Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 5

Oči vas iritiraju, peku i suze, imate zamućen vid? Možda bolujete od bolesti suhog oka

Oči vas iritiraju, peku i suze, imate zamućen vid? Možda bolujete od bolesti suhog oka

Bolest suhog oka stanje je nedovoljnog lučenja suza ili smanjenja njihove kvalitete. To je, nažalost, neizlječiva bolest, a u razgovoru s dr. Saniom Vidas Pauk saznali smo koji su njezini uzroci te kako se otkriva i liječi

U vrijeme pandemije, kad je fokus konstantno na koronavirusu, kao da se prestala obraćati pozornost na mnoge druge bolesti koje svakodnevno smanjuju kvalitetu života. Jedna od takvih je i bolest suhog oka. Prema nekim epidemiološkim studijama, gotovo svaka druga ili treća osoba starija od 50 godina boluje od ove bolesti.

- Suho oko je neizlječiva bolest. Osobe sa suhim okom moraju se pridržavati preporučenoga i dugoročnog režima liječenja da bi se umanjili neugodni simptomi bolesti te time poboljšala njihova kvaliteta života. Zbog toga je od velike važnosti postići dobru suradnju s oftalmologom radi pronalaska najbolje terapije za pojedinog pacijenta - savjetuje specijalistica oftalmologije i optometrije dr. Sania Vidas Pauk.

Ophthalmology,Concept.,Patient,Eye,Vision,Examination,In,Ophthalmological,Clinic

Tko je u riziku od dobivanja suhog oka?

Bolest najčešće pogađa starije od 50 godina, i to značajnije žene, ali u novije vrijeme statistika se polako mijenja. Svjedoci smo sve češće pojave ove bolesti i u populaciji mlađoj od 40 godina

Oftalmologinja Vidas Pauk objašnjava da nisu isti uzroci nastanka suhog oka kod starije i mlađe populacije. Starenjem dolazi do promjena u žlijezdama, zbog čega se smanjuje proizvodnja lipidne i vodene komponente koje čine suzni film.

- Najveći razlog suhome oku kod mladih je produljeni rad za računalom, čemu je uvelike pridonijela i novonastala pandemija koronavirusa, koja je dovela do neviđena porasta vremena provedenog uz ekrane te, iako je proizvodnja lipida u žlijezdama uredna, oni se ne mogu ispustiti u suzni film zbog nedovoljnoga i neodgovarajućega treptanja tijekom višesatnoga kontinuiranoga gledanja u ekran - objašnjava. 

Tired,Overworked,Young,Business,Man,Taking,Off,Glasses,Rubbing,Tired

Suzni film je inače zaštitni film na površini očiju koji se stvara pri svakom treptaju. To je sloj suza koji je važan za cjelokupno zdravlje očiju i vida

Sastoji se od triju ključnih komponenata: mukozne, vodene i lipidne, koje na površini oka formiraju gel. Nedostatno lučenje jedne ili više od tih komponenata remeti njegovu stabilnost te nastaje bolest suhog oka. Zbog toga je za pravilno lučenje lipidnog sloja u suzni film vrlo važno pravilno i učestalo treptanje.

Otkrivanje bolesti 

Suho oko ima neugodne simptome, poput žuljanja, pečenja, iritacije, zamućenog vida, stranog tijela u oku i slično. Dr. Sania Vidas Pauk ističe da se kod ove bolesti paradoksalno pojavljuje i pojačano suzenje, što je rezultat refleksne reakcije očne površine na suzni film lošije kvalitete. 

- Navedeni simptomi mogu varirati od blažih do težih te kod nekih pacijenata mogu značajno narušiti kvalitetu života i onemogućiti obavljanje svakodnevnih aktivnosti, vožnje, gledanja TV-a, rada za računalom, čitanja i slično. Boravak u vjetrovitim te klimatiziranim uvjetima, kao i prostorima sa suhim zrakom, može dodatno pogoršati simptome suhog oka - upozorava naša sugovornica.  

Person,Pouring,Drops,In,Eyes,With,Eyedropper.

Liječenje umjetnim suzama 

Suho oko može se manifestirati kao lakši ili teži oblik bolesti i o tome ovisi njegovo liječenje. Najčešća terapija je kapanje umjetnih suza, čime se nadomještaju vlastite suze

Terapija umjetnim suzama pruža brzo i efikasno rješenje, a to zna i Vizol S & JGL. Proizvodi Vizol S nude različita rješenja za problem suhog oka, a uz pomoć kratkog testa na njihovoj web stranici možete otkriti svoj idealan proizvod. Svi su Vizol S proizvodi bez konzervansa, što je jako važno jer konzervans može izazvati iritaciju oka 

- Masaža rubova vjeđa te primjena toplih obloga, kao i odgovarajuća učestalost treptanja, olakšavaju otpuštanje lipida u suzni film. Novije studije pokazale su da nadomjestak omega-3 masnih kiselina ima povoljan učinak na proizvodnju lipida u žlijezdama, a tretman preparatima ulja čajevca povoljno utječe na zdravlje žlijezda - dodatno savjetuje dr. Sania Vidas Pauk.

Za sve koji pate od bolesti suhog oka poželjno je izbjegavati dulji boravak na vjetru, suhom zraku i klimi te je potrebno ovlaživati prostor u kojem osoba boravi.

- Kod težih oblika suhog oka, osim prve linije liječenja umjetnim suzama, potrebna je druga linijakoja podrazumijeva kombinaciju nekih od navedenih tretmana: primjenu lokalnih i/ili sistemskih antibiotskih i/ili protuupalnih lijekova, okluziju izvodnih kanalića suza, primjenu vlažnih komorica, zaštitnih naočala ili kontaktnih leća, lasersku i termalnu terapiju (E-Eye, LipiFlow), kapanje autolognog seruma pripremljenog iz pacijentove vlastite krvi te u najtežim oblicima primjenu posebnih kirurških tehnika - zaključuje specijalistica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5
VIDEO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura