Promo sadržaj

Komentari 0

Koncertom u Tvornici obilježen Dan Europe

Koncertom u Tvornici obilježen Dan Europe

Koncertom u zagrebačkoj Tvornici kulture, u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, a u partnerstvu s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i veleposlanstva država članica Europske unije, jučer je obilježen Dan Europe

Nastup popularnih hrvatskih bendova Pavel, Silente i Vatra mnogobrojna je publika pratila putem YouTube kanala Europske komisije u Hrvatskoj, dok su, zbog epidemioloških mjera malobrojni sretnici uživali u sjajnoj atmosferi i svirci, izravno u Tvornici kulture.

„Povodom Dana Europe, građanima smo željeli kroz glazbu prenijeti poruku zajedništva i nade u bolju budućnost. Nadam se da su svi uživali u izvedbi popularnih bendova iz udobnosti svojih domova ili uživo iz dvorane Tvornice kulture. Ovim putem pozivam građane, naročito mlade da se uključe u rasprave o budućnosti Europe kroz digitalne platforme „Budućnost je u vašim rukama“ na kojoj mogu iznijeti svoje prijedloge i mišljenja i tako direktno utjecati na proces donošenja odluka.“, tom je prigodom izjavio Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Čast je i privilegija svirati na ovaj lijepi dan, Dan Europe. Sretni smo jer se vraćamo na pozornicu, pred našu publiku i drago nam je da je Pavel jedan od izvođača. Svima želimo sretan Dan Europe i dobru zabavu.“, izjavio je Aljoša Šerić iz banda Pavel.

Osjećaj svirke uživo je neviđeno dobar, poput treme na početku rada i uzbuđenja izlaska pred publiku. Uživamo vidjeti sreću u očima ljudi koji su došli na koncert i nadamo se da ćemo brzo zaboraviti ovu neugodnu epizodu epidemije. Još jednom svima želimo sretan Dan Europe.“, izjavio je Sanin Karamehmedović iz grupe Silente.

Nakon 9 mjeseci, izlazak na pozornicu i koncert pred publikom je nezamjenjiv osjećaj. Imali smo u 12. mjesecu šest virtualnih koncerata, što je sjajno, ali to je surogat. Koncerti uživo su ono za što živimo i nadamo se da će ih biti što više. Zato ovim putem želimo čestitati Dan Europe uz želju da ga sljedeće godine proslavimo uživo u što većem broju.“, svoje dojmove izrekao je Ivan Dečak iz Vatre.

 

Danom Europe, koji se obilježava svake godine 9. svibnja, slavi se mir i zajedništvo. Datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije“ kojom je Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, 1950. godine iznio svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi. Usprkos krizama, ta je suradnja građanima Europske unije donijela mnogobrojne koristi i perspektivu za bolju budućnost.