Promo sadržaj

Komentari 0

Kako urediti dječju sobu?

Kako urediti dječju sobu?

Uređenje dječje sobe poseban je izazov u smislu projektiranja prostora koji će rasti zajedno s djetetom. S jedne strane postoje zahtjevi za različitim funkcijama koje je potrebno zadovoljiti - prostor za igru, učenje, spavanje..  S druge strane tu su želje djeteta kojima je samo nebo granica

U nastavku donosimo naš Opremisidom vodič kroz osnovne elemente oblikovanja dječje sobe koji će vam pomoći u postizanju ravnoteže između praktičnog i vizualno privlačnog prostora.

Funkcionalna organizacija prostora

Prije svega potrebno je definirati tlocrtni raspored s ciljem što efikasnijeg korištenja cjelokupnog prostora. Ovisno o dimenzijama i obliku sobe namještaj je moguće organzirati obodno uz zidove, oslobađajući centralni prostor ili pak koncentrirati namještaj asimetrično u jednoj strani sobe, a drugu stranu ostaviti slobodnom.

U svakom slučaju uvijek treba razmišljati i o trećoj dimenziji - visini prostorije, posebno kad su pitanju sobe manje površine. Maksimalnu iskorištenost prostora postići ćete izradom namještaja po mjeri.

Namještaj španjolskog proizvođača Rimobel iz linije "Compactos" vizualno je vrlo atraktivan primjer dječjih soba u potpunosti prilagodljivih individualnim potrebama. Krasi ga bogata paleta završnih obrada u drvenom dekoru i jednobojnih - nježnijih ili intenzivnijih tonova, te pomno dizajnirani detalji poput ručkica i soft-close sistema zatvaranja. 

Pozicioniranje radnog stola

Radni stol odnosno pisaći stol centralno je mjesto u sobi svakog školarca, a kod onih mlađih to će uskoro postati i o njegovoj poziciji treba razmišljati unaprijed. Za početak je važno osigurati optimalnu prirodnu rasvjetu. Ukoliko pozicija prozora te visina parapetnog zid to dopuštaju, idealno ga je postaviti upravo ispod prozora.

Pritom je za dešnjake idealno da svjetlo dolazi s lijeve strane, dok je kod ljevaka obrnuto, čime se spriječava stvaranje sjenu na površini pri pisanju. No moguće ga je smjestiti i paralelno s prozorom kako bi se otvorila vizura prema vanjskom prostoru.

U ponudi "Compactos" dječjih soba nekoliko je vrsta radnih stolova. Kod stola u širini cijele sobe dio služi kao radna ploča će dio poslužiti kao noćni ormarić ili prostor za odlaganje.

Druga vrsta jest stol koji izlazi izravno iz kreveta, pri čemu se bočna stranica stola pričvršćuje za krevet. To omogućuje da se ladice smještene ispod madraca otvaraju bez smetnje, čime se postiže ušteda na prostoru.

Treća vrsta su izvlačni stolovi idealni za sobe u kojima su balkonska vrata jedini izvor prirodne rasvjete. U tom slučaju stol smješten uz staklo onemogućavat će prolaz, no kada je potrebno otvoriti vrata jednostavno ga je pomaknuti. Također je praktičan za male sobe u kojima je poželjno omogućiti višefunkcionalno korištenje istog prostora.

U zajedničkoj sobi za više djece praktično je koristiti veliku radnu ploču u kombinaciji s ladičarem koji služi kao nogar stola. Pri tom treba naglasiti da je maksimalna dužina radne ploče koju je moguće izvesti iz jednog dijela čak 300 cm.

Pozicioniranje kreveta

Kreveti na kat odnosno pozicija kreveta prilično je fleksibilna pa ju, tamo gdje veličina sobe to dopušta, najčešće određuje odnos prema drugim elementima sobe.

U lineranoj dispoziciji namještaja idealno je garderobni ormar smjestiti u ugao sobe, krevet postaviti u nastavku te završiti sa stolom uz prozor. U slučaju ograničene dužine prostorije koja onemogućuje ovakav postav linija "Compactos" nudi rješenje u obliku ormara čija su vrata postavljena paralelno iznad uzglavlja, pa konačna dimenzija zajedno s krevetom iznosi samo 260 cm.

Alternativno rješenje za male prostore je otklopni krevet integriran u korpus ormara. Ovakav sistem pruža veliku uštedu prostora, oslobađajući u zatvorenoj poziciji na podu prostor za igru, dok se vertikalna stranica može pretvoriti u radnu plohu.

Pozicioniranje garderobnog ormara

Garderobnih ormara, kao u svim drugim prostorima, ni u dječjim sobama nikada ne može biti previše. Kako svojim volumenom ne bi predstavljali prenapadan element ormari iz linije "Compactos" vizualno su olakšani kombiniranjem različitih materijala završnih obloga te načina odlaganja - vratnih krila, ladica te otvorenih i poluotvorenih polica. Time ujedno postaju savršeno prilagodljivi svakoj tlocrtnoj dispoziciji sobe.

Tipske dječje sobe

Tipske dječje sobe možda nemaju mogućnost prilagodbe specifičnom prostoru, no njihova prednost je u povoljnijoj cijeni. Iako u samom dizajnu nema puno mogućnosti odabira boja i materijala, tvornička proizvodnja pruža mogućnost detaljne razrade i izvedbe širokog spektra različitih elemenata. Stoga neka vas afinitet prema određenom stilu vodi pri odabiru proizvođača.

Primjerice poljska tvronica Vox nudi liniju dječjih soba "Concept" koju odlikuju čiste linije i moderan dizajn u neutralnoj paleti boja, no uvijek uz određeni koloristički akcent.

S druge strane turski proizvođač Cilek prepoznatljiv je po svom snažnom dizajnu s karakterom. Njihove sobe iz linije "Rustic White", kako i samo ime nagovještava, prizivaju u sjećanje starinski šarm, ali u visokoj kvaliteti izrade.