Obavijesti

Promo sadržaj

Koji LED televizori su dobri?

Koji LED televizori su dobri?
3

Puno je informacija i tehnoloških podataka na koje možemo naići pri kupnji LED televizora, donosimo vam kratak sadržaj bitnih činjenica koje će vam pomoći pri odabiru

Televizor već dugi niz godina nije samo običan prijemnik koji emitira programe koje želite gledati, on je moderan dio kućanstva preko kojeg možemo obavljati i druge funkcije, a glavno je sjedište zabave kad su muzika, ples i igrice u pitanju. Plazma je dosad bila jedan od traženijih televizora, ali je tehnologijom zastario i sve je teže naći servis za takvu vrstu televizora.

Na današnjem tržištu uglavnom prevladavaju LCD televizori i LCD televizori sa LED osvjetljenjem, koji se u pravilu zovu LED televizori. LED dolazi od skraćenice riječi light emitting diode, tj. diode koja odašilje svjetlo, na taj način svako LED svjetlo osvjetljava nekoliko piksela odjednom. Postoje LED televizori s osvjetljenjem uz rub i televizori sa punim LED zaslonom. LED televizori sa osvjetljenjem uz rub imaju kvalitetnu sliku, a i jefitniji su od punog LED zaslona (koji nude uistinu vrhunsku sliku), ali su skuplji.

Postoje i takozvani OLED televizori (Organic Light Emitting Diode) ili organska dioda koja odašilje svjetlo. Možemo reći da se radi o organskim spojevima koji će svijetliti ako kroz njih pustite struju. Znanstvenike je pri izumu inspirirala krijesnica kao izvor svjetla, dakle organsko biće koje svijetli, a nije uključeno u struju. Takvu elektroluminiscenciju koristi OLED tehnologija, materijalom koji emitira svjetlost zbog elektriciteta. LED i OLED televizori rade više-manje na istom principu samo što koriste drugačiju tehnologiju. Zahvaljujući manjim diodama koje rade kao individualni pikseli, koji se samostalno osvjetljuju, OLED televizori nadmašuju sve LCD i LED televizore. OLED tehnologija  za razliku od LCD televizora, pruža veći omjer kontrasta i prikaza palete boja, što omogućuje vrhunsku kvalitetu slike uz potrošnju identične količine energije. Velika prednost OLED televizora je u tome što su izrazito tanki, od samo pola centimetra širine, a time su vrlo pogodni za izradu zakrivljenih zaslona. OLED televizori su budućnost, nadamo se da nećete toliko dugo čekati da se pojave kao standard u trgovinama, jer su i dalje skuplja opcija od LCD-a.

Na tržištu još možete pronaći i QLED televizor (Quantum Dot technology), kod kojih se omjer kontrasta  prirodno poboljšava kad je svjetlina viša. Razlika QLED I OLED tehnologije je u različitim tehnološkim principima. Quantum dot tehnologiju koja je anorganska, stabilna i trajna sa izvrsnim prikazom boja i svjetline upotrebljavaju QLED televizori, dok OLED koristi organski materijal koji ih čini podložnima zadržavanju slike. OLED televizori, za razliku od QLED, stoga mogu imati učinak dvostruke slike ili burn-in, zbog svojih samoosvjetljenih organskih zaslona. Primjerice logotipovi televizijskih kuća koji ostaju na istom mjestu u kutu ekrana, čak i ako prebacite na drugi program. Kvalitetu programa ćete uvijek mjeriti prema reprodukciji crne boje, kad je crna dublja tada su ostale boje kontrastnije i jasnije. Tu uvelike ima prednost OLED tehnologija za razliku od LCD televizora, dok su se neke nove serije QLED televizora ozbiljno približile OLED-u.

Što se tiče izbora brenda za OLED televizor, preporučamo vam LG, koji je jedan od najcjenjenijih proizvođača OLED-a, ili Sony koji ima ugovor sa LG-om za ugradnju OLED panela u svoje televizore. Ako želite ekran kojeg možete gledati iz širokog spektra kutova LED televizor možda nije najbolja opcija, jer se kvaliteta slike gubi kada idete u stranu (max. kut gledanja je do 54 stupnja), što nije stvar kod OLED-a. OLED paneli su i kod potrošnje puno bolji od LCD-a, ne zahtjevaju pozadinsko osvjetljenje, zbog toga su i tanji, te troše puno manje električne energije. Ako ste se odlučili se za kupovinu velikog masivnog ekrana, LCD paneli su još uvijek najveći, zbog svoje tehnologije, a mogu doseći i do 100“. Ako uzmete u obzir cijenu OLED i QLED televizori su zasigurno skuplja opcija od LCD televizora, dok je QLED koji koristi LCD tehnologiju cijenom sličan OLED-u, pa ćete za odabir pravog televizora ipak se osloniti na osobne prioritete zbog kojeg ga i kupujete.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.