Obavijesti

Promo sadržaj

Kako uvesti red u financije i početi štedjeti

Kako uvesti red u financije i početi štedjeti
3

Ako svakog mjeseca trošite više nego što zaradite, ne ostavljate ni kunu „sa strane“ za crne dane, nemate štednju i ne pratite na što vam odlazi novac, vrijeme je da se počnete odgovornije financijski ponašati

Prvi i najteži korak je preuzimanje kontrole nad vašim financijama. Svaki sljedeći korak bit će sve lakši, a kad vam novi sustav upravljanja novcem prijeđe u naviku, teško ćete se odreći vaše novostečene financijske slobode.

Preuzmite kontrolu nad novcem i trošenjem

Umjesto da novac kontrolira vas, vi kontrolirajte njega. Kad dobijete plaću, napravite plan trošenja: izračunajte koliko vam novca treba za plaćanje računa, koliko za hranu, a koliko za ostale troškove.  Na internetu možete naći već gotove tablice u excelu za vođenje kućnog budžeta.

Zaboravite na kreditne kartice 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zaboravite na kreditne kartice. Danas vam se čini da je kupnja na 12 ili 24 rata sjajno rješenje s kojim gotovo da uopće nećete osjetiti taj mjesečni izdatak, no za nekoliko mjeseci zaboravit ćete što ste uopće kupili. Kupujte isključivo gotovinom jer je to jedini način da kontrolirate sve buduće izdatke.

Recite impulzivnoj kupnji ne

Prije nego što posegnete za novčanikom u naletu žudnje za novim odjevnim predmetom, cipelama i najnovijim gadgetom,  stanite na trenutak i upitajte se treba li vam to doista; dajte si vremena i umjesto da kupite odmah, pričekajte hoće li vas želja nakon tjedan dana proći.  

Otplatite dugove i ne upuštajte se u nove

Imate li minus na računu ili dugove po kreditnim karticama, prekinite daljnje zaduživanje. Disciplinirajte se i svaki mjesec za određeni iznos smanjite minus sve dok ne dođete na nulu. Neka vam otplata kredita bude motivacija da ustrajete u postizanju tog cilja. Tek kad budete trošili koliko i zarađujete, moći ćete početi razmišljati o stavljanju nešto novca sa strane za štednju.

Pratite sve svoje troškove

Bilježite svaki trošak koji imate. Bez obzira kako se malen i nebitan činio. Zapišite ga. Iznenadit ćete se kad na kraju mjeseca ustanovite koliko vam je novca, primjerice, otišlo na plaćanje parkinga ili na kave u kafiću. Pa taj bi novac debelo pokrio onu mjesečnu ratu na kartici za ono nešto što se kupili nekad...

Napravite popis za kupovinu i planirajte unaprijed

Gotovo trećinu prihoda trošimo na hranu, a svakodnevni odlazak u dućan siguran je put u stihijsko trošenje i kupnju nepotrebnih stvari. Unaprijed isplanirajte što ćete naredni tjedan kuhati i nabavite sve namirnice s popisa preko vikenda tako da više ne morate odlaziti u trgovinu. To će spriječiti da čestim odlascima u dućan po potrebne stvari, usput posegnete i za onim nepotrebnima koji prave rupe u vašem novčaniku. Ljudi koji su iskušali ovu metodu tvrde da su se planskom kupnjom njihovi izdaci smanjili za 20 posto! 

Štedite i kad uštedite - ulažite

I posljednji, ali ne najmanje važan korak je štednja. Kad uspijete riješiti dugove i naučiti kako trošiti novac u okviru vaših mogućnosti, moći ćete dio novca koji ne potrošite staviti na stranu. To može biti odvojeni račun na kojem ćete čuvati novac kao „zlatnu rezervu“, a kad uštedite dovoljan iznos možete i investirati. Financijski stručnjaci uvijek preporučuju „staviti jaja u više košara“  kako biste smanjili rizik ulaganja.  Jedna od košara koja nije samo ulaganje u budućnost, već i zaštita obitelji od nepredvidivih događaja je životno osiguranje.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Regionalni uspjeh: nova emisija chefa Davida Skoke na 24Kitchen kanalu
PROMO

Regionalni uspjeh: nova emisija chefa Davida Skoke na 24Kitchen kanalu

Motor, loza, kuhača

Biovitalis® – Uspješna hrvatska obiteljska priča u branši kozmetike i dodataka prehrani
PROMO

Biovitalis® – Uspješna hrvatska obiteljska priča u branši kozmetike i dodataka prehrani

Tvrtka BIOVITALIS d.o.o. osnovana je 1996. godine i od tada njezin tim stručnjaka razvija i proizvodi prirodnu kozmetiku i dodatke prehrani koji doprinose zdravlju. Tvrtkom upravljaju supružnici Ivana Zagorec Kolednjak, magistra farmacije, i Stjepan Kolednjak, magistar ekonomije.
Zašto su kasina nepresušna vrela zabave
PROMO

Zašto su kasina nepresušna vrela zabave

Svi smo svjesni kako su igre u kasinu, bilo fizički ili online, zabavne i uzbudljive