Obavijesti

Promo sadržaj

Ovo će biti najtraženije zanimanje u 2024.!

Ovo će biti najtraženije zanimanje u 2024.!

Događaji u posljednjih nekoliko godina pokazali su krhkost na tržištu rada: praktički nijedna branša ne garantira dugoročnu sigurnost

Lockdown, ratovi, izbori, tehnološki razvoj, bankroti investicijskih banaka (pogotovo u IT sektoru) – sve je utjecalo i promijenilo cjelokupnu sliku svijeta i karijera, a posredno i svakodnevnog života ljudi. No, ako je vjerovati analizama i predviđanjima, razloga za optimizam ima!

Ključ leži u slobodnim radnicima – zanimanje: freelancer!

Korporativna rigidnost i posao do mirovine sve više gube na značaju. Današnja kultura rada zahtijeva fleksibilnost: hibridni rad koji kombinira rad od kuće, iz ureda ili bilo gdje na svijetu, smanjivanje radnih sati, samostalno pronalaženje klijenata i veću posvećenost privatnom životu. Zvuči utopijski idealno, ali je stvarno: freelanceri preuzimaju tržište rada.

No, predati projekt ili posao freelanceru ide na ruku i poslodavcima: na taj način štede resurse (od režija, najma prostora, prevelikih poreznih opterećenja kao poslodavca), a imaju dodatnu sigurnost da će posao biti odrađen kvalitetno i na vrijeme, jer freelancer svoj posao mora shvatiti ozbiljno, ukoliko želi od toga živjeti. I upravo tu leži njegova motivacija. Kod klasičnog odnosa poslodavacfirmaradnik, motivacija ovisi o puno više faktora: plaći, radnom okruženju, karakteru nadređenog, itd.

Ovo su niše koje se traže!

Freelanceri koji imaju znanje i vještine za specifično područje danas, lakše nego ikad, mogu doći do klijenata. Naime, potraga za nišnim zanimanjima, kao što su primjerice digitalne vještine na području copywritinga, SEO optimizacije, stvaranje UGC-a (User Generated Content), izrada web stranica, vođenje društvenih mreža, ali i knjigovodstvo te klasična video produkcija rezultirale su pojavom platformi na svjetskoj razini koje uspješno spajaju poslodavca, odnosno tražitelja usluga s freelancerima, odnosno pružateljima usluga. Prednost takvih platformi kao što je primjerice Upwork, Fiverr, Toptal leži upravo u sigurnosti da svaki poslodavac može pronaći kvalitetnog freelancera, budući da postoji i sustav ocjenjivanja, odnosno recenzija. Također, poslodavac bira freelancera prema svom budžetu i obrnuto: freelancer nudi usluge postavljajući svoju cijenu. Plaćanje obavljene usluge jednako tako odvija se putem istih platformi: naime one se brinu oko isplate, uz proviziju.

Što je sa Hrvatskom?

Tržište rada kod nas ne zaostaje za svjetskim trendovima. U prošloj godini prema statističkim podacima otvoreno je više od 7000 obrta u odnosu na period u godini prije. Ova brojka se ne odnosi isključivo na zanatske obrte, već i na brojne radnike koji nude svoje usluge i na području prodaje, marketinga, programiranja, a koji svoje usluge naplaćuju preko novootvorenih obrta.

No, gdje oni pronalaze svoje klijente? U Hrvatskoj je isto tako primjetan trend zapošljavanja na određenim poslovima putem online platformi. Jedna od predvodnika ovakvog oblika suradnje je platforma trazim.hr. U bazi postoje freelanceri i poslodavci koji se međusobno povezuju i surađuju na obostrano zadovoljstvo. Platforma je nastala kao hrvatska verzija Fiverra, ali s prilagodbom regiji – glavna njezina prednost je to što smanjuje jezičnu barijeru. Naime, kod svjetskih platformi većinom je poželjno znanje engleskog ili nekog drugog svjetskog jezika, gotovo na razini izvornog govornika. Kada je u pitanju trazim.hr, situacija je malo drugačija: platforma je bazirana na regionalnom principu, odnosno okuplja regionalne poslodavce i freelancere.

Kako se povezuju poslodavci i radnici?

Na platformu se i poslodavci i radnici, odnosno freelanceri prijavljuju potpuno besplatno. Freelanceri objavljuju svoje gig-ove, odnosno oglase za nišu ili uslugu koju nude. Poslodavci s druge strane pretražuju usluge koje im trebaju ili objave i sami oglas za posao. Poslodavac se javlja direktno freelanceru, i obrnuto. Također, poslodavac u startu plaća uslugu na samoj platformi, a po završetku posla, platforma isplaćuje freelancera. Poslodavac ima priliku ocijeniti uslugu te napisati svoju recenziju, kako bi olakšao drugima koji su u potrazi za istom uslugom.

Ovakav princip pruža sigurnost i poslodavcu i freelanceru: poslodavcu da će usluga biti izvršena, a freelanceru da će na vrijeme biti plaćen.

U neprekidnoj dinamici tržišta rada, pogotovo kada je u pitanju IT industrija i nedavni događaji masovnih otkaza u firmama, uspješni će ostati oni koji se pobrinu sami za sebe, odnosno prilagode se tzv. gig ekonomiji. 2024. će pokazati u kojoj mjeri je svatko od nas rezilijentan kada je u pitanju vlastiti posao, zarada, ali i sretna kombinacija rada u onome što volimo, za što smo učili i radili s onim najvažnijim: privatnim životom i obitelji. U 2024. uspješno balansirajte i vi i istražite besplatno platformu trazim.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume