Obavijesti

Promo sadržaj

Kako putovati s djecom: Savjeti za bezbrižno obiteljsko putovanje

Kako putovati s djecom: Savjeti za bezbrižno obiteljsko putovanje
5

Postati roditeljom nekako uvijek podrazumijeva smirivanje, usporavanje i stavljanje određenog broja želja na čekanje, pogotovo onih veznih uz putovanja

No mora li to zaista biti tako? Organizacija putovanja s djecom zahtijevat će malo opširniju pripremu, ali i omogućiti da stvorite prekrasne uspomene od najranije dobi. Također, izlaganjem djece novih kulturama i doživljajima proširuje se njihovo znanje, gradi tolerancija i uči o prijateljstvu. Benefite druženja sa zadovoljnim i sretni roditeljima ne treba ni spominjati. 

U nastavku pročitajte savjete koji će putovanje s najmlađima učiniti poželjnim iskustvom. 

Odabir destinacije

Kod putovanja s djecom nijedna destinacija ne bi trebala biti isključena, čak ni one daleke. No, ako ipak postoji strah od dugih letova i egzotičnih destinacija najbolje se odlučiti za neko pristupačno i sigurno mjesto u Europi do kojeg se lako dolazi vlastitim automobilom ili autobusom. Problem je češće u roditeljima nego u djeci, ona su spremna na sve. 

Smještaj

Pri rezervaciji smještaja najbolje je izbjeći razne servise za online rezervacije i kontaktirati željeni smještaj izravno kako biste dobili uslugu prilagođenu vašim potrebama po prihvatljivoj cijeni. Ukoliko tražite hotel u Zagrebu dobre su vijesti da ih većina nudi obiteljske pakete po povoljnijim cijenama. Samo treba odabrati neki za sebe.

Plan puta

Idealno je dobro istražiti destinaciju te napraviti plan puta koji će odgovarati i djeci i odraslima. Ako postoji opcija, najbolje je što više rezervirati unaprijed - avionske karte i smještaj se podrazumijevaju, ali preporučljivo je i ulaznice za atrakcije rezervirati online kako bi se izbjeglo čekanje u redu i nervoza. I posljednje, ali možda i najbitnije je zapamtiti da za sve treba predvidjeti dovoljno vremena te biti spreman na promjene u zadnji čas. 

Prezentiranje puta djeci

Kada se djeca osjećaju neugodno i oko njih se događa previše novih stvari, nisu sretna. Stoga je od velike važnosti pripremiti djecu za putovanje koje slijedi. Objašnjavanje glavnih točaka putovanja i onoga što će se događati  pomoći će djeci da bolje razumiju situaciju u kojoj će se naći. Znat će što otprilike mogu očekivati što će ih učiniti mirnijima. 

Prtljaga

Mnogi roditelju upadnu u vlastitu zamku i spakiraju previše stvari za djecu. Iako će poznate stvari umiriti djecu tijekom putovanja pakiranje baš svih samo će završiti prenatrpanim koferima i frustracijom. Stoga je najbolje spakirati samo ono najpotrebnije, ovisno o vremenskoj prognozi. Ukoliko se radi o posjetu razvijenijim zemljama, zaboravljene stari moguće je nabaviti na odredištu, stoga nema potrebe za panikom.

Medicina

Suprotno prošlom savjetu osnovne lijekove svakako treba spakirati. Ništa neće upropastiti putovanje kao bolestan član obitelji. Stoga je dobro spakirati toplomjer, sirup za skidanje temperature,  lijekove protiv bolova, pastile za grlo, sprej za nos. Ukoliko je netko od članova obitelji alergičan ili kronično bolestan svakako spakirajte i te lijekove. Iako striktno ne spadaju pod medicinu ponesite i sredstvo za dezinfekciju ruku i veliku količinu vlažnih maramica - sigurno će zatrebati. 

Hrana

Djeca će jednom nešto odbiti, ali to ne znači da je zauvijek prekriženo s popisa hrane koju će pojesti. Na putovanju nije preporučljivo igrati ziheraški s pizzerijama i fast foodovima nego djecu izložiti tradicionalnoj kuhinji i novim okusima. Velika je vjerojatnost da će nakon napornog dana pojesti bilo što, možda im se i svidi. Druga bitna stvar su grickalice. Moguće je da će na putovanju proći nešto više vremena između dva obroka i tu su grickalice spas. Gladna djecu su nervozna djeca stoga je pametno u torbi imati nešto čime mogu utažiti glad do idućeg pravog obroka. 

Zanimacija

Treba posvetiti dovoljno vremena planiraju zanimacije za razdoblja čekanja u zračnim lukama, vožnjama u autobusu, čekanja hrane u restoranima ili slično. Dobra ideja je pakiranje bojanki i bojica, nekih najdražih igračaka te jednostavnih društvenih igara. 

Posljednje i najvažnije pravilo je da se na putovanju treba opustiti i prepustiti. Velika je vjerojatnost da neće sve ići po planu, ali nema potrebe za nervozom. Djeca će kopirati ono što ide od roditelja pa ako oni uživaju u putovanju isto će učiniti i djeca. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100  dobiva ovaj kupon!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100 dobiva ovaj kupon!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 85 eura. Najbržih 100 dobit će Horizont Shop kupon od 15 eura

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje
B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci
PROMO

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci

Sa splitske Rive poslovnjaci iz grada i okolice startaju s utrkom 16. svibnja. A nakon toga, očekuje ih aftework druženje uz glazbu