Obavijesti

Promo sadržaj

Ljupke jagode - najpopularnije proljetno voće

Ljupke jagode - najpopularnije proljetno voće
1

Gastronomske čari proljeća svakako podrazumijevaju košaricu s jagodama, bilo iz uzgoja ili svježe ubrane iz vrta ili šume, a vesele im se sve generacije

Šarmantnim oblikom, prepoznatljivom crvenom bojom i slatkasto-osvježavajućim okusom vraćaju nas u djetinjstvo, ali i nadahnjuju u isprobavanju novih recepata. Bilo svježe poslužene ili kao dio nekog jela, dekorativne mogućnosti jagoda neograničene su, a upravo jednostavnost prirode na tanjuru sigurna je pozivnica za svakoga gosta.

Prema botaničkoj klasifikaciji, jagode pripadaju porodici ruža. Njihove kulinarske blagodati spominju se u literarnim djelima antike, a bile su čest motiv slikara, posebice renesanse. Uz kulinarske vrijednosti jagoda se koristila i kao lijek, čime je sve više nalazila primjenu u svakodnevnoj prehrani. Kultiviranjem su se s vremenom dobile brojne sorte, od kojih neke dobivaju plodove sve do početka jeseni. Šumske jagode narastu puno više i imaju sitan plod koji je vrlo osjetljiv te ga je dobro što prije pripremiti, dok su jagode iz uzgoja puno niže i imaju veći plod. Međutim, slatkoću i miris šumskih, divljih jagoda nemoguće je pronaći kod jagoda iz uzgoja, pa ako ste u prilici pripremiti mješavinu jednih i drugih, sigurni smo da ćete sve oduševiti punoćom okusa vaših delicija. 
Od salata do slastica

Jednostavnost pripreme ovih proljetnica ohrabrit će i kuhare početnike. Iako nam je prva asocijacija na jagode desert, primjena jagoda u kulinarstvu zapravo je vrlo raznolika. S obzirom na to da su jagode vrlo vodenaste i osvježavajuće, odličan su izbor za tople ili hladne salate, posebice ako se pripremaju/kombiniraju sa zelenom salatom, baby povrćem poput blitve i špinata, s orašastim plodovima, a odlično će se slagati s ribom, škampima i mesom. Dimljeni losos, zelena salata i svježe jagode, oprane i narezane sa slanim kravljim sirom, maslinovim uljem i acetom balsamicom, oborit će vas s nogu. Za ljubitelje mesnih delicija, umjesto lososa, tu istu salatu možete narezati pohanu piletinu ili onu s roštilja. 
Jagode su odlična namirnica za zdrav doručak, bilo da se pripremaju u voćnoj salati, uz žitarice ili na pecivu s namazom od svježeg sira. 

Također se mogu pripremati i s junetinom ili divljači tako što će se peći s njima u pećnici kao dio marinade ili se mogu skuhane poslužiti kao prilog uz komad mesa ili gulaš. U desertima se savršeno uparuju s bijelom ili mliječnom čokoladom, a od začina im odgovaraju menta, bosiljak i vanilija.  Jagode nadopunjuju aromu pjenušavim vinima te ih se može servirati u čaše s vinom. Aperitiv s jagodama, ne samo što će nadopuniti okus vina, nego će i razveseliti goste svojom dekorativnošću. 

Ako želite kušati specijalitete od jagoda predlažemo da posjetite neke od restorana kontinentalne Hrvatske jer osim što nude izvanredna domaća jela, također čuvaju kulinarsku tradiciju i u pravilu poslužuju svježe namirnice iz vlastite ili iz proizvodnje lokalnih OPG-ova. U srcu Moslavine smjestio se upravo jedan takav restoran. U obiteljskom restoranu August, uz oživljavanje starih lokalnih recepata, nude i vino iz vlastite proizvodnje, a proljetni jelovnik upravo su nadopunili slasticom od jagoda. Svakako vam preporučujemo da za desert probate kremu od vrhnja s domaćim jagodama mariniranim u medu i metvici.
U jednom od najstarijih zagrebačkih restorana, restoranu Vinodol, također su spremno dočekali proljeće nezaobilaznim desertom – crostatom od sira i jagoda.

Obitelj Jurdana iz Mošćeničke Drage u svom restoranu Johnson priprema tortu od jagoda, za koju smo sigurni da je za prste polizati. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Popularni svadbeni bend, Grupa Profeel & Tulumbus napravili spektakal u Zagorju
PROMO

Popularni svadbeni bend, Grupa Profeel & Tulumbus napravili spektakal u Zagorju

Nadaleko poznati najtraženiji svadbeni bend, Grupa Profeel, prošlog vikenda, uoči svadbene sezone predstavio je novitet na zagorskim cestama. Točnije, u sudjelovanju sa ’ Tulumbus-om’ pripremili su spektakal kakav se rijetko viđa

Andi Idrizi i Luigi Šalov među 250 boraca na hrvatskom castingu za HELL Boxing Kings
PROMO

Andi Idrizi i Luigi Šalov među 250 boraca na hrvatskom castingu za HELL Boxing Kings

Boksačke kvalifikacije u Zagrebu za milijunski nagradni fond
KB d.o.o. postavlja standarde u održivosti s novim projektom i tehnologijama
PROMO

KB d.o.o. postavlja standarde u održivosti s novim projektom i tehnologijama

Tvrtka KB d.o.o. iz Sračinca održala je 24.04.2024. završnu konferenciju projekta „Development of green-based production“.