Obavijesti

Promo sadržaj

Pun tanjur užitaka, vrhunsko vino u ruci i nezaboravna zabava

Pun tanjur užitaka, vrhunsko vino u ruci i nezaboravna zabava
15

Upoznajte svijet slavonskog bećarca

Dobrodošli u srce Zlatne Slavonije, maleni gradić Pleternicu, gdje se krije pravo blago - Muzej bećarca! Ovo posebno mjesto odiše duhom tradicije, pjesme i bogate kulture ovog kraja. Ako želite upoznati pravi duh Slavonije, ne možete zaobići bećarac - duhovitu i veselu glazbenu formu koja je isprepletena s identitetom ovog područja.

Putovanje kroz ovaj muzej neće vas ostaviti ravnodušnima, jer svaki stih i ton bećarca otkrivaju njegovu važnost u životu lokalnog stanovništva. Ovaj izvorni glazbeni izričaj toliko je dragocjen da ga je UNESCO uvrstio na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva.

Ali Muzej bećarca nije samo mjesto koje čuva i prezentira kulturno nasljeđe. To je interaktivno iskustvo koje će vas povezati s identitetom Zlatne Slavonije. Doći ćete kao gosti, ali ćete sigurno otići kao prijatelji, noseći sa sobom nezaboravne trenutke. Pjesma, smijeh i radost prožet će vas, a kultura ovog kraja ostavit će dubok trag.

U svijetu brzih promjena, Muzej bećarca nas podsjeća na važnost čuvanja tradicije i kulturnog nasljeđa. Ovdje otkrivate ne samo glazbu i ples, već i srce i dušu ovog naroda.

A kad spomenemo dušu ovog kraja, ne možemo zaobići ono bogatstvo koje Slavonci najviše cijene - hranu. Sva raskoš Slavonije najbolje se doživi kroz slavonska jela, pripremljena od lokalnih namirnica. Od čuvenih pečenki do svježih pastrva i aromatičnog fiša, svi zalogaji ovdje nahranit će i tijelo i dušu. Ova nas jela vraćaju u djetinjstvo i podsjećaju na omiljene recepte naših starih.

15
| Foto: Vedran Bošković, izvor TZ Požeško-slavonske županije

U tom putovanju kroz vrijeme ne smijemo zaboraviti ni ponos Slavonaca - kulen, kulenovu seku i mirisne kobasice. Svaki Slavonac s ponosom čuva te delicije, spremne da ih ponudi svakom gostu, narezane kako treba, pod kutom od 45 stupnjeva.

I ne zaboravimo slavonske sokove, džemove, marmelade i slastice - neizostavni dio raskošne tradicije. A kada govorimo o vinu, nema sumnje da je graševina kraljica među vinima, ostvarujući najraznovrsnije aromatske note iz slatkih plodova ovog podneblja.

Zato, ne propustite priliku posjetiti Muzej bećarca u Pleternici i krenuti u putovanje kroz živopisnu prošlost, uz pjesmu i ples koji će odzvanjati u vašem srcu i nakon što se vratite kući. Postanite dijelom nečeg posebnog i neprocjenjivog - svijeta bećarca i neodoljive kulture Zlatne Slavonije.

Projekt Svijet graševine je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz operativni program Konkurentnost i Kohezija 2014. - 2020.

Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Turističke zajednice Požeško-slavonske županije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sve što znamo o novoj sezoni 'Uvoda u anatomiju'
PROMO

Sve što znamo o novoj sezoni 'Uvoda u anatomiju'

Kada je „Uvod u anatomiju“ tek počeo s emitiranjem u ožujku 2005. godine, nitko nije mogao predvidjeti koliko će brzo serija dosegnuti međunarodnu slavu.

Iberogast®: Prirodno rješenje za probavne smetnje
PROMO

Iberogast®: Prirodno rješenje za probavne smetnje

Svi mi, bez iznimke, barem jednom u našem životu doživjeli smo neugodnosti povezane s problemima probavnog sustava.
LEAP Summit dovodi svjetsku elitu:govornici iz Amazona i Binancea prvi put u Zagrebu
PROMO

LEAP Summit dovodi svjetsku elitu:govornici iz Amazona i Binancea prvi put u Zagrebu

Dugo iščekivani LEAP Summit najavljuje deveto izdanje konferencije koja će inspirirati i potaknuti inovacije među vizionarima i poduzetnicima.