Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 1

'Koliko para toliko muzike': Studenti podijelili iskustva o životu u studentskom domu

'Koliko para toliko muzike': Studenti podijelili iskustva o životu u studentskom domu

Mladi koji odluče studirati izvan svoga grada imaju dvije opcije: studentski dom ili najam stana. Međutim, iako su domovi jeftiniji od stanova, pružaju manje komfora, a studenti se moraju prilagođavati raznim situacijama

VIDEO

Studentske zabave, ručkovi u menzi, zajedničko učenje, prve ljubavi i mnoga nova prijateljstva. Sve su to prednosti koje sa sobom donosi život u studentskim domovima. U Hrvatskoj, prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, postoje 24 studentska doma, u kojima je u prošloj akademskoj godini živjelo 12.467 studenata.

Nadalje, prošle je akademske godine na visokim učilištima bilo upisano 155.627 studenata, što znači da u domovima živi tek malo manje od deset posto upisanih studenata. Zašto je tome tako i koje su sve prednosti, ali i mane, života u domovima, odlučili smo provjeriti iz prve ruke. Ivana, Sanja, Mislav i Duje iskreno su s nama podijelili svoja iskustva života u studentskim domovima.  

Život u 15 kvadrata

Ivana privodi kraju drugu godinu Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Kaže nam da je oduvijek znala kako će biti učiteljica, tako da je izbor ovog fakulteta za nju bio logičan. Ivana je iz Županje i priznaje da joj je bilo teško otići iz roditeljskog doma u nepoznat grad. 

- Bilo mi je teško shvatiti da ću sad minimalno pet godina živjeti u desetak kvadrata. Ali glavna prednost doma je to što je cijena prilično niska za neko 'OK' stanje. Jest da nije neki komfor kao kod kuće, ali navikneš se. Zamislite dvije žene koje se ne poznaju u 15 kvadrata. Kad alarm moje cimerice zazvoni tri puta i nakon što počne njezino obavljanje jutarnje rutine, zaista je nemoguća misija ponovno zaspati. Još jedna od prednosti je svakako menza. Barem ne moram kuhati, a ako ogladnim, moji iz Županje svako malo šalju pakete s hranom - simpatično kaže Ivana na početku. 

Group,Of,Happy,Young,Friends,Sitting,In,College,Campus,And

Naša sljedeća sugovornica je Sanja, djevojka podrijetlom iz Splita, koja trenutačno završava preddiplomski studij novinarstva u Zagrebu. Kaže da život u domu za nju predstavlja dobro iskustvo, ali da isto tako jedva čeka napustiti ga. Glavni je razlog, priča nam Sanja, skučen prostor i to što stalno mora doma slati pakete pa čekati u redovima da preuzme nove pakete koje joj šalje obitelj. No, nasreću, Hrvatska pošta diljem Lijepe Naše postavila je paketomate, s kojima više nema dugih čekanja u redovima, a uslugu je moguće koristiti u bilo koje doba dana ili noći.

- Pored klasičnog problema nas 'domaša', nedostatka prostora, zbog kojeg u sobi nemaš mjesta čak niti za jednu dodatnu košulju, ja nisam imala sreće s prvom cimericom. Osim što nije vodila brigu o sebi niti o svojim stvarima, nije ju, bome, vodila ni o svojoj higijeni. S obzirom na to da živimo u toliko malo kvadrata, mirisi se itekako osjete, i to danima. I kao da to nije bilo dovoljno, još je hrkala. Lako za miris, ali ja se s hrkanjem, vjerujte mi, nisam mogla nositi. Još jedan nedostatak domova je to što svi dijelimo kupaonicu, koju čistačice, sasvim iskreno, napola čiste, pa je većinom prljavo i neuredno  - iskreno opisuje Splićanka Sanja. 

'Pijane cure koje viču i loša glazba'

Osječanin Mislav kaže da ga je petogodišnji život u domu naučio mnogim stvarima, a najvažnija je, ističe, strpljenje. Od prvog studentskog dana je u domu, i to zbog financijskih razloga. Na početku je bilo sve u redu, a onda je, kako su ga "stiskale" fakultetske obaveze, postalo napornije. 

- Mislim da je dom na Savi odgovarajući za brucoše i studente nižih godina, kad im je studentski život oko Save zanimljiv i pruža im ono što im treba. Tako je barem meni bilo na početku. Poslije su me sustanari počeli prilično živcirati. Cure koje pod prozorima pijane viču, loša glazba iz Roka, konstantne gužve u menzi, dućan u kojem je sve skuplje, sobice u kojima nemaš privatnosti i iščekivanje da cimer ode. Jedva čekam pronaći neki stan pa da napokon počnem živjeti kao čovjek. Ali znate kako je: 'Koliko para, toliko muzike'. Iako, moram priznati da mi je sad lakše slati prljavu odjeću doma jer sam otkrio paketomat Hrvatske pošte  - priča nam FER-ovac Mislav, kojeg smo uhvatili baš tijekom pripreme diplomskog rada. 

Lack,Of,Space,Interior,Design,Mistake.,Sofa,Furniture,Does,Not

Šibenčanin Duje je, za razliku od naših ostalih sugovornika, prvu godinu živio u stanu jer nije uspio dobiti mjesto u domu. Nakon prve godine studija sociologije opet se prijavio za dom i kaže da mu je to bilo kao da je dobio na lutriji.

- Ja ću uvijek glasati za dom. Ta jedna godina u stanu bila mi je grozna. Bio sam usamljen, došao sam iz Šibenika, nisam nikoga znao. Istina, u stanu imaš svoj mir i više prostora, ali u domu si vječito okružen ljudima, stalno upoznaješ nove, a na eventualnu buku se navikneš. Lakše ti je što se tiče izlazaka jer je sve blizu i imaš sve što ti je potrebno - pošta, menza, bankomati, kafići, klubovi, a evo odlično je što nam je Hrvatska pošta postavila paketomat blizu doma. Znate kako je u Dalmaciji, mojima je bitno da mi pošalju malo maslinova ulja i punjene paprike, malo pršuta, a bilo je i vina. Čovjek se navikne na sve. No ako nisi baš društveni tip, ne znam koliko bi ti bilo zanimljivo u domu - upozorava mladi Šibenčanin.

Rješenje za roditelje i studente

Da bi studentima razdvojenost od obitelji i boravak u domu bili što lakši, Hrvatska pošta pokrenula je dostavnu uslugu Paket24, koja jedina preuzima i isporučuje pošiljke diljem Hrvatske. Osim dostave na kućnu adresu, korisnici usluge Paket24 odsad mogu odabrati i dostavu na paketomat. Naime, paketomati su inovativni uređaji kojima je moguće koristiti se za primanje i slanje svojih paketa 24 sata na dan i 7 dana u tjednu

Happy,Young,Multiracial,Girl,In,Eyeglasses,Sitting,On,Couch,In

- Nas studente taj je paketomat spasio. Nalazi se odmah kraj našeg Studentskog doma 'Stjepan Radić' i više ne moramo brinuti hoćemo li stići po pakete ili ne nego ih samo preusmjerimo i pokupimo kad nam odgovara. Olakšalo je i roditeljima, bakama i djedovima jer, kao što znate, najčešće se šalje hrana. U mojem slučaju to su suhomesnati proizvodi, kao što su razne domaće kobase, a ima i kulena, pa se često počastimo svi na mojem katu. Sve su to čari studentskog života u domu, koji, priznajem, ne bih mijenjala. Ovdje sam stekla prijatelje za cijeli život - zaključuje naša sugovornica Ivana.

Gdje se sve nalaze paketomati?

Paketomati Hrvatske pošte postavljeni su širom Hrvatske i sadrže niz pretinaca koji su različitih dimenzija. U slučaju da paketi ne odgovaraju zadanim dimenzijama, uvijek se mogu preusmjeriti u poštanski ured. A kako biste saznali koji je paketomat vama najbliži, Hrvatska pošta izradila je kartu svih svojih paketomata, koji se prilagođavaju vašoj lokaciji. Karta je dostupna ovdje

Dobra je vijest i što sve više e-trgovina i brendova nudi opciju odabira paketomata kao kanala dostave. Kupujete li u e-trgovinama, poput Žutoga klika, Zalanda, Zare, Notina, Ferivija ili Adrialeća, možete odabrati paketomat kao lokaciju za isporuku pošiljke. Ako e-trgovina ne nudi odabir paketomata, a vašu pošiljku dostavlja Paket24, možete je preusmjeriti na isporuku u paketomat putem linka koji će vam stići SMS-om!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Holcim Hrvatska predvodi put prema dekarbonizaciji na događaju "Journey to Net Zero"
PROMO

Holcim Hrvatska predvodi put prema dekarbonizaciji na događaju "Journey to Net Zero"

Holcim Hrvatska, vodeća tvrtka u građevinskoj industriji, oduševila je svoje partnere, dobavljače i kupce na ekskluzivnom događaju "Journey to Net Zero" u prestižnoj Laubi.

Kineska 40. antarktička ekspedicija uspješno završila
PROMO

Kineska 40. antarktička ekspedicija uspješno završila

U organizaciji Ministarstva prirodnih resursa 40. kineska antarktička ekspedicija krenula je iz istočne kineske općine Šangaj 1. studenoga 2023. Tim ekspedicije prešao je više od 30 000 nautičkih milja
Vaš saveznik u borbi s prašinom i dlakama
PROMO

Vaš saveznik u borbi s prašinom i dlakama

Recite zbogom čak i najmanjim česticama prašine i osigurajte čist dom za svoju obitelj