Obavijesti

Promo sadržaj

Najbolji LEGO graditelj dolazi iz Splita

Najbolji LEGO graditelj dolazi iz Splita
5

Fascinacija LEGO kockama od malih nogu

U prvim minutama emisije, Ante Cash savjetuje kako uštedjeti vrijeme i živce prilikom odabira izvođača radova. Kako biste odabrali onog pravog s optimalnom cijenom, Cash ističe da je najbolje tražiti ponude nekoliko izvođača radova. Spuštanje cijene izvođačima nikako se ne preporučuje kako ne bi došlo do odgode projekta, štednje materijale i sličnih problema. Tko nabavlja materijal za radove, što su vantroškovnički radovi te zašto je pisana komunikacija zlata vrijedna, pogledajte u rubrici Antina Garaža.

Govorimo li dovoljno o zaštiti na radu?

U rubrici Notes gost je Domagoj Ferdebar, glavni tajnik Sindikata graditeljstva Hrvatske koji ističe da je građevinarstvo i dalje jedna od najpogođenijih djelatnosti kada su u pitanju ozljede na radu. Radnici, ali često i inženjeri prijavljeni su na niže plaće od propisanih. Na poslodavcu je da primjenjuje ugovore i poštuje zakonska prava radnika, a na radnicima da se o njima informiraju na vrijeme. Dok velike tvrtke ulažu u zaštitu rada, ona još uvijek nije dovoljno prepoznata kod manjih tvrtki. One uvoze isključivo strane radnike i tu je vidljiv porast ozljeda na radu. Unatoč razvoju tehnologije, broj smrti na hrvatskim gradilištima se udvostručio. Tijekom 2022. ukupno je stradalo 38 osoba u dobi od 21 do 70 godina, od čega je u sektoru građevinarstva smrtno stradala 21 osoba.

Stas Organizer – sve što treba građevinskoj tvrtki u organizaciji rada

Kako bi se uveo red na hrvatska gradilišta i kako bi građevinske tvrtke bolje upravljale organizacijom i uvjetima rada na gradilištu, nastao je softver Stas Organizer. Idejni začetnik Tomislav Slišković ističe da je softver nastao kako bi unutar svoje tvrtke riješili izazove s kojima su se svakodnevno suočavali. Koliko aplikacija pojednostavljuje procese i organizaciju rada, svjedoči činjenica da je plaća nekada stizala 15. u mjesecu dok bi se obradile sve platne liste, no kada radnici svakodnevno ažuriraju podatke u Stas Organizeru, plaća stiže 1. u mjesecu. Sve prednosti svakodnevno koristi više od 100 tvrtki iz građevinskog sektora.

Najbolji LEGO graditelj dolazi iz Splita

U ovoj epizodi ekipa Koordinacije otputovala je više od 1400 kilometara u danski grad Kolding. Tamo studira Luka Grković, Hrvat koji je 2021. dobio Oscara za najboljeg LEGO graditelja na svijetu. Ovaj mladić, rođen u australskom Melbourneu, završio je preddiplomski studij Dizajn vizualnih komunikacija u Splitu, a njegova ljubav prema LEGO gradnji dovela ga je do studija dizajna za igru na Design School Kolding, jedinom takvom studiju koji postoji u svijetu. Na njegovom YouTube kanalu First Order Lego gotovo 75 tisuća pratitelja svakodnevno prati videzapise LEGO gradnje. Na čemu trenutačno radi, zašto se sa svojih 10 godina prestao držati uputa kako graditi LEGO te što ga sve fascinira u tom svijetu, otkrio je u rubrici Miljokaz.

Zašto geodeti prvi i zadnji odlaze s hrvatskih gradilišta?

U rubrici Tips&tricks gošća je Lucija Miloloža, geodetkinja i poduzetnica koja na hrvatskim gradilištima nosi GPS uređaj za precizno određivanje položaja i totalnu mjernu stanicu za precizna mjerenja. Geodeti dolaze prvi na gradilište, a najčešće razgovaraju s klijentima kada žele uskladiti podatke iz katastra i zemljišnih knjiga, kada ne znaju što treba činiti nakon legalizacije nekretnine ili kada žele provjeriti granice svoje parcele. Također, mogu provjeriti što se događa s parcelom kroz vrijeme, na terenu stvarne međne oznake, a nakon toga, izraditi stanje na terenu nakon kojeg arhitekti planiraju projekt. Lucija Miloloža na kraju savjetuje što učiniti ako živite ili ste naslijedili nekretninu iz 1968. godine.

Više o ovim temama i sve odgovore na pitanja doznajte u novoj Koordinaciji. Generalni pokrovitelji emisije su BOSCH, Galeković, Nexe, Pevex te medijski partner 24sata.

VIDEO

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja
PROMO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja

Sportsko – obiteljskim druženjem za praznik rada Crvena Kalina i Favbet Foundation razveselili brojne Ukrajince

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin