Promo sadržaj

Komentari 0

"Ne ignorirajte nagle promjene u tijelu“, apel je Hrvatskog društva za hematologiju

"Ne ignorirajte nagle promjene u tijelu“, apel je Hrvatskog društva za hematologiju

Najčešći simptomi su umor, slabost, krvarenje, gubitak tjelesne težine, noćno znojenje, povećanje limfnih čvorova, infekcije praćene vrućicom te bol u kostima

Hrvatsko društvo za hematologiju pri Hrvatskom liječničkom zboru već mjesecima potiče sve građane da ne odgađaju odlazak na pregled ako osjećaju nagle ili značajne promjene u tijelu. Liječnici upozoravaju da, otkad se pojavio virus SARS-CoV-19, pacijenti sve češće odlaze doktoru tek kada je bolest već uznapredovala. Primijetivši taj ozbiljan trend zanemarivanja simptoma i prvih pregleda u protekloj godini, medicinski stručnjaci koji se bave bolestima krvi neumorno apeliraju na sve one koji osjećaju nagli i veliki umor, noćno znojenje ili bilo koji drugi pokazatelj narušenog zdravstvenog stanja da se čim prije jave svojim liječnicima obiteljske medicine.

S obzirom na to da je rak javnozdravstveni problem koji pogađa gotovo 20 % stanovništva, uključujući i rak krvnih i limfnih organa, bilo je važno ljude pozvati da se odazovu na preglede i ne ignoriraju znakove koje šalje tijelo. Ovo je jedini način da se izbjegne smrtnost neliječenih zloćudnih hematoloških bolesti koja daleko nadmašuje onu od zaraze koronavirusom. Naime, o pravovremenom otkrivanju ovisi veliki dio puta do izlječenja. Drago mi je što su kolegice i kolege diljem Hrvatske primijetile porast pravovremenih dijagnoza otkad javno upozoravamo na simptome bolesti i nužnost pregleda“, naglasio je prof. dr. sc. Rajko Kušec, dr. med., predsjednik Hrvatskog društva za hematologiju.

Zloćudne bolesti krvi, krvotvornog i limfnog tkiva peti su najčešći uzrok smrti od raka u svijetu. U tu skupinu bolesti spadaju razne vrste limfoma, leukemija i mijelom, koje mogu dovesti do smrtnog ishoda ako se na vrijeme ne dijagnosticiraju i pravilno ne liječe. Terapija ovih bolesti uključuje primjenu kemoterapije, imunoterapije, zračenja i bioloških lijekova, koji se kolokvijalno nazivaju pametnim ili ciljanim lijekovima. Kod nekih bolesti potrebna je i transplantacija krvotvornih matičnih stanica, poznatija kao transplantacija koštane srži.

U najvećem broju slučajeva uzrok pojave zloćudnih hematoloških bolesti je nepoznat. Samim time, pravovremena dijagnoza presudna je za život oboljelih. Najčešći simptomi učestale su infekcije dišnih puteva, grla, usne šupljine ili kože praćene vrućicom, umor, slabost, krvarenje, i gubitak tjelesne mase, noćno znojenje, povećanje limfnih čvorova, jetre ili slezene te bol u kostima.

Usprkos raširenom stavu o predugim listama čekanja u hrvatskim bolnicama, hematološki odjeli promptno primaju pacijente koji trebaju liječenje jer ipak se radi o bolestima u kojima katkada tek nekoliko dana može značiti razliku između života i smrti. Kako bi se u vrijeme COVID-19 epidemije pacijenti dodatno zaštitili, na pregledima se poštuju sve epidemiološke mjere koje uključuju održavanje propisane distance i dezinfekciju ruku.

Hrvatsko društvo za hematologiju pri Hrvatskom liječničkom zboru stručno je društvo hematologa i drugih stručnjaka koje se bavi dijagnostikom i liječenjem bolesnika s bolestima krvi. Društvo nastoji potaknuti  i educirati građane o važnosti redovitih pregleda, pravovremenoj dijagnozi i liječenju zloćudnih hematoloških bolesti, jednom od najvećih uzročnika smrtnosti u svijetu. U promicanju vrijednosti i zadaća Društva okupljeni su liječnici iz svih dijelova Hrvatske, specijalisti kliničke i dijagnostičke hematologije iz hematoloških odjela u svim većim bolnicama koji potiču suradnju s drugim društvima i sekcijama od interesa za hematološku struku i hematološke bolesnike. Tako prisno surađuju i s Hrvatskom kooperativnom grupom za hematološke bolesti – KroHem, nevladinom znanstveno-strukovnom udrugom koja okuplja stručnjake iz područja hematologije.