Promo sadržaj

Komentari 0

Ne zanemarujte ih: Sistematski pregledi spašavaju živote

Ne zanemarujte ih: Sistematski pregledi spašavaju živote

Preventivni pregledi spašavaju živote, posebno kad je riječ o malignim bolestima, a preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da se obavljaju barem jedanput godišnje. Kad ste zadnji put obavili sistematski pregled?

Prvi korak u otkrivanju mnogih bolesti, kao što su maligne, dijabetes, astma ili visok krvni tlak, redoviti su sistematski pregledi. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuju da, bez obzira na dob, jedanput godišnje obavimo sistematski pregled kako bismo imali priliku pravodobno početi liječenje i spriječiti moguće komplikacije bolesti.

No postoje rizične skupine koje bi pregled trebale učiniti i češće. To su ljudi u dobi iznad 40 godina, oni koji u obiteljskoj anamnezi imaju pozitivan podatak o nekoj bolesti koja je bila uzročnik kroničnog morbiditeta ili čak smrti, kao što su razne maligne bolesti, kardiovaskularne bolesti, endokrinološke, tipa dijabetes itd.

Kako izgleda pregled?

Svaki sistematski pregled individualan je i prilagođava se pacijentu, a najčešće se sastoji od uzimanja osobne i obiteljske anamneze, kliničkog pregleda te mjerenja parametara kojima se procjenjuje rizik od bolesti. U pregled je primarno uključeno mjerenje krvnog tlaka, tjelesne visine i težine, opsega struka i bokova.

Zatim se rade laboratorijske pretrage krvi, koje uključuju kompletnu krvnu sliku, šećer u krvi, kreatinin, ureju, mokraćnu kiselinu, lipide, bilirubin, jetrene enzime, analizu urina, pretragu stolice na prisutnost krvi, hormone, tumorske markere. Ispituje se plućna funkcija, čini se ultrazvučni pregled abdomena, prostate ili dojki te EKG. Također se uzimaju podaci o pušenju i konzumaciji alkohola.

Nova poliklinika u Zagrebu

Od studenog prošle godine u Zagrebu je otvorena novouređena Poliklinika Wellife, koju je na četvrtom katu svoje poslovne zgrade u Ulici Ljudevita Posavskog 31 otvorilo Merkur osiguranje. Osim sistematskog pregleda, u poliklinici je moguće obaviti preglede iz područja interne i fizikalne medicine, laboratorijske pretrage te rehabilitaciju.

Prostor je moderan i funkcionalno uređen te opremljen najsuvremenijom opremom. Suvremena dijagnostika te individualna terapija i rehabilitacija u ugodnom prostoru bez dugih čekanja garancija su bržeg i manje bolnog povratka u svakodnevni život uz kvalitetno rješenje zdravstvenih problema.

- Otvaranjem poliklinike želimo klijentima pružiti komplementarnu nadogradnju našem dodatnom zdravstvenom osiguranju kako bismo omogućili usluge u skladu s najsuvremenijim trendovima u zdravstvu - izjavio je Robert Vrca, predsjednik uprave Merkur osiguranja.

Sistematski pregled nema najnižu dobnu granicu i preporučuje se činiti od što ranije dobi. Osim standardnih pretraga, na sistematskim pregledima sve se više u obzir uzima učinak stresa, odnosno naše psihološko zdravlje, koje može biti indikacija da je vrijeme za promjenu okoline. Ne zaboravite kako je ulaganje u zdravlje zapravo ulaganje u bolju kvalitetu života nas i naših obitelji.