Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 15

Proljetna generalka: Ove 3 stvari obavezno provjerite prije nego što krenete na putovanje

Powered by Shopaj

Proljetna generalka: Ove 3 stvari obavezno provjerite prije nego što krenete na putovanje

Lijepo vrijeme pokucalo je na vrata, pa su mnogi odlučili otputovati izvan grada u svom limenom ljubimcu. Iako je potrebno svakodnevno pratiti stanje automobila, prije dužih putovanja obavezno je obaviti detaljniji pregled

VIDEO

Proljetno nas sunce mami da izađemo na otvoreno, što znači da će se naši apetiti za izletima i putovanjima poprilično povećati. Nakon ukidanja svih pandemijskih mjera osjećaj slobode koji proživljavamo svaki put kad na autocesti stisnemo papučicu gasa jednostavno je neprocjenjiv. No prije nego što se prepustimo tom osjećaju i zovu prirode, dobro je provjeriti je li naš limeni ljubimac jednako spreman za avanturu, a kako vas ne bi ostavio na cjedilu. U tekstu donosimo savjete o tome kako pripremiti automobil za dane i mjesece u kojima ćemo ga više koristiti.

Provjerite vitalne funkcije automobila

Priča o pregledu počinje gotovo najvažnijom kontrolom - kontrolom razine ulja u motoru. Ovu kontrolu treba obaviti nakon svakog punjenja goriva, na ravnoj podlozi, i to 10 minuta nakon što ste ugasili vozilo. Razina na ručnome mjeraču mora biti između minimuma i maksimuma, a ako nije, provjerite iduće korake u priručniku ili kontaktirajte Hyundau i Kia servis. U automobilu uvijek imajte litru motornog ulja, a ako vučete prikolicu ili drugo priključno vozilo, ovu kontrolu napravite nakon svakog dužeg putovanja.

Special,Tool.,Male,Hand,In,White,Protective,Glove,Lowering,Probe

Jednako je važno kontrolirati rashladnu tekućinu. Ako rashladni sustav dopunjavate antifrizom, u korisničkom priručniku obavezno potražite koju vrstu tekućine predviđa proizvođač. Rashladnu tekućinu možete dopuniti i destiliranom vodom ili vodom iz slavine, no ne smijete staviti više od tri decilitra. Također, pun prtljažnik povećava teret u vozilu, pa je u skladu s tim važno postaviti tlak u gumama prema tablici koja određuje njegovu razinu prema osovinskom opterećenju za određenu dimenziju kotača. Ta se tablica nalazi na spremniku goriva ili na okviru vrata, a vrlo je važno da razina tlaka bude odgovarajuća jer se u suprotnom gume oštećuju.

Kontrolirajte 'srce' svog ljubimca

Prije nego što krenete na odmor, računajte na to da bez čistog spremnika motora nema ni kvalitetnog putovanja. Kako bi se smanjilo onečišćenje okoliša, danas se u dizelsko gorivo dodaje od 5-7% biogoriva, dok se u benzin dodaje 10% biogoriva, iz kojih nerijetko nastaju kolonije algi. Ako se spremnik i brizgaljke redovito ne održavaju, dolazi do začepljenja koja uzrokuju teško pokretanje ''srca'' našeg limenog ljubimca - motora. Biogena goriva sadrže i više vode, koja može biti najveći neprijatelj automobila. Prevencija u ovom slučaju može biti DataFuel dizel ili DataFuel benzin. Tretman ovim revolucionarnih aditivom ima približnu trajnost od 10.000 kilometara vožnje.

DataFuel podmazuje automobil i vraća ga u prvotnu potrošnju goriva, a osim toga, uklanja alge i vodu te sprečava njihov nastanak. Princip korištenja vrlo je jednostavan. Bočicu aditiva ulijete u spremnik za gorivo, zatim u njega natočite gorivo do kraja i vozite. Proces čišćenja traje ovisno o tome koliko često vozite automobil, odnosno dok ne potrošite tank goriva. Tijekom vožnje DataFuel emulsionira vodu, otapa nečistoće i čisti oksidacije tj. ispire kanale sustava napajanja i brizgaljki s ciljem da se gorivo koje kroz njih prolazi ponovno pretvori u finu maglicu.

Budite 'ziheraši' i odvezite se na servis

Čuvena izjava ''Izdržat će'' i nije tako pametna, posebno ako na odmor putujete s obitelji. Imajte na umu kako je redoviti servis vozila stvar prometne kulture, ali i pokazatelj odgovornosti prema sebi, suputnicima i svim sudionicima u prometu. Ako ste možda imali sreće, pa vam se ljubimac nije kvario, svakako biste ga trebali odvesti mehaničaru nakon prijeđenih od 15.000 do 20 000 kilometara. Ne budite u zabludi misleći kako su redovito mijenjanje guma i provjera količine vode u motoru dovoljni.

Two,Handsome,Mechanics,In,Uniform,Are,Working,In,Auto,Service

Iako odlasci mehaničaru znaju biti skupi, dugoročno možete uštedjeti na troškovima koje donose veći kvarovi. Ponekad možete pronaći i odlične popuste, poput onog u Auto Žitvaju. Proljetni popust od 20% odnosi se na dijelove prilikom redovitih servisa na vašem vozilu. Usluga uključuje pregled sustava hlađenja, pogonskih remena, razine tekućine, kočionog sustava, stanja naplataka i pneumatika, ispušnog sustava, kapaciteta akumulatora, klima-uređaja, karoserije, servisnog intervala, osvjetljenja i mogućih otvorenih tehničkih kampanja. Između ostalog, ondje možete pribaviti i DACATOL proizvode.

Ako vam redovni servis nije uskoro na rasporedu prema prijeđenim kilometrima vozila, HAK-ove preporučene brze kontrolne točke za ljetno razdoblje putem servisa jesu rashladni uređaji motora, klima-uređaji, uređaj za pranje stakla, signalizacija, motor, transmisija, ispušni sustav, sustav startanja i punjenja, kočnice i ovjes. Nemojte riskirati i pripremite svoje vozilo za putovanje.

SHOPAJ24 novo je središnje mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi po najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!

Powered by Shopaj

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100  dobiva ovaj kupon!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100 dobiva ovaj kupon!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 85 eura. Najbržih 100 dobit će Horizont Shop kupon od 15 eura

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje
B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci
PROMO

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci

Sa splitske Rive poslovnjaci iz grada i okolice startaju s utrkom 16. svibnja. A nakon toga, očekuje ih aftework druženje uz glazbu