Promo sadržaj

Komentari 0

Obrtnicima omogućeni besplatni konzultanti za EU projekte

Obrtnicima omogućeni besplatni konzultanti za EU projekte

Tajnici obrtničkih komora Zagrebačke županije obrazuju se za pripremu i provedbu EU projekata kako bi što više pomogli obrtnicima da dođu do bespovratnih sredstava iz europskih fondova

Završio je 2. Obrtnički forum - Obrtništvo Zagrebačke županije. Cilj foruma je bio pronalaženje kvalitetnih rješenja za zaštitu i poticanje razvoja obrtništva i malog poduzetništva. Među govornicima bili su predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić.

Teme kojih su se okupljeni dotakli na forumu, uz besplatnu konzultantsku pomoć za obrtnike prilikom apliciranja za EU projekte, bile su i porast PDV-a ugostiteljima, obrtnička trgovina, stipendiranje učenika u deficitnim zanimanjima, izgradnja reciklažnih dvorišta za građevinski otpad, veći bespovratni poticaji za obrtnike i drugo. 

- Sredstva za razvoj obrtništva i malog poduzetništva čine značajan udio u EU fondovima, a naročito se odnose na očuvanje tradicijskih obrta kao i povećanje konkurentnosti. Stoga su Zagrebačka županija i Grad Zagreb omogućili tajnicima svojih udruženja i obrtničkih komora potrebne edukacije i stručno osposobljavanje kako bi više pomogli obrtnicima u informiranju i povlačenju sredstava iz EU fondova. Možemo zapravo biti primjer drugim županijama – istaknuo je predsjednik Obrtničke komore Zagreb (OKZ) Mirza Šabić.

Gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk naglasio je da je krajnje vrijeme da birokracija prestane biti zapreka razvoju gospodarstva i počne raditi u službi obrtnika i poduzetnika, s time se složio i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić nadodavši da općine, gradovi i same županije trebaju biti partneri koji međusobno surađuju i osvaruju uspješnu sinergiju na područiju razvoja obrtništva i malog poduzetništva.

Iako se u posljednje dvije godine smanjio broj zatvaranja obrta činjenica je da u Zagrebačkoj županiji jedan od gorućih problema premali interes osnovnoškolaca za obrtnička zanimanja.

- Prošle godine prijavljeno je tek 11 učenika deficitnih zanimanja od kojih je 8 dobilo stipendiju, na tome području moramo hitno nešto poduzeti  - komentirao je pročelnik Damir Fašaić. Sve je manje djece zainteresirano za deficitna zanimanja kao što su tesar, fasader, tokar, bravar, mesar i ostali. Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić rekao je kako je glavni problem u tome što učenici nemaju gdje odraditi praksu i samim time ne mogu položiti majstorski ispit. 

Jedna od bitnih točaka koju su spomenuli također je bio porast PDV-a s 13 posto na 25 posto koja za posljedicu ima rast cijena u ugostiteljstvu, pad kvalitete usluge, niže plaće za zaposlene i nemogućnost porasta opsega poslovanja. Dok u je u drugim zemaljama znatno niži PDV, na primjer Luxemburg gdje PDV iznosi 3 posto, Italija s 10 posto PDV-a, u Hrvatskoj PDV sve više raste i ugrožava male obrte. 

Raspravljalo se i o mogućnosti da se „mali kvartovski trgovac“ uvede kao tradicionalna djelatnost koja bi im na taj način omogućila da budu korisnici potpora Grada Zagreba i Zagrebačke županije i da trgovina na malo ne izumre zbog velikih trgovačkih lanaca.

- Ukupan broj registriranih obrta u Zagrebačkoj županiji 2014/15 je iznosio 17.892 te se u 2016/17 godine smanjio na 17.305. Iako je trend i dalje negativan, ipak je vidljiva stabilizacija broja obrta jer je stopa zatvaranja niža nego prethodnih godina. Potpore i druge vrste podrške obrtnicima su vrlo važne, pomažu obrtima koji su često u teškoj situaciji -  rekao je Stjepan Kožić 

Obrtnička komora Zagreb predstavila je brojne nove projekte kojima nastoje pomoći obrtnicima u njihovom poslovanju poput pilot projekta „Ilica - obrtnička shoping zona“ koji objedinjuje 120 obrtnika u najpoznatijoj zagrebačkoj ulici ili Artiflex program pogodnosti koji OKZ provodi u suradnji s brojnim partnerima te na taj način obrtnicima omogućuje dodatne popuste na usluge partnera. Jedan od projekata koje OKZ provodi u suradnji s Gradom Zagrebom i 24sata je online platforma Zagreb Craft kojoj je cilj je promovirati umjetničko-tradicijske obrte da na moderan način prezentiraju svoje proizvode.

Uz to Obrtnička komora Zagreb planira izgradnju Obrtničkog poduzetničkog strukovnog centra u koji će uložiti 340 milijuna kuna. Na taj način planiraju ojačati poduzetničku i strukovnu potporu putem usluge savjetovanja te usluge obrazovanja učenicima. Uz to postavljeno je i pitanje da li postoji dovoljno savjetnika na toliko mnogo obrtnika.

- U kontaktu smo s Vladom RH i nadamo se da se neće oglušiti na probleme poduzetnika - zaključio je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.