Obavijesti

Promo sadržaj

Putujuća gastro radionica za nastavnke, učenike i chefove koji žele učiti od stručnjaka

Putujuća gastro radionica za nastavnke, učenike i chefove koji žele učiti od stručnjaka
11

U Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turističkoj školi, Osijek održana je ekskluzivna trosatna kulinarska radionica koju je vodio chef Željko Neven Bremec, predsjednik Udruge 'Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija' (ŠKMER) i voditelj Akademije u Splitu

Radionica pod nazivom 'Mediterranean culinary arts road show' zapravo je svojevrsna putujuća radionica namijenjena nastavnicima, učenicima, voditeljima stručne prakse ali i profesionalnim kuharima koji žele od vrhunskih stručnjaka naučiti kuharske novitete i trendove u pripremanju hrane.

U Osijeku je radionica bila dijelom projekta 'Kompetencije za izvrsnost u ugostiteljstvu' i privukla je broje nastavnike, učenike ali i kuhare iz Osijeka i okolice.

11
| Foto: Privatni album/Zeljko Hladika/PIXSELL

"Naše radionice prepoznalo je Ministarstvo turizma RH koje je željelo da proširimo svoja znanja van Dalmacije i napravimo nekoliko radionica po cijeloj Hrvatskoj. Osijek smo izabrali zbog odličnih radnih uvjeta, dobrih partnerskih odnosa s ravnateljem, profesorima i cijelom školom. Prilika je to da u Slavoniju donesemo dašak Dalmacije, a nastavnicima i mentorima ponudimo 'teaser' kako bi se i oni priključili ostalim našim radionicama" kazao je tom prilikom chef Bremec koji je polaznicima radionice pokazao nove trendove u pripremanju ribe s naglaskom na sve prisutniji trend u svjetskim kuhinjama, a to je zero waste kuhanje.

"Vodimo se idejom  zero waste kuhanja, što zapravo znači potpuno iskorištavanje svake sirovine i svih sastojaka pri kuhanju. Nekada je bio trend da na tanjuru bude najbolji komad isfiletirane ribe i da meso na tanjuru bude u većini, a danas se radi na tome da svaki dio ribe bude iskorišten te da tanjur 'nosi' veća količina šarenog i maštovito pripremljenog povrća. Prezentirali smo stoga nekoliko tehnika filetiranja, pravljenja temeljca od ribljih kostiju kojim smo podlijevali rižoto te ostale načine na koje možemo iskoristiti ono što bi se nekada bacalo" kaže Bremec ističući kako se tehnike pripremanja hrane stalno mijenjaju ali da on osobno voli tradicionalne načine, posebice kada je u pitanju meso koje je najboljeg okusa ako se marinira, suši ili dimi.

Chef Bremec i njegovi pomoćnici na radionici su ponudili sjajan menu – izradili su foccaciu kao tipični mediteranski kruh sa začinima, carpaccio od bijele ribe, rižoto od tikvica i kozica, potom bijelu ribu u krosti s tri različita priloga, a to su pečena cikla, kelj na dalmatinski i rimski njoki, a za desert je bila rožata.

Degustatori, među kojima je bio i ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Andrej Kristek, nisu imali nikakvog prigovora na odrađeni posao, ali su imali puno pitanja za chefa o načinima pripreme pojedinog jela na koja je on strpljivo odgovarao.

"S kulinarskom akademijom imamo izvrsnu suradnju. Oni nam uvijek donesu nove trendove u kuharstvu; kako funkcionira molekularna gastronomija, kako se sastavljaju primjereni jelovnici, kako se kuha u vakuumu, kako se šire znanja i promovira zanimanja, što je i cilj ovih radionica. Cilj Regionalnog centra kompetentnosti i jeste da postane mjesto okupljanja škola, regionalnih centara, poslodavaca i akademija kako bismo povećali kvalitetu rada učenika i ostalih polaznika. To prepoznaju i poslodavci koji sve češće dolaze kod nas, traže suradnju, edukacije i djelatnike" kazao je tom prilikom ravnatelj Kristek.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.
Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve