Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

Na slano, na slatko, na hladno, na vruće, na meksički, na talijanski... Birajte!​

Na slano, na slatko, na hladno, na vruće, na meksički, na talijanski... Birajte!​

Bilo da ga pripremate kao prilog glavnom jelu, na salatu ili kao samostalan obrok u nekoj modernijoj varijanti, podjednako ga vole sve generacije

VIDEO

Grah je svestrana namirnica koja se jede u kuhinjama diljem svijeta i u svako doba godine. Neutralnog je okusa, pa ga je lako kombinirati s različitim namirnicama i začinima, a dostupnost tijekom cijele godine omogućuje njegovu široku primjenu u kuhanju. Podjednako ga vole sve generacije, a može se koristiti kao zamjena za meso, zbog čega je često na meniju vegetarijanaca i vegana. Ne sadrži gluten, pa ga mogu jesti i oboljeli od glutenske enteropatije, odnosno celijakije.

Ova bi se namirnica trebala što češće naći na našem tanjuru jer obiluje mnoštvom vrijednih nutrijenata. Jednako je bogata proteinima i bjelančevinama, pa je istodobno dobar izvor energije i aminokiselina. Osim što posjeduje iznimnu energetsku vrijednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, sadrži lecitin, kalij, željezo, kalcij, fosfor, magnezij, cink i natrij. Također sadrži veliku količinu topivih i netopivih vlakana, koja hrane dobre bakterije u crijevima i održavaju cijeli probavni sustav zdravim.  

Priprema na sto načina

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Hrvatskoj jela s grahom imaju dugu povijest. Pripremamo ga na mnogo različitih načina, a zbog ubrzanog načina života obično se koristi konzervirani grah, koji nije potrebno kuhati, a iznimno je dobar okusom i hranjivim vrijednostima. 

Grah je sve češće glavni sastojak u modernim i uzbudljivim jelima, koja se pripremaju brzo i jednostavno. Idealan izbor tijekom vrućih dana zasigurno su salate, no one nikako ne moraju biti dosadne. Eksperimentirajte s različitim kombinacijama, kao što su crveni grah s batatom ili crni grah s kvinojom. Ako ste ljubitelji namaza na kruhu i krekerima ili želite obogatiti tortilje, u samo 10 minuta možete sami pripremiti ukusni namaz od bijelog graha.

Volite li pikantnija jela, pravi je odabir zapečeni grah u kombinaciji sa svježom paprikom i čili papričicama. Ova je namirnica odličan dodatak povrtnim tortiljama i tacosima, dok će pizzi dati potpuno novo ruho. Budući da je odlična zamjena za meso, možete ga napraviti i kao pljeskavice u kombinaciji sa slatkim krumpirom. Zahvaljujući njegovoj sposobnosti povezivanja i ugušćivanja, u nedostatku brašna grah možete koristiti i za izradu biskvita u kombinaciji s jajima i šećerom. Nadjev može biti od pekmeza ili tučenog slatkog vrhnja. Kombinacija ima mnogo, a na vama je da ih isprobate i pronađete svoje omiljene recepte. 

Različite vrste graha

Prije pripreme jela s grahom trebate odlučiti koju vrstu želite koristiti. Grah dolazi u raznim bojama i veličinama, od sićušnog do onoga krupnog zrna, od bijelog preko crvenog pa sve do crnog.

Crveni grah

Idealan je za pripremu maštovitih salata i priloga, a poput ostalih grahorica izuzetan je okusom, ali i hranjivošću. Podravka crveni grah proizveden je bez konzervansa, a u finom slanom naljevu sačuvao je svu svoju kvalitetu. Preporučujemo da ga isprobate u specijalitetima meksičke kuhinje ili u kombinaciji s bučinim uljem. 

Smeđi grah

Ova vrsta graha neizostavan je dio domaćih menija. Poželjno ju je koristiti u nekoj od bezbroj zanimljivih kombinacija, od zapečenoga graha do raznovrsnih salata. Isprobajte Podravka smeđi grah u laganijim povrtnim varijantama ili uz suha rebrica i kiseli kupus. Nenadmašan je okusom, ali i hranjivim vrijednostima.

Bijeli grah

Ovo je još jedna od ukusnih varijanti omiljene grahorice. Bijeli je grah namirnica bez koje ne može gotovo ni jedna kuhinja.
Fin i hranjiv, poznat je kao raskošan izvor vrijednih sastojaka. Možete ga koristiti u prilozima ili salatama, a na vama je da odaberete želite li Podravka bijeli grah u klasičnoj veličini ili u krupnijem ruhu

Crni grah

Ukusan te pun proteina i vlakana poput bijelog, crvenog i smeđega grah, crni Podravkin grah nova je varijacija omiljene grahorice. Ne samo da je preukusan nego izgleda jako zanimljivo u jelima. Na vama je samo da odlučite hoćete li ga staviti u tortilju, pripremiti kao salatu ili ćete odabrati neke egzotičnije načine pripreme.

Olakšana priprema 

Ako želite skratiti proces pripreme ili nemate ideja za ručak, odličan su odabir Podravka Baked beans i povrtni mix Tex-Mex

Baked beans savršen je spoj bijeloga graha i umaka od crvene rajčice. Ova svježa i ukusna kombinacija sjajan je izvor mnogih divnih i dobrih sastojaka, poput proteina i vlakana. Nije ga potrebno kuhati, a odgovarat će svakom nepcu, bilo kao glavno jelo, snack ili prilog.

Povrtna mješavina Tex-Mex sadrži crveni grah i kukuruz šećerac, koji će vam omogućiti pripremu mnogih tradicionalnih i međunarodnih mesnih i povrtnih specijaliteta. Mješavina Tex-Mex sadrži prirodne sastojke, odmah je spremna za jelo i puna je proteina i vlakana. Izvrsno funkcionira kao prilog glavnom jelu, salatama ili jednostavno kao dodatak jelu. 

Fill out my online form.
 
Pratite serijal Ah, grah, koji donosi sva cool lica Podravkinih grahorica, i otkrijte nove načine na koje u svojoj kuhinji možete iskoristiti ove svestrane i ukusne namirnice.

 Hvala svima na sudjelovanju u nagradnom natječaju. Dobitnici su:

1. Ljubomir Milić
2. Jabuka Lalić
3. Anita Marušić
4. Vladimir Vilupek
5. Milica Pozder
6. Marijana Žinić
7. Ljiljana Stanić
8. Ivanka Ivas
9. Dragana Pintar
10. Damir Mandić

 

 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Papa Siksto V. - "Božji urbanist" koji je od Rima napravio metropolu
PROMO

Papa Siksto V. - "Božji urbanist" koji je od Rima napravio metropolu

Matej Sunara istražuje arhitektonsku baštinu Pape Siksta V. u Rimu, koji je obnovio crkve, sagradio palače, fontane i vodovod, te popločao ulice radi bolje povezanosti grada

Fantastični okusi, vrhunski stručnjaci i nezaboravna zabava na Weekend Food Festivalu
PROMO

Fantastični okusi, vrhunski stručnjaci i nezaboravna zabava na Weekend Food Festivalu

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja na treći po redu Weekend Food Festival.
Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!