Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 4

Manje od tjedan dana do najstresnijeg dana u godini za roditelje: Kako si olakšati?

Manje od tjedan dana do najstresnijeg dana u godini za roditelje: Kako si olakšati?

Razina roditeljskog stresa povećala se za gotovo 50% od početka pandemije, a jedan od najstresnijih trenutaka u godini za svakog je roditelja početak nastave. Možemo li smanjiti stres dobrim planiranjem?

VIDEO

Svake godine već u drugoj polovici kolovoza počinje euforija zbog priprema za početak školske godine. Mame, tate, bake i djedovi, tete i stričevi, svi članovi obitelji, panično su uključeni u potragu za knjigama, bilježnicama, pisalima, pernicama i torbama za svoje školarce. Osim zbog redovne nabavke potrebnih artikala za svaku školsku torbu, javlja se stres zbog budućih obveza, kako djece tako i roditelja. Imajući na umu da se razina stresa koji proživljavaju roditelji od početka pandemije, prema istraživanjima, udvostručila, roditelji su u grozničavoj potrazi za čarobnim savjetom ili aplikacijom koja im može olakšati početak nastave i navikavanje na rutinu zaboravljenu tijekom ljeta.

„Svaki dan je žrvanj. Imam dvoje školaraca, osnovna i srednja škola, i umjetnost mi je uskladiti vlastiti posao, kućanske obveze i njihovu školu, rasporede i sportske aktivnosti. Trudim se sve popamtiti, ali nekad se desi da smetnem s uma trening ili ispit koji očekuje jedno od moje djece, pa se nađemo u problemu“, rekla nam je mama Marinela o ovoj temi.

Portrait,Of,Upset,Boy,In,Schoolroom,On,Background,With,Pupils

Mnoga istraživanja upućuju na to da su djeca općenito preopterećena školom i zadaćama, a kad tome pridodamo izvannastavne aktivnosti, teško da se sve stigne bez dobre i pametne organizacije vremena.

Dobri organizatori manje se živciraju, a organizacija je temelj i svakog uspješno obavljenog posla. Svi se slažu s tim kako današnji školarci imaju mnogo, da ne kažemo previše obveza. Zato i ne začuđuje da je istraživanje stručnjaka Instituta za društvena istraživanja i Filozofskog fakulteta u Zagrebu pokazalo kako se samo 35 posto učenika petih razreda i samo 16 posto osmaša složilo s tvrdnjom da vole ići u školu, o čemu smo već pisali.

„Za sada Hrvoje voli ići u školu, ali ja ne volim“, smije se mama ovog dvanaestogodišnjaka i nastavlja:

„Obveza je stvarno puno i, osim klasičnih zadataka, tu su kreativni zadaci, poput izrade kolaža, maketa i pisanja pjesama. Hrvoje je zaigran, često zaboravi prenijeti mi rok za neki takav projekt, pa smo u stisci s vremenom za nabavu materijala i izradu, zbog čega se znamo i posvađati. Voljela bih da pažljivije vodi bilješke, jer sam ja vrlo organizirana i dobrim planiranjem uspijevam stići većinu toga, pa želim da i on usvoji takvu naviku“, rekla nam je mama Karla.

Obveze koje danas postoje nekad nisu bile ni zamislive, no jedno je i dalje ostalo isto. U usklađivanju obveza školaraca koriste se „drevni alati“ - dobri stari raspored sati ili planer.

Bez njih nam se nekad čini da smo potpuno izgubljeni. Sjećate li se da smo ga nekad svi imali izvješenog na hladnjak kako bi svaki član obitelji znao koje su obveze djeteta i na njih podsjećao?

Spoj analognog i digitalnog

Danas više ne moramo raspored sati izlagati kao dio dekora, ali dobru praksu vođenja bilješki i planiranja ne moramo odbaciti. Kako bi i djecu potaknuo da sudjeluju u organizaciji svojeg vremena, što se smatra posebno važnim u razvoju  samosvijesti i ostalih vještina, Lipa Mill je spojio analognu SmartLines bilježnicu s aplikacijom, što će današnje osnovnoškolce i srednjoškolce sigurno oduševiti, s obzirom na tehnološku pismenost mlađih generacija. Tako će i nešto što se mora, poput vođenja bilješki, postati zabava. 

Osim što je moguće pratiti raspored dnevnih obveza i aktivnosti, u aplikaciju se mogu upisati podsjetnici o ispitu, domaćoj zadaći, lektiri, projektu ili pokusu – vrlo je jednostavno, a i sve je jasno opisano u aplikaciji SmartLines, pa se lako možemo podsjetiti u svakom trenutku.  

Bez dvostrukog upisivanja

Kako se ne bi kršilo pravilo „bez mobitela na satu“ – sve što upišemo u SmartLines bilježnicu na pametnim stranicama nećemo trebati ponovno upisivati u aplikaciju jer je omogućeno jednostavno skeniranje prvih stranica bilježnice.

Primjerice, sljedeći tjedan čeka nas domaća zadaća iz biologije. Na prvoj stranici bilježnice iz biologije potražit ćemo kod koji odgovara toj aktivnosti, a nakon toga upisujemo datum u planeru. Poslije nastave skeniramo bilježnicu, a aplikacija će tad automatski uvesti ovaj događaj u digitalni planer i to je to. Na vrijeme će nas upozoriti da moramo napraviti zadaću.

Pokretanje videa...

SmartLines bilježnica i aplikacija 00:51

Nazive kodova možemo i sami promijeniti ako nam se ne sviđaju, tako da je moguća maksimalna personalizacija planera. Još je važno spomenuti da je vrlo lako podijeliti raspored, planer ili bilješku, na primjer, učenicima koji su propustili nastavu, njihovim ili vlastitim roditeljima, odnosno prijatelju koji nije tako pomno pratio nastavu pa više nema potrebe da se vrijeme gubi na odnošenje bilježnica i njihovo prepisivanje - sve je riješeno u par sekundi. 

Aplikacija je besplatna

Najbolje je što je aplikacija besplatna i možete je slobodno preuzeti te početi upisivati sve svoje zadatke već od početka ove školske godine. Dobra je vijest da su SmartLines kao korisni alat prepoznali i u drugim dijelovima svijeta, a Brazilci su prvi uvidjeli potencijal ovog hrvatskog rješenja, pa će uskoro aplikacija postati dostupna i na tom tržištu, koje ima više od 220 milijuna ljudi.

Nadamo se da će i mame Marinela i Karla isprobati ovu novu metodu vođenja bilješki i planiranja, a i vama savjetujemo da smanjite stres zbog organizacije, nabavite svoju SmartLines bilježnicu i aplikaciju te ćete imati sve svoje obveze na dlanu – da sve ide po planu!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja
PROMO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja

Sportsko – obiteljskim druženjem za praznik rada Crvena Kalina i Favbet Foundation razveselili brojne Ukrajince

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin