Obavijesti

Promo sadržaj

Kako urediti dječju sobu?

Kako urediti dječju sobu?
13

Uređenje dječje sobe poseban je izazov u smislu projektiranja prostora koji će rasti zajedno s djetetom. S jedne strane postoje zahtjevi za različitim funkcijama koje je potrebno zadovoljiti - prostor za igru, učenje, spavanje..  S druge strane tu su želje djeteta kojima je samo nebo granica

U nastavku donosimo naš Opremisidom vodič kroz osnovne elemente oblikovanja dječje sobe koji će vam pomoći u postizanju ravnoteže između praktičnog i vizualno privlačnog prostora.

Funkcionalna organizacija prostora

Prije svega potrebno je definirati tlocrtni raspored s ciljem što efikasnijeg korištenja cjelokupnog prostora. Ovisno o dimenzijama i obliku sobe namještaj je moguće organzirati obodno uz zidove, oslobađajući centralni prostor ili pak koncentrirati namještaj asimetrično u jednoj strani sobe, a drugu stranu ostaviti slobodnom.

U svakom slučaju uvijek treba razmišljati i o trećoj dimenziji - visini prostorije, posebno kad su pitanju sobe manje površine. Maksimalnu iskorištenost prostora postići ćete izradom namještaja po mjeri.

Namještaj španjolskog proizvođača Rimobel iz linije "Compactos" vizualno je vrlo atraktivan primjer dječjih soba u potpunosti prilagodljivih individualnim potrebama. Krasi ga bogata paleta završnih obrada u drvenom dekoru i jednobojnih - nježnijih ili intenzivnijih tonova, te pomno dizajnirani detalji poput ručkica i soft-close sistema zatvaranja. 

dječja soba Compactos H106

Pozicioniranje radnog stola

Radni stol odnosno pisaći stol centralno je mjesto u sobi svakog školarca, a kod onih mlađih to će uskoro postati i o njegovoj poziciji treba razmišljati unaprijed. Za početak je važno osigurati optimalnu prirodnu rasvjetu. Ukoliko pozicija prozora te visina parapetnog zid to dopuštaju, idealno ga je postaviti upravo ispod prozora.

Pritom je za dešnjake idealno da svjetlo dolazi s lijeve strane, dok je kod ljevaka obrnuto, čime se spriječava stvaranje sjenu na površini pri pisanju. No moguće ga je smjestiti i paralelno s prozorom kako bi se otvorila vizura prema vanjskom prostoru.

U ponudi "Compactos" dječjih soba nekoliko je vrsta radnih stolova. Kod stola u širini cijele sobe dio služi kao radna ploča će dio poslužiti kao noćni ormarić ili prostor za odlaganje.

dječja soba Compactos H127

Druga vrsta jest stol koji izlazi izravno iz kreveta, pri čemu se bočna stranica stola pričvršćuje za krevet. To omogućuje da se ladice smještene ispod madraca otvaraju bez smetnje, čime se postiže ušteda na prostoru.

dječja soba Compactos H115

Treća vrsta su izvlačni stolovi idealni za sobe u kojima su balkonska vrata jedini izvor prirodne rasvjete. U tom slučaju stol smješten uz staklo onemogućavat će prolaz, no kada je potrebno otvoriti vrata jednostavno ga je pomaknuti. Također je praktičan za male sobe u kojima je poželjno omogućiti višefunkcionalno korištenje istog prostora.

dječja soba Compactos H108 dječja soba Compactos H108

U zajedničkoj sobi za više djece praktično je koristiti veliku radnu ploču u kombinaciji s ladičarem koji služi kao nogar stola. Pri tom treba naglasiti da je maksimalna dužina radne ploče koju je moguće izvesti iz jednog dijela čak 300 cm.

dječja soba Compactos H310

Pozicioniranje kreveta

Kreveti na kat odnosno pozicija kreveta prilično je fleksibilna pa ju, tamo gdje veličina sobe to dopušta, najčešće određuje odnos prema drugim elementima sobe.

U lineranoj dispoziciji namještaja idealno je garderobni ormar smjestiti u ugao sobe, krevet postaviti u nastavku te završiti sa stolom uz prozor. U slučaju ograničene dužine prostorije koja onemogućuje ovakav postav linija "Compactos" nudi rješenje u obliku ormara čija su vrata postavljena paralelno iznad uzglavlja, pa konačna dimenzija zajedno s krevetom iznosi samo 260 cm.

dječja soba Compactos H123 dječja soba Compactos H123

Alternativno rješenje za male prostore je otklopni krevet integriran u korpus ormara. Ovakav sistem pruža veliku uštedu prostora, oslobađajući u zatvorenoj poziciji na podu prostor za igru, dok se vertikalna stranica može pretvoriti u radnu plohu.

dječja soba Compactos H405 dječja soba Compactos H405 dječja soba Compactos H405

Pozicioniranje garderobnog ormara

Garderobnih ormara, kao u svim drugim prostorima, ni u dječjim sobama nikada ne može biti previše. Kako svojim volumenom ne bi predstavljali prenapadan element ormari iz linije "Compactos" vizualno su olakšani kombiniranjem različitih materijala završnih obloga te načina odlaganja - vratnih krila, ladica te otvorenih i poluotvorenih polica. Time ujedno postaju savršeno prilagodljivi svakoj tlocrtnoj dispoziciji sobe.

Tipske dječje sobe

Tipske dječje sobe možda nemaju mogućnost prilagodbe specifičnom prostoru, no njihova prednost je u povoljnijoj cijeni. Iako u samom dizajnu nema puno mogućnosti odabira boja i materijala, tvornička proizvodnja pruža mogućnost detaljne razrade i izvedbe širokog spektra različitih elemenata. Stoga neka vas afinitet prema određenom stilu vodi pri odabiru proizvođača.

Primjerice poljska tvronica Vox nudi liniju dječjih soba "Concept" koju odlikuju čiste linije i moderan dizajn u neutralnoj paleti boja, no uvijek uz određeni koloristički akcent.

dječja soba Concept (Vox)

S druge strane turski proizvođač Cilek prepoznatljiv je po svom snažnom dizajnu s karakterom. Njihove sobe iz linije "Rustic White", kako i samo ime nagovještava, prizivaju u sjećanje starinski šarm, ali u visokoj kvaliteti izrade.

dječja soba Rustic White (Cilek)
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini