Imunološki sustav glavni je mehanizam obrane „domaćina“ od infektivnih agenasa iz okoliša poput bakterija, gljivica, virusa i parazita.
Kako ojačati imunitet prirodnim putem?
Imunološki sustav i njegova funkcija
Imunološki sustav glavni je mehanizam obrane „domaćina“ od infektivnih agenasa iz okoliša poput bakterija, gljivica, virusa i parazita. Sastoji se od timusa, slezene, limfnih čvorova i specifičnih imunoloških stanica. Postoje dva funkcionalna dijela imunološkog sustava koji djeluju na otpornost protiv mikroorganizama, a to su urođena (prirodna) i stečena (specifična) imunost.
Urođeni imunitet predstavlja prvu liniju obrane. Njegova je uloga sprječavanje ulaska gotovo svih infektivnih agenasa i njihova brza eliminacija. Stečena imunost se, s druge strane, razvija u kontaktu s uzročnicima bolesti i usmjerena je specifično protiv tog antigena.
Najbitnija osobina imunološkog sustava je sposobnost prepoznavanja i razlikovanje milijuna prijetnji našem organizmu. Kada imunološki sustav prepozna prijetnju, reagira u smjeru rješavanja problema, a ukoliko se ne uspije aktivirati na vrijeme - dolazi do infekcija. Međutim, ukoliko je imunološki sustav aktivan bez stvarne prijetnje tj. ukoliko reagira na određene tjelesne stanice, javljaju se alergijske reakcije ili autoimuni poremećaji.
Kakvu ulogu ima prehrana u otpornosti organizma?
Ključni čimbenik koji utječe na prirodnu otpornost organizma je prehrana. Primjerice, pothranjenost negativno utječe na imunološke funkcije potiskivanjem imunološkog sustava. Također, deficit makronutrijenata (masti, bjelančevina i ugljikohidrata) kao i nedostatak nekih specifičnih mikronutrijenata (vitamina i minerala) mogu uzrokovati štetu u funkcioniranju imuniteta. Osim toga, pretjerano naprezanje, traume i ambustije dovode do uništavanja proteina što rezultira smanjenom otpornosti organizma.
Pravilna, raznovrsna i uravnotežena prehrana, posebice u smislu dostatnog unosa vitamina, minerala i bjelančevina, povećava otpornost organizma na infekcije. Potrebno je redovito konzumirati namirnice bogate nutrijentima koji se smatraju prvom linijom obrane protiv štetnih slobodnih radikala.
Snažna petorka za imunitet
Zbog snažnih antioksidativnih svojstava, vitamini A, C i E te minerali cink i selen smatraju se snažnom petorkom u borbi protiv bolesti te jačanju imuniteta.
Cink
Cink je element neophodan za očuvanje imunološkog sustava. Ključan je za normalan razvoj i funkciju stanica koje posreduju urođenom imunitetu, a njegov nedostatak utječe na proizvodnju citokina. Namirnice koje su bogat izvor cinka su jaja, crveno meso i meso peradi, mahunarke, orašasti plodovi te proizvodi od soje.
Selen
Selen utječe na urođeni i stečeni imunološki sustav. Adekvatne razine selena važne su za jačanje imuniteta te regulaciju pretjeranih imunoloških odgovora i kroničnih upala. Najveći prehrambeni izvor selena je brazilski orah, a dobar izvor predstavljaju još i tuna, pileća prsa, cjelovite žitarice, plodovi mora i jaja.
Vitamin A
Vitamin A ima promotivnu i regulatornu ulogu, kako kod urođenog, tako i kod stečenog imunološkog sustava. Dakle, može poboljšati imunološku funkciju organizma i pružiti pojačanu obranu od višestrukih zaraznih bolesti. Namirnice bogate vitaminom A su zeleno lisnato povrće, narančasto i žuto povrće (mrkva, bundeva, tikva), crvena paprika, mlijeko, riblja ulja itd.
Vitamin E
Vitamin E je snažan antioksidans te se smatra jednim od najučinkovitijih nutrijenata koji moduliraju imunološku funkciju. Nedostatak vitamina E negativno utječe na imunološki sustav i pojavu upala kroz različite regulatorne uloge. Ovaj se vitamin nalazi u biljnim uljima, orašastim plodovima, sjemenkama te voću i povrću kao što su bundeva, crvena paprika i špinat.
Vitamin C
Vitamin C pruža organizmu zaštitu od infekcija i bakterijskih toksina. Osim toga, doprinosi apsorpciji željeza, stvaranju kolagena, smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnom funkcioniranju živčanog sustava te normalnoj psihološkoj funkciji.
Istraživanjima je dokazano kako suplementacija vitaminom C doprinosi proizvodnji bijelih krvnih stanica. Također, mnogo se znanstvenika posvetilo istraživanjima o utjecaju vitamina C na prehlade i infekcije gornjih dišnih puteva. Iako ovaj vitamin nema utjecaja na smanjenje stope infekcije, pokazalo se kako ipak može smanjiti vrijeme i intenzitet same bolesti. Bogati izvor vitamina C predstavljaju camu camu, citrusi, krumpir, jagode i rajčica.
Bioandina Camu Camu – vitamin C kompleks prirodan je dodatak prehrani dobiven od divljeg ploda camu camu voća. Doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava i stvaranju kolagena. S obzirom da se radi o ekstraktu cijelog ploda, Bioandina Camu Camu osim obilja vitamina C sadrži i mnoge druge vrijedne antioksidanse i nutrijente poput kalija, kalcija, aminokiselina, masnih kiselina, organskih spojeva, pektina i škroba. Također, vrlo je dobar izvor i bioaktivnih spojeva poput polifenola. Kao prirodan vitamin C, bioraspoloživiji je i nježan za želudac. U kapsulama se nalazi najjači ekstrakt na tržištu (15:1) te 75 mg prirodnog vitamina C. Tako dnevna doza (2 kapsule) osigurava 200 % preporučenog dnevnog unosa vitamina C za žene te 167 % za muškarce.
Križevci – tvoje blagdansko odredište ove godine
Made in Slavonija: od baroka do cerničkog ćupteta
Izazovi u gospodarenju biootpadom: Konferencija u Šibeniku