Obavijesti

Promo sadržaj

Predstavljanje hrvatskih tehnoloških tvrtki uz pomoć fondova Europske unije

Predstavljanje hrvatskih tehnoloških tvrtki uz pomoć fondova Europske unije
3

Zahvaljujući uspjehu mnogobrojnih projekata koji su do sada sufinancirani bespovratnim sredstvima Europske unije kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020., poduzetnici sve više uviđaju mogućnosti koje su im dostupne kroz EU fondove u kontekstu jačanja poslovne konkurentnosti i unapređenja poslovanja.

U sklopu navedenog programa, Prioritetna os 3 naziva „Poslovna konkurentnost“ sadržavala je alokaciju od ukupno 585,7 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, s namjenom omogućavanja boljeg pristupa financiranju za male i srednje poduzetnike, poboljšanja razvoja i rasta malih i srednjih poduzetnika na domaćim i stranim tržištima te poboljšanja inovativnost malih i srednjih poduzetnika. 

Primjer uspješnog projekta koji je sufinanciran kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. je projekt startup tvrtke iz Osijeka ORQA d.o.o. pod nazivom „Internacionalizacija rješenja ORQA“.

ORQA se bavi razvojem elektroničkih komponenata i uređaja s naglaskom na prijenos video signala sa ultra niskom latencijom. ORQA je razvila FPV.One naočale, a radi se o video naočalama za prikaz slike udaljene stvarnosti, odnosno, naočalama za upravljanje bespilotnim letjelicama koje se trenutno primarno koriste za utrke i zabavu, no direktor Ivan Jelušić i njegov tim u budućnosti vide primjenu i u medicini, zaštiti i spašavanju te autonomnoj vožnji vozila i letjelica.  

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 226.956,00 kn, pri čemu je bespovratna potpora iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosila 191.777,00 kn, zahvaljujući dodijeljenim sredstvima, tvrtka je sudjelovala na najvažnijim međunarodnim sajmovima u Francuskoj i SAD-u, a sudjelovanje u Japanu planirano je u lipnju.   

Bespovratna sredstva su nam izrazito pomogla u našem plasmanu proizvoda na tržište s obzirom na specifičnost niše naše proizvodnje koja nije nužno namijenjena samo komercijalnom tržištu. Za tvrtku poput naše, izlaganje na sajmovima omogućuje direktan kontakt sa potencijalnim korisnicima, klijentima i poslovnim partnerima“, izjavio je Dragan Kovačević, voditelj EU projekata tvrtke ORQA. 

Osim uspjeha tvrtke ORQA, kao dodatni poticaj poduzetnicima za prijavu EU projekata  može poslužiti i činjenica da je Vlada usvojila novu kartu regionalnih potpora za razdoblje od 2022. do 2027. godine, kojom je intenzitet potpore postao veći, a uvjeti za poduzetnike još povoljniji. 

Više informacija o primjerima uspješnih projekata i mogućnostima financiranja bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije potražite na stranici strukturnifondovi.hr 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura