Obavijesti

Promo sadržaj

Nova generacija lijekova za herpes

Nova generacija lijekova za herpes
1

Procjenjuje se da je 80-90% stanovništva zaraženo herpes simplex virusom, a aktivacija virusa povezana je sa slabljenjem imunološkog sustava

Herpes Simplex tip 1 (HSV-1)

Herpes je infekcija uzrokovana herpes simplex virusom i karakterizirana je izbijanjem malih, obično bolnih mjehura na površini kože popraćenih sa peckanjem, osjećajem žarenja i svrbeži. Oštećenja kože obično se javljaju na licu, osobito na spoju usnica i kože (herpes labialis) i u nosnicama. Ponekad ih prati groznica (herpes febrilis). Do primarne infekcije obično dolazi još u ranom djetinjstvu. Tada je 30-60% djece ispod 10 godina izloženo virusu.
Nakon prvog kontakta s domaćinom, virus ulazi kroz kožu ili sluznicu u dio živčanog sustava oko usana i ostaje doživotno u tijelu te se povremeno ili češće “budi”. Aktivirani virus putuje iz živčanog sustava do kože i sluznice, razmnožava se i uzrokuje tipične simptome. Promjene najčešće prolaze same od sebe nakon 7 do 10 dana.
Procjenjuje se da je 80-90% stanovništva zaraženo herpes simplex virusom, međutim samo 20 do 40% pati od rekurentnih (ponavljajućih) infekcija. Gotovo 90% njih traži savjete i odgovarajuće liječenje.

Najčešći okidači aktivacije virusa

Aktivacija virusa povezana je sa slabljenjem imunološkog sustava, najčešće kao rezultat:

  • Stresa
  • Umora
  • Prehlada, gripa
  • Hormonalnih promjena (menstruacijski ciklus, trudnoća)
  • Oslabljenog imuniteta 
  • Suhih i ispucalih usnica
  • Hladnog i vjetrovitog vremena
  • Izlaganje UV zrakama

Herpes Simplex se ne može u potpunosti izliječiti, ali se simptomi mogu ublažiti ili u potpunosti ukloniti.

Treba imati na umu da rani simptomi bolesti (crvenilo, trnci, svrbež, peckanje) mogu potrajati manje od jednog dana. Vrlo je važno da se s liječenjem započne na početku simptoma. Već drugi dan infekcije broj čestica virusa dosegne svoj vrhunac.

Lijek nove generacije za liječenje herpesa

Erazaban sadrži dokozanol. Djeluje na vrlo jedinstven način, odnosno za razliku od ostalih proizvoda na tržištu prodire u kožu ne dopuštajući virusu herpesa da napada zdrave stanice. Svojim jedinstvenim, patentiranim aktivnim sastojkom dokozanolom jača zaštitnu barijeru oko stanice, sprječava ulazak virusa u nju i njegovu replikaciju. Na taj način pomaže zaustaviti širenje virusa i zaustavlja razvoj infekcije. U slučaju već razvijenog herpesa, nastaviti će štititi zdrave stanice i spriječiti daljnji razvoj infekcije. Ostali antivirusni lijekovi na našem tržištu djeluju tek nakon ulaska virusa u zdravu stanicu.

Kliničke studije su dokazale da, kada se primjeni u početnom stadiju infekcije, Erazaban skraćuje dužinu trajanja herpesa za čak 50%, u usporedbi s netretiranim herpesom. Osim toga, ublažava neugodne simptome labijalnog herpesa kao što su crvenilo, bol, trnci, svrbež i peckanje. Djelotvornost Erazabana nije dokazana ako liječenje započne u stadiju mjehurića. S primjenom treba nastaviti dok labijalni herpes u potpunosti ne zacijeli, obično 4-6 dana. Ako ne primijetite poboljšanje nakon 10 dana primjene kreme, liječenje treba prekinuti i javiti se svom liječniku. Erazaban je namijenjen samo za primjenu na koži.

Erazaban je namijenjen odraslima i djeci starijoj od 12 godina i može se primjenjivati tijekom trudnoće i dojenja.

 

»Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika«.

 

Reference:
1. Sažetak opisa svojstava lijeka; rujan, 2017
2. Pope, L.E., et al.: The anti-herpes simplex virus activity of n-docosanol includes inhibition of the viral entry process; Antiviral Research 1998; 40:85-94
3. Habbema, L., De Boulle, K., Roders, G.A., Katz, D.H.: n-docosanol 10% cream in the treatment of recurrent herpes labialis; Acta Derm Venereol (Stockh) 1996; 76: 479-481
Plaćeni oglas o lijeku
ERA-HR1709-43

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.
Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve