Obavijesti

Promo sadržaj

Nalazi istraživanja nad kojima se svi trebamo zamisliti

Nalazi istraživanja nad kojima se svi trebamo zamisliti
1

Kako žive mladi u Hrvatskoj? Prvo sveobuhvatno istraživanje koje je uključilo više od 10 tisuća hrvatskih srednjoškolaca u 77 škola projekt je Laboratorija za prevencijska istraživanja Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu

Rezultati su ukazali na brojne probleme s kojima se mladi danas susreću, od izloženosti rizičnim ponašanjima poput konzumacije alkohola, droga i klađenja, upuštanja u spolni odnos bez zaštite do vršnjačkog nasilja te anksioznosti.

Stručnjaci se slažu da su ovi nalazi sjajan alat za kreiranje i planiranje intervencija, strategija i mjera za mlade u području prevencije problema u ponašanju mladih te promocije njihovog mentalnog zdravlja. UNIQA je u sklopu svog društveno-odgovornog poslovanja podržala projekt, prepoznavši u njemu ostvarenje svoje misije za omogućavanjem boljeg, dužeg i sigurnijeg života za svoje klijente, sadašnje i buduće. 

Mentalno zdravlje je stanje dobrobiti, važan izvor snage i sigurnosti u kojem svaki pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresom, zadovoljan je i pozitivan, sposoban ostvariti zadovoljavajuće prijateljske odnose s drugim ljudima, radi produktivno te je sposoban pridonositi zajednici. Pa, kakva je situacija sa srednjoškolcima u Hrvatskoj koji će danas-sutra preuzeti uloge roditelja, zaposlenika, voditelja i vođa u društvu?  

Svaki peti mladić ili djevojka ima simptome depresivnosti

Glavni nalazi istraživanja pokazuju da svaki peti adolescent u Hrvatskoj ima značajne simptome depresivnosti i stresa, a svaki peti ima ozbiljne simptome anksioznosti. U skupini od 30 srednjoškolaca, dva ih koriste marihuanu jednom tjedno ili češće, a svaki treći jednom tjedno ili češće poseže za alkoholom. Ono što osobito zabrinjava jest da je u razredu od 24 učenika barem jedan priznao pokušaj samoubojstva. 

Zadovoljstvo komunikacijom u obitelji i zadovoljstvo obiteljskim životom mladi su procijenili relativno visokim (73% mladih je zadovoljno komunikacijom u obitelji i njih 72% je zadovoljno obiteljskim životom). Ipak, više od 25% mladih ne izražavaju zadovoljstvo niti komunikacijom u obitelji niti obiteljskim životom. Zanimljivo je i da mladići izvještavaju o većem zadovoljstvu komunikacijom u obitelji od djevojaka.

Većina želi nastaviti školovanje, no manje od pola ih voli ići u školu

Što se tiče školskog okruženja, prosječan školski uspjeh mladi iskazuju vrlo dobrim, pri čemu su djevojke uspješnije od mladića. Čak 73% mladih planira ići na fakultet ili neku visoku školu no njih samo 39% voli ići u školu. Mladi su puno zadovoljniji odnosom s nastavnicima nego samom školom: 61% ih ističe kako je zadovoljno svojim nastavnicima dok njih 76% navodi kako ostvaruje dobru komunikaciju s nastavnicima. Međutim, tek 52% učenika smatra da ih škola potiče na razmišljanje i stvaranje novih ideja dok ih samo 40% doživljava sadržaje predmeta zanimljivima.

Zabrinjavajuća učestalost vršnjačkog nasilja 

U odnosu na rizična ponašanja mladih, rezultati upozoravaju na problem vršnjačkog nasilja. Čak 39% mladih navodi da je jednom ili češće u posljednjih mjesec dana vidjelo da netko od vršnjaka zlostavlja drugog učenika, dok 9% mladih navodi da je tome svjedočilo jednom tjedno ili češće. Ujedno, 18% mladih navodi da su i sami doživjeli nasilje, a 8% je sudjelovalo u tučnjavi jednom ili češće u zadnja četiri tjedna. S obzirom na podršku zajednice, percipirana je poprilično visoka podrška od strane drugih odraslih u zajednici no niža mogućnost participiranja i smislene uključenosti u svoju zajednicu.

Rizična ponašanja: konzumiranje alkohola, droga, kocka i seks bez zaštite

Vezano uz zastupljenost sredstava ovisnosti, mladi najčešće konzumiraju alkohol te je njih 70,4% konzumiralo alkohol u zadnjih 30 dana. U zadnjih tjedan dana alkohol je konzumiralo 32,8% ispitanika. Pri analizi ovih podataka ne treba zaboraviti činjenicu da je točenje i prodaja alkohola mladima do 18. godina u Hrvatskoj zabranjena zakonom. Marihuana je drugo sredstvo ovisnosti koje mladi najčešće konzumiraju: čak njih 14,7% koristilo je marihuanu barem jednom u zadnjih 30 dana dok je 6,7% mladih koristilo marihuanu jednom tjedno ili češće. U odnosu na kockanje, najčešće ponašanje je odlazak u sportske kladionice (20,5% mladih odlazilo je u sportske kladionice u zadnja 3 mjeseca) te igranje lota (12,4% mladih je igralo loto u zadnja 3 mjeseca). Što se tiče rizičnog seksualnog ponašanja, 23,5% imalo je spolni odnos a od onih koji su imali to iskustvo, 11,1% navodi to iskustvo prije 14. godine života. Pri tome zabrinjava što ih svega polovina koristi sredstva zaštite što ukazuje na problem spolno rizičnog ponašanja i potrebe za se edukacijom o odgovornom spolnom ponašanju i reproduktivnom zdravlju.

"Prikazani rezultati istraživanja, kao i daljnje analize, mogu biti temelj znanstveno-utemeljenom planiranju učinkovitih preventivnih intervencija, akcijskih planova te mjera za mlade u području prevencije problema u ponašanju mladih te promicanja mentalnog zdravlja, i od strane stručnjaka i od strane donositelja odluka", zaključila je voditeljica istraživanja Miranda Novak.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Holcim Hrvatska predvodi put prema dekarbonizaciji na događaju "Journey to Net Zero"
PROMO

Holcim Hrvatska predvodi put prema dekarbonizaciji na događaju "Journey to Net Zero"

Holcim Hrvatska, vodeća tvrtka u građevinskoj industriji, oduševila je svoje partnere, dobavljače i kupce na ekskluzivnom događaju "Journey to Net Zero" u prestižnoj Laubi.

Kineska 40. antarktička ekspedicija uspješno završila
PROMO

Kineska 40. antarktička ekspedicija uspješno završila

U organizaciji Ministarstva prirodnih resursa 40. kineska antarktička ekspedicija krenula je iz istočne kineske općine Šangaj 1. studenoga 2023. Tim ekspedicije prešao je više od 30 000 nautičkih milja
Vaš saveznik u borbi s prašinom i dlakama
PROMO

Vaš saveznik u borbi s prašinom i dlakama

Recite zbogom čak i najmanjim česticama prašine i osigurajte čist dom za svoju obitelj