Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

S 18 moraju donijeti životne odluke: Kakva je budućnost djece bez roditeljske skrbi?

S 18 moraju donijeti životne odluke: Kakva je budućnost djece bez roditeljske skrbi?

Prelazak iz srednje škole na fakultet ili na tržište rada poprilično je težak, a još teži kad mlada osoba nema uz sebe podršku najvažnijih ljudi u svojem životu - roditelja. Evo tko im još u tom razdoblju života može značajno pomoći

VIDEO

Bez odgovarajuće roditeljske skrbi mnogo je djece. U Izvješću o radu pravobraniteljice za djecu, Helence Pirnat Dragičević, za 2021. godinu navodi se da se na dan 31. prosinca 2021. u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i centrima za pružanje usluga u zajednici nalazilo 806 djece, što je 76 više nego u 2020. godini.

A kako se popunjavaju mjesta u domovima i centrima, tako raste i broj onih kojima je potrebna pomoć pri pristupu visokom obrazovanju, ali i stupanju na tržište rada. Iako je broj državnih stipendija povećan za 2000 od ove godine i sad ih se dodjeljuje 12.000, broj onih koji apliciraju na njih mnogo je veći.

Hat,Graduation,Model,On,Money,Coins,Saving,For,Concept,Investment

Prema prošlogodišnjim podacima, svake godine više od 200 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi završi srednjoškolsko obrazovanje, ali financijske neprilike u konačnici im onemoguće odlazak na fakultet. Jedna od svakako najvećih prepreka na tom putu je i gubitak prava na smještaj u domovima i u udomiteljskim obiteljima s navršenih 18 godina. U takvim okolnostima mnogi odustaju od životnog puta koji ih uistinu zanima. Nasreću, postoje hvalevrijedne akcije i ljudi koji im odluku o nastavku školovanja te odabiru budućeg zanimanja mogu značajno olakšati.

Najdugovječnija humanitarna akcija 

Jedna od takvih akcija, zahvaljujući kojoj u kontinuitetu od 2008. svake akademske godine mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi dobivaju stipendije, "Korak u život", do sada je osigurala 270 stipendija. Riječ je o jednoj od najuspješnijih i najdugovječnijih humanitarnih akcija u Hrvatskoj, koju organizira Rotary klub Zagreb Kaptol. Odlična vijest je da je od ove godine vrijednost jedne petogodišnje stipendije porasla na 24.000 eura.

Njemu su roditelji umrli, a ona je završila kod udomitelja. Danas su sretni ljudi
Njemu su roditelji umrli, a ona je završila kod udomitelja. Danas su sretni ljudi

- Ponosni smo što smo unatoč izazovnom vremenu pred svima nama, pa tako i pred studentima, uspjeli ponovno prikupiti dovoljno sredstava da možemo mladim ljudima biti vjetar u leđa u njihovim studentskim koracima. Kako bismo olakšali svima, jednoglasno smo odlučili da će od ove akademske godine svi stipendisti, budući i aktualni, imati mjesečnu stipendiju u iznosu od 400 eura. No ovo nije kraj. Nastavljamo odmah s prikupljanjem novca za iduću generaciju, zato pozivam sve da se priključe našoj akciji i olakšaju koračanje kroz život djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi - istaknuo je Marko Husić, predsjednik Rotary kluba Zagreb Kaptol, koji je prošlog utorka u Okrugljaku predstavio čak pet novih stipendista za novu akademsku godinu.

Stipendije koje određuju tijek života

Uz mnogobrojne sponzore, u akciji prikupljanja novca za fakultetske stipendije za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi sudjelovala je i Franck Jubilarna kava. Kroz vlastitu društveno odgovornu kampanju "Mali rituali ostvaruju velike snove" ova je tvrtka nekoliko mjeseci za svaku prodanu Ciglicu kave od 250 grama donirala 50 lipa akciji "Korak u život" te je time osigurala nastavak školovanja za mlade osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U okviru kampanje Franck je s potrošačima prikupio i donirao ukupno 288.000 kuna za fond za stipendije. 

Da je ova akcija itekako potrebna, dokazuju sami stipendisti, od kojih su mnogi upravo uz pomoć "Koraka u život" ostvarili svoj životni san, završili fakultet i pronašli posao u kojem istinski uživaju. 

- Iznimno sam zahvalna što sam stipendist ove hvalevrijedne akcije. U ove tri godine uvelike mi je olakšala život, kako akademski tako i privatni. Pomoću stipendije mogu nastaviti željeno školovanje u ovo izazovno i zahtjevno doba - kazala je Marija Pintarić, stipendistica humanitarne akcije "Korak u život".

Pomoć mladima i pri zapošljavanju

Uz financijsku donaciju, Franck Jubilarna kava daje svoj doprinos u praktičnoj pripremi stipendista "Koraka u život" za uspješan iskorak na tržište rada. Naime, Franckovi stručnjaci za ljudske resurse organizirat će za sve prošle i trenutne stipendiste edukativne radionice kroz koje će ih pripremiti za kvalitetnu prezentaciju potencijalnim poslodavcima. Konkretnije, na radionicama će imati prilike naučiti kako pripremiti i unaprijediti svoj životopis, sudjelovati u simulacijama razgovora za posao i ispunjavati prave psihološke testove, koji su inače dio uobičajenog selekcijskog procesa zapošljavanja.

Osim toga, u svrhu ulaganja u mlade ljude, ova tvrtka od 2019. godine nudi i mogućnost za pridruživanje njihovom timu u okviru pripravničkog programa Franck Start Up. Ovaj dvogodišnji mentorski program nudi vrijedno radno iskustvo, stjecanje novih znanja i usavršavanje u različitim segmentima poslovanja, konkurentna mjesečna primanja i mogućnost stalnog zaposlenja. Program je namijenjen svim mladima, pa i stipendistima akcije "Korak u život", koji su tek završili studij te im pruža jedinstvenu priliku da se afirmiraju u nove stručne snage na koje će se Franck moći osloniti u razvoju organizacije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100  dobiva ovaj kupon!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100 dobiva ovaj kupon!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 85 eura. Najbržih 100 dobit će Horizont Shop kupon od 15 eura

Hibridni oglasnik u novom ruhu: predstavljamo vam novu verziju Shopaj24
Shopaj24

Hibridni oglasnik u novom ruhu: predstavljamo vam novu verziju Shopaj24

Shopaj24, prvi hibrid medija i oglasnika, lansirao je novu verziju svoje platforme. Ovaj korak označava evoluciju prema modernijem, intuitivnijem i naprednijem iskustvu za sve korisnike
Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!