Obavijesti

Promo sadržaj

Macan postavlja nove standarde: prvo potpuno električno SUV Porsche vozilo

Macan postavlja nove standarde: prvo potpuno električno SUV Porsche vozilo
6

Porsche predstavlja svoj drugi potpuno električni model: novi Macan s pogonskim sklopovima snage do 470 kW (639 KS) omogućuje električnu vožnju na bilo kojem terenu i visoku razinu praktičnosti za svakodnevnu upotrebu.

Macan postavlja nove standarde: prvo potpuno električno SUV vozilo marke Porsche

Svjetska premijera modela Macan 4 i Macan Turbo

  • PSM pogonski sklopovi snage do 470 kW (639 KS) i 1130 Nm
  • Baterija od 100 kWh za doseg do 613 kilometara
  • Porsche Driver Experience s novim operacijskim sustavom i tehnologijom proširene stvarnosti (AR)
  • Visoka razina praktičnosti za svakodnevicu i maksimalni kapacitet vuče do 2000 kilograma

Porsche predstavlja svoj drugi potpuno električni model: novi Macan s pogonskim sklopovima snage do 470 kW (639 KS) omogućuje električnu vožnju na bilo kojem terenu i visoku razinu praktičnosti za svakodnevnu upotrebu. Vrijednosti performansi vožnje na razini sportskih automobila naspram snažnog brzog punjenja do 270 kW i dosega do 613 km prema WLTP-u.

Deset godina nakon lansiranja na tržište, Porsche Macan na pragu je druge generacije modela, sada u potpuno električnom obliku. Svojim progresivnim, bezvremenskim dizajnom, karakterističnim performansama marke Porsche, velikim dosegom i visokom praktičnošću za svakodnevnu upotrebu, novi

Macan 4 i novi Macan Turbo nastoje u potpunosti ispuniti zahtjeve kupaca Porschea koji se odluče za SUV vozilo. „Macan podižemo na potpuno novu razinu – s iznimnim performansama električne vožnje, novim sustavom Driver Experience i vrlo impresivnim dizajnom”, rekao je Oliver Blume, predsjednik izvršnog odbora tvrtke Porsche AG, povodom svjetske premijere u Singapuru.

„Cilj nam je, s potpuno električnim Macanom, ponuditi model s najizraženijim sportskim karakterom u njegovu segmentu”, kaže Jörg Kerner, potpredsjednik linije proizvoda Macan. Porsche se oslanja isključivo na najnoviju generaciju PSM električnih motora na prednjoj i stražnjoj osovini. Oni postižu visok stupanj učinkovitosti i omogućuju optimalnu ponovljivost izlazne snage. Već i vrijednosti ukazuju na performanse električne vožnje vrhunske klase: u kombinaciji s funkcijom Launch Control, Macan 4 proizvodi do 300 kW (408 KS) overboost snage, dok se Macan Turbo može pohvaliti snagom do 470 kW (639 KS). Maksimalni okretni moment iznosi 650 odnosno 1130 Nm. To jamči izvrsne performanse vožnje. Macan 4 iz mirovanja do 100 km/h ubrzava za 5,1 sekundu, dok je Macanu Turbo potrebno samo 3,3 sekunde. Dva modela postižu maksimalnu brzinu od 220 odnosno 260 km/h.

Nova platforma Premium Platform Electric s arhitekturom od 800 V

Električni motori energiju crpe iz litij-ionske baterije u podvozju bruto kapaciteta od 100 kWh, od čega se do 95 kWh može aktivno upotrebljavati. Visokonaponska baterija središnja je komponenta novorazvijene platforme Premium Platform Electric (PPE) s arhitekturom od 800 V koju Porsche prvi put koristi u novom Macanu. Snaga punjenja istosmjernom strujom je do 270 kW. Baterija se može napuniti od 10 do 80 posto unutar otprilike 21 minute na odgovarajućoj stanici za brzo punjenje. Na stanicama za punjenje od 400 V, visokonaponski prekidač u bateriji omogućuje tzv. bankovno punjenje učinkovitom podjelom baterije od 800 V na dvije baterije, svaka s nazivnim naponom od 400 V. To omogućuje posebno učinkovito punjenje, bez dodatnog viokonaponskog pojačivača, do 135 kW. Punjenje izmjeničnom strujom do 11 kW moguće je putem wallboxa za kućanstvo.

Do 240 kW energije može se rekuperirati putem električnog motora tijekom vožnje. Integrated Power Box (IPB) također pridonosi učinkovitosti novih modela Macan, a istovremeno štedi težinu i prostor. Inovativni i kompaktni IPB kombinira tri komponente – ugrađeni AC punjač, visokonaponski grijač i DC/DC pretvarač. Kombinirani doseg prema WLTP-u iznosi do 613 km u Macanu 4 i do 591 km u Macanu Turbo.

Sportske proporcije i linije poput coupéa

Zahvaljujući oštrijim proporcijama i DNK-u Porsche dizajna, novi modeli Macana izgledaju dinamično i dominantno. „S potpuno električnim Macanom, predstavljamo prvi Porsche koji elektrificiramo na temelju postojećeg identiteta proizvoda”, kaže Michael Mauer, potpredsjednik Style Porschea. „Novi Macan jasno je prepoznatljiv kao dio Porscheove obitelji proizvoda kroz identitet marke. Tipične Porscheove proporcije dodatno su razvijene i optimalno prilagođene izazovima električnog vozila. To je dodatno naglasilo sportski, moderan i dinamičan izgled Macana. Dizajn jasno pokazuje: Macan je i dalje sportsko vozilo u svom segmentu, čak i u električnom obliku.“

Mali nagib poklopca motora i snažno naglašeni blatobrani osnovnoj varijanti SUV vozila dužine od 4784 mm, širine od 1938 mm i visine od 1622 mm daju dinamičan izgled čak i kada miruje. Novi Macan ima kotače veličine do 22 inča s različitim gumama. Međuosovinski razmak (2893 milimetara), koji je 86 milimetara duži u odnosu na od prethodnika, kompenziran je kratkim prevjesima sprijeda i straga. Glavna su svjetla podijeljena u dva dijela: ravna gornja jedinica sa svjetlima za dnevnu vožnju u četiri točke ugrađena je u blatobrane i naglašava širinu vozila. Modul glavnog svjetla s opcijskom matrix LED tehnologijom smješten je nešto niže na prednjem dijelu. Karakteristična Porscheova flyline linija krova čini cjelinu s ravnim stražnjim staklom. U kombinaciji s vratima bez okvira s karakterističnim bočnim letvicama, rezultat je elegantan, sportski dizajn. Snažno izražena ramena stražnjem dijelu daju mišićav izgled. Porsche logotip sada se nalazi na sredini skulpturalne 3D svjetlosne trake.

Aktivna i pasivna aerodinamika za veći doseg

Porsche kombinira svoj DNK dizajna s aerodinamikom optimiziranom radi boljeg dosega. Zahvaljujući sustavu Porsche Active Aerodynamics (PAA) s aktivnim i pasivnim elementima i koeficijentu otpora od 0,25, novi je Macan jedno od najaerodinamičnijih SUV vozila na tržištu – s pozitivnim učincima na doseg i potrošnju energije. Sustav PAA uključuje prilagodljivi stražnji spojler, aktivne zaklopke za hlađenje na prednjim usisima zraka i fleksibilne poklopce na potpuno zatvorenom podvozju. Zračne zavjese ispod modula glavnih svjetala i nisko spušten prednji kraj

optimiziraju protok zraka. Straga, bočni rubovi spojlera i difuzor s rešetkama osiguravaju aerodinamičku učinkovitost.

Dva prtljažnika i povećani prostor interijera

Novi je Macan SUV vozilo orijentirano na performanse s visokom razinom praktičnosti za svakodnevnu upotrebu, visokokvalitetnom opremom i prostranom konfiguracijom. Elektrifikacija je dovela do povećanja prtljažnog prostora u Macanu. Ovisno o modelu i ugrađenoj opremi, kapacitet iza stražnje klupe iznosi do 540 litara (cargo način). Tu je i tzv. „frunk“, drugi prtljažnik ispod prednjeg poklopca, kapaciteta od 84 litre. U odnosu na prethodni model, to je ukupno 127 litara više. Ako se naslon stražnjeg sjedala potpuno preklopi, kapacitet stražnjeg prtljažnika povećava se na do 1348 litara. Maksimalni kapacitet vuče od 2000 kilograma zaokružuje vrlo praktične kvalitete novog Macana.

Ovisno o modelu i ugrađenoj opremi, vozač i suvozač sada sjede do 28 mm niže nego prije, dok putnici straga sjede do 15 mm niže s povećanim prostorom za noge. Interijer je u potpunosti Porsche: širina cockpita naglašena je integriranom crnom pločom. Središnja konzola koja se uzdiže pojačava dojam niskog položaja sjedenja u vozilu usmjerenom na performanse. Istovremeno, veliki prozori daju osjećaj svjetlosti i prozračnosti interijera. Uz moderna digitalna korisnička sučelja, tu su i odabrani analogni upravljački elementi – na primjer, na ventilacijskim otvorima i elementima za rukovanje klima-uređajem. LED svjetlosna traka integrirana je u promišljeno dizajniranu ukrasnu traku cockpita i vrata. Funkcionira i kao ambijentalno osvjetljenje i kao komunikacijsko svjetlo. Ovisno o situaciji, pruža informacije ili upozorenja – primjerice pri pozdravljanju, tijekom postupka punjenja ili u interakciji sa sustavima potpore za vozača. Oprema novog Macana omogućuje visok stupanj individualizacije.

Porsche također želi upotrebljavati više ekoloških materijala u svojim vozilima. U interijeru potpuno električnog Macana upotrijebljeni su odgovarajući materijali u odabranim komponentama.

Driver Experience: visoka računalna snaga i povezivost

Macan je opremljen najnovijom generacijom zaslona i konceptom upravljanja s do tri prikaza, uključujući samostojeći kombinirani instrument zakrivljenog dizajna od 12,6

inča i središnji zaslon od 10,9 inča. Po prvi put, suvozač također može vidjeti informacije, namještati postavke u infotainment sustavu ili reproducirati videosadržaj u vožnji putem vlastitog dodatnog zaslona od 10,9 inča. Po prvi put, Porsche Driver Experience također uključuje head-up zaslon s tehnologijom proširene stvarnosti. Virtualni elementi kao što su navigacijske strelice vizualno su neprimjetno integrirani u stvarni svijet. Slika se vozaču prikazuje na udaljenosti od 10 metara i odgovara veličini zaslona od 87 inča.

Infotainment sustav nove generacije temelji se na operacijskom sustavu Android Automotive. Standardni Porsche Communication Management (PCM) u novom Macanu podiže računalne performanse na novu razinu. Na primjer, govorni asistent „Hej, Porsche“ predlaže rute, uključujući stanice za punjenje, brzinom munje. U novom Porsche App Centru putnici mogu izravno pristupiti popularnim aplikacijama trećih strana i instalirati ih izravno u novi Macan.

Prvi Macan s upravljanjem stražnje osovine i amortizerima s dva ventila

Porsche je razvio Macan s velikim fokusom na suštinsku Porscheovu dinamiku vožnje i karakterističan osjećaj upravljanja. „Zahvaljujući posebno sportskom položaju sjedala i niskom težištu, kao i impresivnoj dinamici vožnje i preciznosti upravljanja, novi Macan pruža osjećaj pravog sportskog vozila”, objašnjava potpredsjednik linije proizvoda Jörg Kerner.

I Macan 4 i Macan Turbo imaju pogon na sve kotače. Dvama električnim motorima upravlja se putem učinske elektronike gotovo u stvarnom vremenu. Porsche Traction Management (ePTM) s elektroničkim upravljanjem radi oko pet puta brže od konvencionalnog sustava pogona na sve kotače i može reagirati na proklizavanje unutar 10 milisekundi. Nadalje, raspodjela pogona na sve kotače ovisi o odabranom programu vožnje. Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus), blokada diferencijala na stražnjoj osovini s elektroničkim upravljanjem, također pridonosi trakciji, stabilnosti vožnje i bočnoj dinamici Macana Turbo.

Modeli Macan sa zračnim ovjesom – također serijska oprema za Turbo – opremljeni su elektroničkim upravljanjem amortizacije Porsche Active Suspension Management (PASM). Također se može kombinirati s ovjesom od čeličnih opruga kao opcija. PASM sada uključuje i amortizere s tehnologijom dva ventila. Zahvaljujući većem rasponu amortizera, rezultat je širi spektar između komfora i performansi. Time su razlike između programa vožnje još opipljivije.

Po prvi put, Macan je opremljen opcijskim upravljanjem stražnjom osovinom, s maksimalnim kutom upravljanja od pet stupnjeva. Omogućuje kompaktan krug okretanja od 11,1 metar u gradskom prometu i pri manevriranju, dok istovremeno omogućuje iznimnu stabilnost vožnje pri većim brzinama, vješto potpomognutu dosljednim i preciznim upravljanjem prednje osovine po kojem je marka poznata.

Od 2014. Porsche je isporučio više od 800.000 vozila Macana diljem svijeta. Ova priča o uspjehu trebala bi se nastaviti s ovim potpuno električnim nasljednikom koji se proizvodi na neto ugljično neutralan način u tvornici Porsche u Leipzigu. Novi modeli prvim će kupcima biti isporučeni tijekom druge polovice godine. Cijene s PDV-om i opremom specifičnom Hrvatsku počinju od 91.804 EUR za Macan 4 i 124.900 EUR za Macan Turbo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
PROMO

Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu

Strateškim odabirom kompanija za preuzimanje i težnjom izvrsnosti u složenim procesima njihove integracije, Studenac nastavlja širenje na hrvatskom tržištu

Jeste li znali da se prava mala tvornica čokolade skriva u Opatiji?
PROMO

Jeste li znali da se prava mala tvornica čokolade skriva u Opatiji?

Uživajte u čarima odmora u hotelu Continental u Opatiji
Nastavi tradiciju uz Staročeško
PROMO

Nastavi tradiciju uz Staročeško

U današnje vrijeme, kod pristupa potrošačima sve je bitnija autentičnost i postojanost branda, a još bitnija je i očuvanost tradicije. Upravo smo na tradiciju najponosniji u Pivovari Daruvar kao nešto što iznimno poštujemo i čuvamo.