Obavijesti

Promo sadržaj

Savjeti za nautičare amatere: na ove stvari obratite pažnju!

Savjeti za nautičare amatere: na ove stvari obratite pažnju!
1

Iako je svibanj prošao u kiši i nestabilnom vremenu, s prvim sunčanim danima lipnja na more stižu brojni kapetani amateri. Jadran je sve prometniji, a nesreće su sve češće

Do nesreća na moru najčešće dolazi zbog nepovoljnog vremena, loše opremljenosti brodova i nedovoljno nautičkog iskustva.
Lani je u 669 spasilačkih akcija spašeno 1080 ljudi i 216 plovila. Zato, čak i kada se uvjeti za plovidbu čine povoljni, a more mirno, treba biti oprezan i potpuno pripremljen. Donosimo nekoliko sigurnosnih savjeta iskusnih moreplovaca za proljetni morski izlet.
Većinu njih zasigurno znate, ali uvijek ih je dobro ponoviti. Na tehničku ispravnost broda definitivno možete utjecati, a iako na vremenske neprilike ne možete, obavezno prije nego što isplovite, pogledajte vremensku prognozu. Svakako obratite pozornost na vjetar. Iskusni moreplovac kaže nam da će početnik teško prepoznati onaj specifičan smiraj mora prije tramontane koja puše u svim smjerovima i može biti opasna za male brodice. Neiskusni će je lako zamijeniti s jugom, koje nije manje opasno, ali se može na vrijeme prepoznati po tmurnim i niskim oblacima te vlažnom i toplom vremenu. 


Prije nego što krenete, detaljno pregledajte svoju brodicu i provjerite postoje li eventualna oštećenja, posebno ako planirate isploviti na more prvi put u sezoni. Posebnu pozornost obratite na mjesta na kojima oprema prolazi kroz trup brodice. Na tim mjestima zna doći do oštećenja, pa čak i pukotina, koje u najgorem slučaju mogu završiti potonućem.
Provjerite imate li sa sobom sidro, baterije, navigacijske mape, kompas, prsluke za spašavanje, signalne rakete, opremu za prvu pomoć i svu ostalu sigurnosnu opremu. Službe za spašavanje na moru često reagiraju zbog nestanka goriva, tako da je uvijek dobro osigurati rezervu. 


Svakom se barem jednom dogodilo da ostane prazne baterije na mobitelu ili da na moru jednostavno ostane bez signala. Zbog toga je dobro sa sobom imati i radio na koji ćete moći dobiti informacije o promjenama vremena, a trebalo bi ponijeti i vodu i hranu.  
Kada se jednom otisnete, pazite da ste uvijek u vidokrugu malih plovila. U posljednje su vrijeme među turistima sve popularniji kajaci, stand up daske i druga mala polovila, a mnoge se nesreće događaju zato što ih nautičari naprosto nisu vidjeli. Zato, ako idete na mjesto za koje pretpostavljate da će biti zanimljivo kajakašima i daskašima, usporite i obratite pozornost na njih.


Naravno, pazite i na brodski promet. Jadran je posljednjih godina sve prometniji. Samo prošle godine zabilježen je porast prometne opterećenosti od 10 posto. Manje brodice nisu uvijek lako uočljive s većih brodova, stoga treba biti oprezan. 


Nemojte zaboraviti na osiguranje. Od svih plovidbenih nezgoda poput sudara, udara, nasukanja, potonuća, vremenskih nepogoda, požara, nezgoda pri ukrcaju i iskrcaju tereta ili goriva, zaštititi se možete policom kasko osiguranja brodica i jahti u Croatia osiguranju. Polica osiguranja obavezna je za sve brodice i jahte koje su registrirane u Hrvatskoj ili plove hrvatskim vodama, a idealna joj je nadopuna kasko osiguranje brodica i jahti. Osigurajte svoje plovilo do 31. kolovoza 2019. i iskoristite 40% popusta na kasko i dobrovoljno osiguranje brodica i jahti.
Sve ostale informacije možete pronaći ovdje.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.
Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve