problem HTTP veze.  

Naravno, WordPress ima rješenje i za to, a to je dodatak čijom će se instalacijom i aktivacijom sve HTTP veze automatski prebaciti u HTTPS. Takav jedan dodatak je Really Simple SSL. Dodatak je dovoljno instalirati i aktivirati kako bi samostalno obavio konverziju linkova. 

Nakon što ste napravili web stranicu te iz dana u dan prikupljajte sve veći broj posjetitelja te sadržaj i zahtjevnost na stranici raste, može doći do određenih problema kao što je prekomjerna potrošnja resursa na odabranom dijeljenom hostingu. Tada je vrijeme za razmišljanje o dodatnoj optimizaciji ili čak prelasku na VPS server gdje će svi resursi tog servera biti usmjereni na potrebe rada vaše web stranice. Ne ustručavajte se u tom trenutku kontaktirati korisničku podršku odabranog hosting pružatelja usluge kako bi vas detaljnije savjetovali o daljnjim koracima koje možete poduzeti za bolje performanse.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.