Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

Najbolje akcije čišćenja hrvatskih obala u 2019.

Najbolje akcije čišćenja hrvatskih obala u 2019.
3

U 13 akcija čišćenja diljem Hrvatske sudjelovalo je više od 780 osoba koje su u okviru Coca-Colina projekta Od izvora do mora uklonile 15 tona otpada s obala rijeka, jezera i Jadranskoga mora

VIDEO

Cijeli se svijet suočava s problemom onečišćenja okoliša, pri čemu je voda kao izvor života i ujedno najveće prirodno hrvatsko bogatstvo, posebno ugrožena. Naš planet zarobila je plastika, a nemar i nebriga ljudi rezultirali su njezinim gomilanjem ne samo u okolišu, nego i u morskim bićima i plodovima koje jedemo. 

Ipak, u Hrvatskoj postoje oni koji osobito promišljaju o posljedicama neodgovornoga postupanja s otpadom i ulažu dodatne napore da bi se on uklonio iz našega okoliša kad se već našao tamo gdje mu nije mjesto. Riječ je o udrugama civilnoga društva koje su i ove godine s građanima organizirale akcije čišćenja obala rijeka, jezera i Jadranskoga mora u sklopu projekta Od izvora do mora. Ova društveno odgovorna inicijativa usmjerena je podizanju svijesti građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša, a drugu godinu zaredom u suradnji s nevladinim sektorom i partnerskim ustanovama provodi je Coca-Cola u Hrvatskoj.

Druga sezona projekta upravo je završila dodjelom nagrada najuspješnijim akcijama čišćenja među ukupno 13 koliko ih je organizirano u razdoblju od travnja do kraja listopada ove godine. U akcijama koje su održane u Velikoj Gorici, Čakovcu, Svetoj Nedelji, Ližnjanu, Marčani, Sisku, Buzetu, Novome Vinodolskom, Lokvama i Omišu te na otocima Krku, Prviću i Olibu više od 780 ekološki osviještenih sudionika prikupilo je gotovo 15 tona ambalažnoga i drugoga otpada diljem Hrvatske i upozorilo na taj rastući problem.

Među ovogodišnjim su akcijama najuspješnije bile tri u kojima je prikupljeno najviše otpada po sudioniku, a novčane nagrade za vrijedan uloženi rad uručene su im na nedavno održanoj konferenciji 48 sati – 11. susret gradonačelnika i poduzetnika u Šibeniku. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prvo mjesto i nagradu od 15.000 kuna osvojili su Info-centar za mlade ZUM i Volonterski centar Istra, čijih je 11 sudionika akcije čišćenja ližnjanske plaže Marlera prikupilo 700 kilograma otpada, točnije 64 kilograma otpada po sudioniku. Drugo mjesto i 10.000 kuna pripali su ekološkoj udruzi Šepurina s otoka Prvića, koja je, uz potporu Turističke zajednice grada Vodica, u akciji prikupila 41 kilogram otpada po svakome od 50 sudionika, dok je 150 članova Športsko-ribolovne udruge Odra, KUD-a Čiče, udruge Agroeduka i DVD-a Novo Čiče u akciji u Velikoj Gorici prikupilo 35 kilograma otpada po sudioniku i osvojilo 5.000 kuna.

Akcijama održanima u 2019. godini nastavljena je uspješna tradicija čišćenja obala nakon što je u prošloj godini organizirano 12 takvih akcija i prikupljeno više od 15 tona otpada. Zahvaljujući dvogodišnjim naporima udruga i građana te podršci Coca-Cole u sveukupno 25 akcija čišćenja iz prirode je uklonjeno više od 30 tona ambalažnoga i drugoga otpada. Pokazatelj je to da vlastitim osvješćivanjem te zajedničkim snagama možemo učiniti razliku i smanjiti količinu otpada u našemu okolišu.

Više o projektu Od izvora do mora može se pronaći na e-adresi: 
https://hr.coca-colahellenic.com/hr/odrzivo-poslovanje/od-izvora-do-mora/od-izvora-do-mora/

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince
REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj