Obavijesti

Promo sadržaj

Kako „zatvoriti“ ovaj ružičasti mjesec svjesnosti o raku dojke?

Kako „zatvoriti“ ovaj ružičasti mjesec svjesnosti o raku dojke?
5

Kako „zatvoriti“ ovaj ružičasti mjesec svjesnosti o raku dojke, izraziti poštovanje prema ženama koje se bore s bolešću, a istovremeno pozvati sve druge da se brinu o svome zdravlju?

Imamo rješenje – dođite na plesnu predstavu „Bez cenzure“ u Malu dvoranu KD Vatroslav Lisinski 28. listopada u 20 sati. Uživat ćete u plesnom performansu Alldance plesačica, a poseban, gotovo katarzičan doživalj, pružit će vam nastup plesačica iz udruge SVE za NJU. Sve to zahvaljujući organizatorima SVE za NJU, Plesnom studiju Alldance i Avonu.

Iza mnogih sjajnih stvari stoje sjajne žene, a iza ove stoji Petra Saitz, plesna umjetnica i voditeljica Plesnog studija Alldance. Iz Petrinih plesnih radionica za oboljele žene koje vodi od 2016., nastala je i plesna skupina udruge SVE za NJU za koju sama radi koreografiju. Predstava „Bez cenzure“ bavi se  razvojem i oslobađanjem žene u suvremenom društvu i traga za unutarnjom snagom, senzualnošću i ženstvenošću kroz raznolike životne okolnosti uključujući i one najteže – borbe s opakim bolestima. Petra je svojim plesnim umijećem, senzibilitetom i empatijom pronašla put do žena koje su prošle ili još prolaze životnu kušnju kroz zloćudnu bolest. Sprijateljila ih je s njihovim tijelom, vratila ih ne samo u „njihove cipele“ nego u „plesne cipele“ u kojima ponovo otkrivaju sebe, ljepotu i radost života, druženja i ženstvenosti. Spajaju tako glazbu, pokret i emociju u posebnu priču o svome životu, razotkrivajući svoje uspone i padove, ali i svoju pobjedu.

Tko su Supermrakplesačice, zašto plešu i što im ples znači, najbolje će nam opisati žena koja se s ovom opakom bolesti bori, s njom živi, kroz nju djeluje. Prva među jednakima, Ljiljana Pranjić otkriva nam svoj svijet:

"Bolest nas je posvadjala  s tijelom. Zbog karcinoma su nam odstranili jednu ili obje dojke, od kortikosterioda i kemoterapija tijelo je izgubilo formu, zdebljale smo se i otuđile od svojih tijela. Ožiljci od karcinoma nisu samo fizički, iza svakog ožiljka na tijelu stoje dvostruko teži ožiljci na duši."

U momentu kada dobijemo dijagnozu, stisnemo zube, nabacimo oklop i krenemo dalje. Treba nam oklop da prođemo operaciju, kemoterapiju, gubitak kose, treba nam oklop da se bolje nosimo s vlastitom slabošću, sa samosažaljenjem i žaljenjem okoline, s jadom. I kada se liječenje završi, oklop i dalje obavija naša tijela. Ne znamo kako i ne usudimo se odbaciti ga.  U odbacivanju i u ponovnom osnaživanju nam pomažu psiholozi i psihoterapeuti u udruzi SVE za NJU, ali i različite umjetničke, kreativne terapije.

Oporavak od liječenja je dug, oporavak od traume bolesti još duži. Kako se ponovno dobro osjećati u svojoj koži, kako se ponovo sprijateljiti s tijelom? Imala sam privilegij da me kroz taj proces vodi plesna umjetnica Petra Seitz iz plesnog centra Alldance. Njezine plesne radionice su toliko više od plesa. Petra ih je osmislila kao kombinaciju suvremenog plesa, meditacije u pokretu i improvizacije, i to sa ciljem da se žene oslobode, da probude tijelo i prodube odnos sa samom sobom.  

U plesu smo ponovo otkrivale sebe, emocije duboko zakopane, s kojima se nismo znale suočiti, čak im nismo niti htjele dati dozvolu da izađu van. Kroz pokret i ples otkrivamo tko smo i što smo, iza svih naših naučenih uloga. Cijeli proces odvija se u podržavajućoj pozitivnoj energiji koja nam dozvoljava da se otvaramo i da se ožiljci tope. 

Na jednoj od naših redovnih plesnih radionica koje su dio podrške nama ženama koje se borimo s rakom dojke, Petra je osmislila našu prvu koreografiju. Ni jedna od nas nije imala prethodno plesno iskustvo, ali mi smo hrabro izašle na pozornicu. I pokazale se pred publikom, ali se pokazale i nama samima.

Naše je neformalno ime Supermrakplesačice. Kad sam osnivala grupu u Viberu za lakšu i bržu komunikaciju i za izmjenu korisnih informacija, ukucala sam sve brojeve mobitela. Na vrhu je pisalo „Group“. Naravno, nisam mogla ostaviti tako nemaštovito ime. Upisala sam Plesačice. Falilo mi je nešto. Dodala sam Mrak plesačice. Svidjelo mi se. Ma kad već pretjerujem, ajde da dodam još i Super. Ostalo je povijest. Mi smo 14 žena u dobi od 40 do 70 godina. Dolazimo u svim veličinama, naše povijesti bolesti su različite, ali ono što nas povezuje je spremnost da pomičemo svoje granice i izađemo iz svoje zone komfora. Nas povezuje hrabrost. 

Pozivam vas na plesnu predstavu Bez cenzure 28. listopada u 20h u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski. Kupnjom karte donirate udruzi SVE za NJU i znate da je vaših 50kn otišlo na pravo mjesto. A vaš pljesak i osmijeh nakon predstave, otići će direkt u naša srca!

Plesale smo u lipnju 2016. godine u sklopu godišnje predstave plesnog centra Alldance „Sva lica žene“,  u lipnju 2017. godine  „Phenomenal Woman“, u  lipnju 2018. na kraju predstave „Feminem Movement“, a ove će godine nakon dva uspješna i rasprodana (!) nastupa plesni centar Alldance i Supermrakplesačice nastupiti po treći put – i to zahvaljujući i podršci Avona koji je uvijek spreman podržati sve aspekte borbe protiv raka dojke. 

Dođite nas podržati! Naša je energija zarazna. Dođite se uvjeriti da smo „super“ i da smo „mrak“. I požurite: Alldancerice i Supermrakplesačice su već dva puta rasprodale dvoranu. Jer smo tako zarazno pune života. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100  dobiva ovaj kupon!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100 dobiva ovaj kupon!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 85 eura. Najbržih 100 dobit će Horizont Shop kupon od 15 eura

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje
B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci
PROMO

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci

Sa splitske Rive poslovnjaci iz grada i okolice startaju s utrkom 16. svibnja. A nakon toga, očekuje ih aftework druženje uz glazbu