Obavijesti

Promo sadržaj

Provjerite koliko zapravo znate o spavanju?

Provjerite koliko zapravo znate o spavanju?
5

Toplina olakšava spavanje, ali ne svaka. Lako se uspavate dok gledate neki film, ali kakva je kvaliteta tog spavanja? Provjerite je li točno ono što znate o spavanju!

Ako niste sigurni što  na vas djeluje uspavljujuće, a što vas drži budnima, ako još uvijek dvojite trebate li popiti čašicu alkohola prije spavanja ili ne, ispunite sljedeći test i razriješite svoje nedoumice i naučite nešto novo!

No prije toga, nemojte zaboraviti kako je temelj za kvalitetan odmor upravo pravilno odabran madrac.

Kada birate madrac, planirajte vrijeme za tu kupovinu i odaberite onaj koji odgovara baš vama! Dormeo AIR PLUS madrace odlikuje odličan stupanj potpore i različite su tvrdoće u gornjem dijelu, tako da svatko može odabrati madrac prema vlastitim potrebama. Mekši madrac AIR PLUS LUX češće će odabrati oni koji vole spavati na boku, a nešto tvrđi madrac AIR PLUS COMFORT može odgovarati osobama koje vole spavati na trbuhu ili leđima. Madrac AIR PLUS SELECT mogu odabrati oni spavači koji su skloni mijenjanju položaja tijekom noći.

dormeo_AIR-PLUS_16x9_Astronaut_odabrano_300916f


DORMEO AIR PLUS madraci su prozračni te u njima ne dolazi do nakupljanja vlage, a posljedično i bakterija i grinja koje mogu biti uzrok alergija. Octaspring opruge koje čine jezgru madraca sprečavaju prenosivost pokreta. To znači da vas okretanje vašeg partnera tijekom noći neće više buditi. DORMEO AIR PLUS madraci imaju nekoliko zona potpore pa nećete osjetiti pritisak na određenim dijelovima tijela te ćete spavati mirnije i kvalitetnije.

Više o pravilnom odabiru madraca pročitajte na Dormeo stranicama.

KVIZ: Provjerite koliko zapravo znate o spavanju?

1. Čaj od lipe pomaže protiv nesanice.

         Da                   Ne

 Odgovor : Da. Neki biljni čajevi (od lipe, kamilice, cvijeta naranče…) smiruju i pridonose kvaliteti spavanja.

2. Madrac treba promijeniti svakih 20 godina.

         Da                   Ne

 Odgovor : Ne. Kako biste spavali na kvalitetnom madracu, odnosno da bi vaš madrac sačuvao zdrava svojstva, mijenjajte ga svakih deset godina.

3. Gledanjem televizije lakše zaspimo.

         Da                   Ne

 Odgovor : Ne. Televizor je neprijatelj spavanja, kao i sve aktivnosti koje razbuđuju i stimuliraju, koje mijenjaju glavnu namjenu spavaće sobe. Prvo što ćete čuti od liječnika kojem se potužite da imate problema sa spavanjem jest: - Izbacite televizor iz spavaće sobe!

4. Alkohol pomaže uspavljivanju.

         Da                   Ne

 Odgovor : Ne. Iako može olakšati uspavljivanje, alkohol je zapravo neprijatelj spavanja jer uzrokuje nekvalitetno i isprekidano spavanje.

5. Jutarnje ljenčarenje u krevetu pomaže uspostaviti pravilan ritam spavanja.

         Da                   Ne

 Odgovor : Ne. Iako se čini čudnim, no jutarnje ljenčarenje u krevetu zapravo zamara. Nedjeljom možete dulje spavati jedan sat, ali ostati u krevetu do podne, to ne.

6. Večerati treba najmanje jedan sat prije odlaska na spavanje.

        Da                Ne

 Odgovor : Ne. Večerati treba što je ranije moguće, idealno bi bilo barem dva sata prije odlaska na spavanje. Uz to treba izbjegavati obilne večere jer otežana probava otežava spavanje.

7. Potrebno je najmanje osam sati sna.

         Da                   Ne

 Odgovor : Ne. Ili barem tako proizlazi iz novog kalifornijskog istraživanja koje je u trajanju od šest godina provedeno na više od milijun Amerikanaca. Prema tom istraživanju, spavalice (oni koji spavaju osam ili više sati svake noći) izlažu se za 12% većoj opasnosti od ranije smrti u usporedbi onima koji spavaju šest ili sedam sati. Za one koji spavaju više od osam, ali i manje od četiri sata, taj se rizik povećava na 15%.

8. Spavanje s čarapama poboljšava kvalitetu spavanja.

         Da                   Ne

 Odgovor : Da. Za odlazak na spavanje pripremate se toplom kupom? Griješite. Bit će bolje ako temperaturu u spavaćoj sobi smanjite (ispod 20 ºC) i na noge navučete čarapice. Objašnjenje? Zagrijavanjem ekstremiteta šire se male krvne žile, a to olakšava uspavljivanje.

9. Topla kupka prije spavanja je korisna.

         Da                   Ne

 Odgovor : Ne. Kad se sprema na počinak, naše tijelo postupno snizuje svoju unutarnju temperaturu. Kupka u mlakoj vodi ili tuširanje mlakom vodom (ne iznad 37 ºC) pomoći će vam da zapite.

10. Čaša mlijeka olakšava uspavljivanje.

         Da                   Ne

 Odgovor : Da. Mlijeko i mliječni proizvodi sadrže triptofan, aminokiselinu koja je prekursor serotonina koji pogoduje spavanju. Dakle stara preporuka da prije spavanja popijete šalicu toplog mlijeka s malo meda i dalje vrijedi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.
Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve