Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 6

Opekli ste se? Evo kako si brzo i učinkovito možete pomoći

Opekli ste se? Evo kako si brzo i učinkovito možete pomoći

Jeste li znali da stavljanje leda može samo pogoršati opekotinu? I kakve to veze hijaluronska kiselina ima sa zacjeljivanjem? Zanemarite stare priče kako se opekotina rješava mazanjem maslaca te saznajte kako učinkovito tretirati opekline

Svatko od nas ponekad je bio nesmotren pa se „spržio“ u naizgled bezazlenim situacijama u domu. Peglanje, ispijanje vrućih napitaka, prskanje ulja samo su neki od načina kako mogu nastati povrede kože, a da ne govorimo o djeci koja jednostavno kao da žude dotaknuti vrući štednjak ili posudu. Ako je ipak došlo do opekotina, evo što trebate (ne)raditi kako biste ublažili neugodan osjećaj pečenja.

Hladni oblozi

Kod opeklina prvog stupnja, prvo se oštećuje epiderma (vanjski sloj), a koža postaje crvena i bolna bez mjehurića. One su najčešće uzrokovane kratkim kontaktom s parom, vrućom vodom i predmetima ili pretjeranim sunčanjem.

Njih možete liječiti kod kuće, a prvo što trebate napraviti je ublažiti osjećaj pečenja tako što ćete opeklinu što prije rashladiti mlazom hladne vode ili stavljanjem hladnih obloga. Hladite ozljedu barem deset minuta, ali nikad u tu svrhu nemojte koristiti led jer on može izazvati smrzotinu, što onda opeklinu može učiniti težom.

Iz Američke akademije obiteljskih liječnika (American Academy of Family Physicians) savjetuju kako je poželjno premazati ranu mašću za opekotine ili gelom aloa vere, zaštititi mjesto ozljede pomoću sterilne gaze te ako je potrebno, popiti analgetik za bol.

Hidratacija za brže zacjeljivanje

Osim snižavanja temperature, vrlo je važna i hidratacija rane. Jednu od glavnih uloga u tome ima hijaluronska kiselina koju svatko od nas ima u tijelu. Međutim, njen postotak s godinama opada te ju  je potrebno nadoknaditi, a brojna klinička ispitivanja dokazala su da pomaže u ubrzavanju i poboljšanju postupka reepitelizacije i obnove tkiva. Kad koži nedostaje vlage, gubi čvrstoću i elastičnost, postaje suha i osjetljiva, a rane sporije zacjeljuju.

Zato u ovakvim situacijama od velike pomoći mogu biti Cicatridina® mast i Cicatridina® sprej, proizvodi na bazi hijaluronske kiseline zbog kojih se tkivo brže i učinkovitije obnavlja. Mogu se koristiti kod reparativnih procesa površinskih i dubokih rana, poput opeklina, ogrebotina, porezotina, nakon kirurških zahvata, dekubitalnih rana i svih drugih oštećenja na koži.

Prednost Cicatridina® spreja leži u tome što se može primijeniti direktno na ranu, potiče vlažno zacjeljivanje, skraćuje vrijeme potrebno do potpunog zacjeljivanja i smanjuje mogućnost nastajanja ožiljka.

Sve ovisi o stupnju opekline

Samo neke opekline drugog stupnja mogu se liječiti kod kuće, ali ako je opeklina veća i ozbiljnija, ipak je potrebna liječnička pomoć. Kod onih trećeg stupnja zahvaćeni su svi slojevi kože, tkivo je blijedo, a bolnost se ne osjeća zbog destrukcije živčanih završetaka.

Ovaj stupanj opekline obično ostavlja trajne ožiljke, čak i uz pravilno postupanje, stoga je potrebna neodgodiva liječnička intervencija. Kao i u slučaju opeklina trećeg stupnja, i kod četvrtog je potrebna medicinska skrb jer su zahvaćene duboke strukture (krvne žile, mišići, kosti).

Budite oprezni jer samo je sekunda dovoljna da se dogodi nezgoda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6
VIDEO

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.
Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.