Obavijesti

Promo sadržaj

Saznajte kako do nižih računa za grijanje

Saznajte kako do nižih računa za grijanje
4

LG-eva Therma V dizalica topline za grijanje koristi – hladni vanjski zrak! Dizalice topline funkcioniraju slično kao i plinski ili uljni bojleri, no mnogo su energetski i troškovno učinkovitije

Počinje sezona grijanja – a time i savjeta kako uštedjeti: treba zatvarati vrata zagrijavanih prostorija, vrata oblijepiti spužvastim trakama, a između radijatora i zida postaviti aluminijsku foliju. Ipak, troškovi za energente zbog velike potrošnje u hladnim mjesecima dosežu oko 9.000 kuna na godišnjoj razini za grijanje na lož ulje i oko 7.000 kuna ako se grijemo na plin. Uz to, cijena energenata je u konstantnom porastu pa stručnjaci preporučuju sustave koji koriste obnovljive izvore energije kao što su dizalice topline – kako bi se smanjili troškovi za grijanje i ujedno pridonijelo očuvanju okoliša.

Naime, pri grijanju dizalicom topline, godišnje se potroši 3.686 kuna što, u usporedbi s uljnim bojlerom, predstavlja uštedu od 60 posto, a pritom se emitira 50 posto manje CO2. Uz to, za grijanje se koristi toplina iz zraka što je obnovljivi izvor energije pa grijanje nikada neće biti ugroženo eventualnom nestašicom pojedinog energenta. Treba spomenuti i da ovi uređaji spadaju pod program državnih novčanih subvencija za obnovljive izvore energije.

Stoga ne čudi da upravo ovi sustavi u zadnje vrijeme sve češće ulaze u domove, posebice europskih potrošača. Dizalice topline, ili kako ih neki zovu toplinske pumpe, funkcioniraju slično kao i plinski ili uljni bojleri, no mnogo su energetski i troškovno učinkovitije. Ključ je u tome da dizalica topline koristi toplinsku energiju iz vanjskog zraka (pa čak ako je vani temperatura -20  ̊C) kako bi zagrijala toplu vodu koja se potom koristi za grijanje kućanstva putem radijatora ili podnog grijanja te za potrošnu toplu vodu“, objašnjavaju u LG-u. Ukratko, dizalica topline koristi 1 kW električne energije kako bi stvorila 3 kW toplinske energije – što znači da je otprilike triput više topline stvoreno iz iste količine struje.

Dizalice topline, kao što je LG-eva Therma V, rade se u dvije inačice – MONO i SPLIT. Mono podrazumijeva integriranu unutarnju i vanjsku jedinicu u vanjskoj jedinici, a SPLIT se sastoji od vanjske i unutarnje jedinice. Obje je varijante jednostavno instalirati te se izvrsno uklapaju u postojeće instalacije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Popularni svadbeni bend, Grupa Profeel & Tulumbus napravili spektakal u Zagorju
PROMO

Popularni svadbeni bend, Grupa Profeel & Tulumbus napravili spektakal u Zagorju

Nadaleko poznati najtraženiji svadbeni bend, Grupa Profeel, prošlog vikenda, uoči svadbene sezone predstavio je novitet na zagorskim cestama. Točnije, u sudjelovanju sa ’ Tulumbus-om’ pripremili su spektakal kakav se rijetko viđa

Andi Idrizi i Luigi Šalov među 250 boraca na hrvatskom castingu za HELL Boxing Kings
PROMO

Andi Idrizi i Luigi Šalov među 250 boraca na hrvatskom castingu za HELL Boxing Kings

Boksačke kvalifikacije u Zagrebu za milijunski nagradni fond
The Fall Guy - novi film Davida Leitcha spaja zvijezde ovoljetnih hitova Barbie i Oppenheimer
PROMO

The Fall Guy - novi film Davida Leitcha spaja zvijezde ovoljetnih hitova Barbie i Oppenheimer

Kaskader, novi film Davida Leitcha, spaja zvijezde ovoljetnih hitova Barbie i Oppenheimer – Ryana Goslinga i Emily Blunt.