Obavijesti

Promo sadržaj

Pilot projekt nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama

Pilot projekt nadzirano četkanje zubi u vrtićima i školama
1

Četkanje (pranje) zubi je važna preventivna mjera u sprečavanju nastanka karijesa i usvajanju redovitih navika održavanja oralne higijene te je od iznimne važnosti za djecu od najranije dobi

Gotovo 3 desetljeca svjedoci smo nedovoljne brige u sprečavanju karijesa kao najčešće bakterijske kronične bolesti.Prevalencija karijesa na našim prostorima je već dugo  jedan od većih javnozdravstvenih problema.

Budući da je oralno zdravlje nedjeljivo od općeg sistemskog i da je usna šupljina ogledalo sveukupnog zdravlja i obrnuto Nacionalno povjerenstvo za dentalnu medicinu pri ministarstvu zdravstva na čelu s dr.sc. Ankom Jurišić-Kvesić, 2016.god je krenulo u zajedništvu s dr. Ivanom Pavić-Šimetin, dr. Radić Marijanom iz ustanove HZJZ, prof.dr.sc Hrvojem Jurić, Stomatološki fakultet i dr. Anom Malenica kroz Projekt Zubna putovnica koja je kao jedinstveni obrazac na kojem je istaknut zubni status, preventivni postupak, liječenje ako je potrebno i što je osobito važno termin za 6 mjeseci ponovni kontrolni pregled.

Tragom izvrsnih rezultata dolaznosti djece doktorima dentalne medicine, te smanjen KEP indeks s 4,1 na 2,6 bili su veliki poticaj da započnemo novi pilot projekt Nadziranog pranja zubi"  u vrtićima i školama i pritom obuhvaćamo 1000 djece .

Cilj ovog projekta je da potvrde odgajateljice da li je nadzirano četkanje provedivo, da li postoje poteškoće i koje su, ali najbitnije je to da djeca prihvate četkanje jer se zdrave navike stječu u najranijem djetinjstvu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pravila nagradnog natječaja #daj2svrhu
NAGRADNI NATJEČAJ

Pravila nagradnog natječaja #daj2svrhu

Iskorištenim Podravkinim limenkama dajte drugu svrhu i pretvorite ih u posude za cvijeće, vaze, posude za olovke, lampe... Deset najkreativnijih natjecatelja Podravka nagrađuje poklon paketima.

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja
PROMO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja

Sportsko – obiteljskim druženjem za praznik rada Crvena Kalina i Favbet Foundation razveselili brojne Ukrajince
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti