Obavijesti

Promo sadržaj

Prehlada i vitamin C

Prehlada i vitamin C
3

Iako su prehlade prisutne tijekom cijele godine, sezona respiratornih virusa uglavnom počinje učestalošću rinovirusnih infekcija u jesen te završava nakon proljeća.

Što je prehlada?

Prehlada je akutna infekcija gornjih dišnih puteva, a pretežno zahvaća nosni dio sluznice dišnog sustava. Iako su prehlade prisutne tijekom cijele godine, sezona respiratornih virusa uglavnom počinje učestalošću rinovirusnih infekcija te završava nakon proljeća. Odrasle osobe u prosjeku imaju 4-6, a djeca 6-8 prehlada godišnje.

Postoji više od 200 virusa koji uzrokuju prehladu, ali najčešćim uzročnikom smatra se rinovirus. Simptomi bolesti obično traju manje od 10 dana, a uključuju rinoreju (curenje nosa), začepljenost nosa, kašalj, kihanje, temperaturu, opću slabost, glavobolju i bolove u mišićima.

S obzirom na nedostatak dijagnostičkih postupaka i specifične terapije, vrlo se često u liječenju prehlada koriste različiti lijekovi bez recepta. Osim toga, značajan broj posjeta liječniku rezultira nepotrebnim propisivanjem antibiotika koji su beskorisni kod ovakve vrste bolesti, a prekomjerna upotreba antibiotika rezultira i otpornosti mikroba. Stoga su od značajnog javnog i zdravstvenog interesa druge mogućnosti liječenja i ublažavanja simptoma.

Vitamin C – saveznik imuniteta

Vitamin C je esencijalni nutrijent za različite biološke potrebe. Ovaj vitamin ljudski organizam ne može proizvesti endogeno pa se iz tog razloga smatra bitnom komponentom prehrane. Kao snažan antioksidans može pomoći kod jačanja imunološkog sustava. Jednim od mehanizama smatra se zaštita od oksidativnog stresa koji nastaje tijekom infekcija. S obzirom da je oksidativni stres uključen u patogenezu mnogih stanja i bolesti, upravo se iz tog razloga vitamin C može koristiti za prevenciju i liječenje raznih bolesti.

Iako istraživanjima nije dokazano da redovita primjena vitamina C utječe na smanjenje pojave prehlada, pokazalo se kako suplementacija ovim vitaminom ipak utječe na trajanje simptoma i intenzitet prehlade. Tako redovita konzumacija dodataka prehrani s vitaminom C može rezultirati smanjenjem trajanja uobičajenih prehlada za 8 % kod odraslih te 14 % kod djece. Ozbiljnost simptoma se također smanjuje.

Najbogatiji izvor vitamina C u prirodi

Camu camu je svestrana „bobica“ koja predstavlja veliki antioksidativni potencijal. Smatra se najbogatijim izvorom vitamina C u biljnom carstvu. Plod ovog voća u pravilu sadrži 2,4-3 g vitamina C na 100 g ploda. U usporedbi s porcijom naranče, camu camu sadrži čak 60 puta veću količinu ovog esencijalnog vitamina. Međutim, plod osim obilja vitamina C sadrži i mnoge druge vrijedne nutrijente poput kalija, kalcija, aminokiselina, masnih kiselina, organskih spojeva, pektina i škroba.

Bioandina Camu Camu – vitamin C kompleks prirodan je dodatak prehrani dobiven od divljeg ploda camu camu voća. Doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava i stvaranju kolagena. Kao prirodan vitamin C, bioraspoloživiji je i nježan za želudac. U kapsulama se nalazi najjači ekstrakt na tržištu (15:1) te 75 mg prirodnog vitamina C. Tako dnevna doza (2 kapsule) osigurava 200 % PU vitamina C za žene te 167 % PU za muškarce.

Bioandina Camu Camu – vitamin C kompleks doprinosi:

  • održavanju normalne funkcije imunološkog sustava
  • normalnom stvaranju kolagena (za normalnu funkciju krvnih žila, kože, zubi, desni, kostiju, tetiva i hrskavica)
  • zaštiti stanica od oksidativnog stresa
  • smanjenju umora i iscrpljenosti
  • normalnom funkcioniranju živčanog sustava
  • normalnoj psihološkoj funkciji
  • povećanju apsorpcije željeza

Bioandinini kupci Camu Camu nerijetko kombiniraju s drugim proizvodima u asortimanu pri čemu imaju priliku ostvariti vrijedne popuste. Tako, primjerice, pri kupnji Camu Camu i Mačje kandže na Bioandininom webshopu možete ostvariti ekskluzivni popust od 30 % i pritom uštedjeti. Više detalja potražite ovdje Mačja kandža + Camu Camu BIO kapsule (bioandina.hr).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.