Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 23

Problemi s probavom i stres: Kako prekinuti začarani krug?

Problemi s probavom i stres: Kako prekinuti začarani krug?

Crijeva se nazivaju još i drugim mozgom te su odgovorna za proizvodnju oko 95% serotonina, odnosno hormona sreće. Zato se poremećaje probavnog sustava sve češće povezuje sa stresom, ali i raznim bolestima

Nerazumni rokovi, financijska nesigurnost, previše posla, a premalo vremena - samo su neke od stresnih situacija zbog kojih nam srce ubrzano kuca, ubrzano dišemo, ali možemo osjetiti i bol u želucu ili crijevima. Prošla su vremena u kojima se stres smatrao samo psihičkom tegobom. Sad znamo da utječe i na naš drugi mozak, odnosno probavni sustav.

Koliko zapravo stres može utjecati na probavni sustav, dokazuju mnoga istraživanja koja su pronašla poveznicu između stresa i bolesti probave, kao što su sindrom iritabilnog crijeva ili gastritis, a u posljednje se vrijeme sve više istražuje poveznica između probavnih bolesti i depresije.

Ibs,Text,-,Irritable,Bowel,Syndrome,-,On,Wooden,Cubes,

Sindrom iritabilnog crijeva sve češći

Naš mozak i probavni organi povezaniji su nego što mislimo. Živčani sustav sastoji se od nebrojeno mnogo neurona, koji se, između ostalog, nalaze i u crijevima i želucu te čine tzv. enterični živčani sustav, koji je u konstantnoj komunikaciji s našim mozgom. Upravo zato, kad smo pod stresom, naša probava pati.

Probavne smetnje često dolaze u obliku više tegoba odjednom i teško im je odrediti točan uzrok i preciznu dijagnozu. Jedan od najčešćih problema probavnog sustava je sindrom iritabilnog crijeva (IBS – Irritable bowel syndrome) ili iritabilni kolon, za koji se pretpostavlja da zahvaća do 18% svjetske populacije.

No zanimljivo je i to da bi mogla postojati poveznica ove bolesti s depresijom i anksioznošću. Veliko istraživanje provedeno među čak 94.000 ljudi pokazalo je da oni koji boluju od od IBS-a imaju 50% veće šanse bolovati od anksioznosti i 70% veće šanse bolovati od depresije, iako nije jasno je li sindrom uzrok ili posljedica ovih stanja.

Young,Woman,Suffering,From,Abdominal,Pain,While,Sitting,On,Bed

Kako liječiti IBS?

IBS karakterizira skup tegoba, a najčešći simptomi su grčevi i bol u trbuhu, proljev, zatvor, promjene u stolici, nadutost i plinovi, osjetljivost na hranu, umor i poremećaj spavanja te tjeskoba i depresija.

S obzirom na to da je riječ o skupu tegoba, ne postoji univerzalna metoda liječenja koja bi odgovarala svakoj osobi. Prije svega, svima se savjetuje promjena prehrane i načina života. Važno je iz dijete izbaciti namirnice koje sadržavaju neke od iritirajućih sastojaka, a to su - gluten, ugljikohidrati, mlijeko i mliječni proizvodi, kofein, alkohol, prezačinjena i masna hrana. 

Umjesto iritirajućih namirnica, u dijetu treba ubaciti zdrave namirnice kao što su fermentirana hrana ili temeljac (juha od kostiju), koje obnavljaju crijevnu stijenku. Osim namirnica koje su prirodni probiotici (domaći kefir), kod pojačanih probavnih problema korisno je uzimati i probiotike u kapsulama kao dodatak prehrani.

Fermented,Vegetables,In,Jars.,Vegetarian,Food,Concept

Korisni su i proizvodi koji sadrže koloidnu silicijevu kiselinu, koja oblaže želudac i crijeva te kao magnet na sebe veže štetne sastojke i pomaže izbaciti ih iz organizma. Silicol®gel je prirodan proizvodi koji sadrži koloidnu silicijevu kiselinu za liječenje probavnih poremećaja kao što su žgaravica, refluks, povraćanje i  IBS-a (mučnina, nadutost, bol u abdomenu, proljev).

Pokretanje videa...

Silicolgel - Zaštitnik probavnog sustava 00:10

Silicol®gel također veže plinove, smanjuje višak kiseline i nadutost. Nakon pražnjenja crijeva štetne se tvari na bezopasan način uklanjaju iz organizma. Proizvod je pogodan za odrasle i djecu stariju od 12 godina koji pate od probavnih poremećaja, nema poznatih nuspojava i može se sigurno koristiti s drugim lijekovima. Gel je također pogodan za vegetarijance i vegane te ne sadrži gluten.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 23
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.