Obavijesti

Promo sadržaj

Kako zadržati mentalnu stabilnost u stresnim vremenima?

Kako zadržati mentalnu stabilnost u stresnim vremenima?
8

Beauty, Hair & Health Expo i Dentex, poznati sajam u organizaciji Zagrebačkog Velesajma, ove godine u inovativnoj online ediciji okupio je renomirane stručnjake koji kroz panel rasprave i predavanja donose svoj osvrt na sveukupnu situaciju koja nas je pogodila i savjetuju iz svoje stručne perspektive

Stresne situacije postale su dio naše svakodnevnice, stoga nije iznenađenje da postoji povećana potražnja za psihološkim savjetovanjem. Izolacija, rad od kuće i propisana fizička distanca zapravo su dovele do veće potrebe za psihološkom podrškom.

Izazova, kao i loših trenutaka, uvijek će biti. No, što god da se zbiva mi biramo kako ćemo se prema tome postaviti i kako ćemo određene stvari interpretirati. Neke teškoće zbližavaju ljude pa je tako i ova trenutna situacija ipak dovela i do puno pozitivnih stvari.

Kako se što bolje prilagoditi situaciji?

Sadržaj koji će se emitirati namijenjen je širokoj i stručnoj publici. Riječ je o zanimljivim i edukativnim predavanjima renomiranih stručnjaka koji će pružiti znanje i alate gledateljima iz različitih područja, a organizirana su u suradnji sa Ivom Belé, trenericom načela uspjeha.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako se nositi sa stresom te kako prodavati u vrijeme krize samo su neke od tema predavanja koja možete pratiti.

Uz 10 edukativnih predavanja, održat će se i 6 panela iz područja motivacije/psihologije, zdravlja, nutricionizma/sporta, prodaje, poduzetništva i beauty segmenta:

  • Kako zadržati mentalnu stabilnost u stresnim vremenima
  • Aktivirajmo zdravlje zdravim navikama
  • Balansirana prehrana i tjelovježba za više energije
  • Kako poslovati u nepredvidivim okolnostima
  • Izazovi kao prilike u poduzetništvu
  • Ljepotom do samopouzdanja

Donosimo vam kratki presjek nekoliko tema vezanih za zdravlje koje ćete moći poslušati od ponedjeljka, 21. rujna na Entrio.hr online platformi

Dr. Goran Ivkić specijalist neurolog, subspecijalist epileptolog; asistent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskom institutu za istraživanje mozga govori o snazi uma i kako naše misli izravno utječu na naše zdravlje. Uz to, dr. Ivkić pojašnjava što um može napraviti u funkciji zdravlja, a što um radi kada djeluje u negativnom smislu i u funkciji bolesti. S obzirom na to da se nalazimo u stoljeću uma i da je neuroznanost iznimno napredovala, um se može usporediti s računalom.

Mnogo stvari u našem tijelu pokreće informacija. Um je softver koji je kompozit različitih moždanih procesa za obradu informacija. Informativno bombardiranje je nešto što je svakodnevno prisutno dok lažne vijesti dodatno povećavaju paniku i dovede do stvaranja straha.

''Jako je važno koje vijesti konzumiramo jer vijesti imaju određeni emocionalni predznak. U današnje vrijeme ti procesi obrade informacija su iznimno brzi te je zbog toga kvantiteta informacija ono što zatrpava svakodnevnog čovjeka. Kako znamo, brzo i puno nikad ne vodi u zdravlje.'' – ističe dr. Ivkić.

Dr. Goran Ivkić specijalist neurolog

Sanja Toljan, dr.med., specijalist anesteziologije, reanimacije i intenzivnog liječenja; ravnateljica Poliklinike Orlando, Zagreb govorit će kako umanjiti utjecaj svakodnevice na hormonski sustav. Danas, više nego ikad, sve više ljudi ima neku vrstu hormonalnog poremećaja.

''Ne postoji niti jedan čovjek koji živi u urbanoj sredini, a da je potpuno zdrav. Hormoni nam daju put izlaska iz bolesti i put prema zdravlju. Iz tog razloga, ne trebamo se fokusirati na jedan hormon nego na cijeli hormonalni sustav.'' – ističe dr. Sanja Toljan, koja se specijalizirala za hormonsko nadomjesno liječenje kod svjetski priznatih stručnjaka u Europi i SAD-u.

Uz to, dr. Toljan navodi 7 glavnih uzroka hormonalnih poremećaja:

  1. Nepravilna prehrana
  2. Loša probava
  3. Loš san
  4. Nedostatak fizičke aktivnosti
  5. Stres
  6. Geni

Volja i želja uz određene promjene, dovoljne su za balansiranje hormona. Danas puno znamo o njima da ih ne bi iskoristili u pozitivne svrhe.

Sanja Toljan, dr.med., specijalist anesteziologije

Psiholog i direktor MindLaba, Sandro Kraljević u svom online predavanju donosi ključne tehnike nošenja sa stresom.

Što je uopće stres? Jeste li ikada razmišljali o odgovoru na ovo pitanje?

Ono što svi znamo jest da stres može biti koban za nas ako ne znamo adekvatne strategije kako upravljati njime. No, stres zapravo nije događaj koji se dogodio nego naša interpretacija tog događaja. Iako većinu stresa u našem životu možemo spriječiti, ne možemo ga i izbjeći. Nije svaki stres loš i koliko god on bio intenzivan, donijet će nam jedinstveno iskustvo koje drugačije ne bi proživjeli te nas učiniti jačima.

  1. Fizička aktivnosti
  2. Vrijeme za brigu
  3. Progresivna mišićna relaksacija
  4. Mindfulness
  5. Prekid briga
  6. Abdominalno disanje
  7. Kutija prve pomoći
  8. Pisanje pisma

Iako postoji puno načina kako se nositi sa stresom, naš mozak ne razlikuje velike i male stresove - on na njih reagira jednakim intenzitetom. Stoga ne treba posezati za ''flaster'' metodama, one neće suštinski riješiti uzrok našeg stresa. U fokus stavite adekvatnu pripremu, vrijeme te pojedine tehnike.

Sandro Kraljević, psiholog i direktor MindLaba

Ove i još mnoge zanimljive teme koje će vam pomoći da se bolje nosite sa svakodnevicom, potražite u online webinaru Zagrebačkog Velesajma dostupnom na Entrio.hr

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince
REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj