Zimnica je zaliha hrane koja se još od drevnih vremena ostavlja za zimu kada nam sve povrće i voće nije dostupno. Iako se danas velika većina svježeg i konzerviranog povrća i voća može naći u trgovinama tijekom cijele godine, priprema zimnice još uvijek je duboko ukorijenjen običaj u našim krajevima
Priprema ukusne i vitaminima bogate zimnice
Tradicija, ljubav i posebni rituali prilikom pripreme zimnice sastavni su dio svakog dobrog obiteljskog recepta, a male tajne pripreme zimnice s vama dijeli nutricionistica prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender.
Posebna vrijednost i maštovit poklon
Povrće za zimnicu najčešće se ukuhava u slanom ili kiselom naljevu, ukiseljava u octu ili soli i najčešće zamrzava. Povrće se može i sušiti, a posebno su zanimljive rajčice šljivarice sušene na suncu za koje nam je potrebno tek nekoliko vrućih, suhih i sunčanih dana te fino maslinovo ulje u kojem ćemo ih konzervirati. Osim klasičnog ukiseljenog povrća poput krastavaca, paprika i cikle, danas se spektar ideja značajno proširio i na različite umake poput pesta od bosiljka, rukole ili pak različitih tapenada i namaza od maslina, patlidžana, slanutka i orašastih plodova. Kombinacija je bezbroj, a jedino su potrebni mašta, kvalitetni sastojci i motivacija. Ipak zimnica pripremljena vlastitim rukama ima posebnu vrijednost, a predstavlja i sjajan poklon.
Slasno voće zarobljeno u staklenci
Kuhanje domaćih džemova i marmelada još uvijek nije nestalo iz tradicije naših krajeva. Ljeto i rana jesen vrijeme je kada se zreli i mirisni plodovi pretvaraju u slasne voćne namaze po starim i osuvremenjenim metodama. Tamno bobičasto voće, višnje, maline, marelice, šljive, smokve i šipak, neke su od vrsta voća koje se najčešće ukuhavaju u našim kuhinjama. Pravi šmekeri ovom će popisu dodati i luk jer je pekmez od luka apsolutni gastronomski adut koji možemo lako pripremiti i sami. Unatrag nekoliko desetljeća u postupku pripreme džemova mijenjala se uglavnom količina šećera koja se dodaje na kilogram voća. Nekada se dodavalo i po kilogram šećera na kilogram voća, a s vremenom i spoznajama o štetnosti prekomjerne konzumacije šećera količina šećera sustavno se smanjuje, a koriste se i prirodna niskokalorična sladila. Danas suvremene domaćice često koriste značajno manje količine šećera, a kod nekih vrsta voća poput šljiva šećer se gotovo i ne dodaje. Količina šećera koja se dodaje ovisi i o vrsti voća koje se ukuhava, odnosno o udjelu pektina (prirodnog zgušnjivača) u voću. Također, ovisi i o sklonosti domaćice da koristi dodatno sredstvo za želiranje i vremenu koje smo spremni izdvojiti za stajanje ispred štednjaka.
Shvaćanje razlika između džema, marmelade i pekmeza također se promijenilo zadnjih godina. Općenito, u kućnim uvjetima džem obično smatramo proizvodom od ukuhanog cijelog ili krupnije rezanog voća s korom koje se ukuhava kraće nego pekmez i marmelada i stoga je rjeđe konzistencije i ima vidljive komade voća. Marmelada nema vidljive komade jer se obično protiskuje i potpuno usitnjava ta na kraju predstavlja gustu smjesu. Pekmez se obično kuha dugo, dodaje mu se malo šećera (najčešće oko 20 posto) ili se šećer uopće ne dodaje. Za razliku od džema koji se obično kuha od jedne vrste voća, pekmez može biti od jedne ili više vrsta voća.
Nekoliko praktičnih savjeta za pripremu zimnice:
- Za konzerviranje odaberite samo najkvalitetnije povrće – zrelo, ali ne prezrelo.
- Plodove ne uzimajte poslije kiše jer su tada vodeniji.
- Staklenke dobro operite te ih položite na čist ubrus da se ocijede, a bez brisanja ih prije punjenja pasterizirajte.
- Povrću nemojte dodavati prevelike količine šećera, soli, octa i kemijskih konzervansa, a nemojte ga ni dugo iskuhavati kako biste očuvali što više vrijednih sastojaka.
- Upotrebljavate li dodatke za želiranje ili učvršćivanje, odaberite one biljnog podrijetla.
- Raznovrsni začini poput vlasca, bosiljka, ružmarina, papra u zrnu, korijandera, kopra ili češnjaka pružit će vašoj zimnici posebnu aromu i osigurati blagotvorna svojstva.
- Kako biste spriječili pucanje staklenki pri punjenju vrućim sadržajem, pod staklenke stavite vlažnu krpu.
- Staklenke je najbolje zatvoriti vakuumskim zatvaračem, a zatvarate li ih celofanom, i njega i rubove boce prije zatvaranja prebrišite alkoholom ili octom.
- Staklenke sa zimnicom čuvajte na suhom, zračnom i tamnom mjestu.
Droge ima puno, o alkoholu je ovisno 250.000, a o kocki 50.000 Hrvata! Što učiniti?
Kompare.hr korisnika nagradio novim automobilom – pogledajte video!
Samo u Oranžu: Dajemo ti kupon od 10 € za brend DiSiMi? uz još 117 € ostalih kupona