Obavijesti

Promo sadržaj

Simptomi prehlade ili gripe: Savjeti za jačanje imuniteta

Simptomi prehlade ili gripe: Savjeti za jačanje imuniteta

Hladne zimske dane povezujemo sa šmrcanjem, kihanjem, kašljanjem, a u težim slučajevima visokom temperaturom, malaksalošću i bolnim mišićima...

Sve su to simptomi bolesti, prehlade ili gripe, do kojih dolazi jer naš imunološki sustav nije bio u stanju obraniti nas od mikroorganizma kojima smo svakodnevno izloženi. Ove znakove nikako ne treba ignorirati kako se zdravstvena situacija ne bi zakomplicirala.

Snažan imunitet garancija je zdravlja; pitanje je onda kako mu pomoći?

Iako stručnjaci često koriste izraz „raznovrsna i uravnotežena prehrana“ pitanje je što to znači i ima li naša prehrana te karakteristike? Nutricionisti savjetuju 5 obroka raznovrsne hrane dnevno, obilje svježeg povrća i voća, par puta tjedno riba, smanjeni unos šećera, bijelog brašna i industrijski prerađene hrane. Nažalost ispitivanja pokazuju kako su pekarnice, fast food-ovi i druga hrana „s nogu“ naša svakodnevnica. Jedva pojedemo tri, a kamoli pet obroka na dan. Voće i povrće koje konzumiramo danima stoji na policama supermarketa, a onda ga još isperemo, dobro iskuhamo tako da vitamina u njemu više nema!

Uz navedene prehrambene navike modernog čovjeka zabrinjavaju ispitivanja koja ukazuju kako je tlo uvelike osiromašeno sa mineralima i izloženo vanjskim onečišćenjima (pesticidi, umjetna gnojiva, kisele kiše, smog..). Posljedično sadržaj vitamina i minerala u voću i povrću uvelike je manji danas nego prije 10, 20 i više godina. I sami smo svjedoci velikih zagađenja zraka u velikim gradovima. Svakodnevna izloženost toksinima iz okoliša troši i te male količine antioksidansa koje se nalaze u organizmu.

Nekvalitetna prehrana, smanjeni unos vitamina i minerala, izloženost zagađenju kompleksna je slika modernog čovjeka u potpisu koje stoji još i stres. Rezultat svega poremećaj je u funkcioniranju cjelokupnog organizma. Ono što prvo primjećujemo je pad imuniteta, smanjena otpornost organizma, podložnost mikroorganizmima i pojava prvih simptoma bolesti.

Američka Državna akademija znanosti odredila je 16 prijeko potrebnih esencijalnih vitamina i minerala koji su neophodni za odvijanje važnih funkcija u organizmu, a organizam ih ne može sam sintetizirati. Neki od njih direktno utječu na stanje imunološkog sustava dok su svi ostali važni kao gradivne tvari organizma ili za odvijanje fizioloških funkcija. Uz mineral cink, vitamin D i vitamine B kompleksa, sigurno najpopularniji vitamin za imunitet je vitamin C. Postoje snažni dokazi kako vitamin C utječe na pravilno funkcioniranje stanica koje sudjeluju u obrani organizma od virusa i bakterija. Djeluje nespecifično zaštitno na imunološki sustav, pa smanjuje rizik, intenzitet i trajanje infekcija.

Kako se zaštititi?

  • Hrana koju jedemo treba biti organskog, provjerenog porijekla, svježa i sirova. Maksimalno bi trebalo izbjegavati termički obrađene i konzervirane namirnice, rafinirane šećere, bijelo brašno, sol…
  • Fizička aktivnost: vježbanje, tračanje, hodanje - osnažuje imunitet. Šetnja prirodom zimi i boravak na svježem zraku oslobađa od stresa, smanjuje krvni tlak i poboljšava raspoloženje.
  • Čistoća: pranje ruku, mijenjanje posteljine - pomaže u prevenciji širenja virusa i bakterija ali oprez; preveliko korištenje sredstava za čišćenje i život u sterilnom domu nisu dobra za imunitet. Stručnjaci upozoravaju kako djeca koja rastu u okruženju koje nije opsesivno čisto imaju manju stopu alergija i astme.
  • Opuštanje: stres je u kombinaciji sa slabim imunitetom ubojita kombinacija pa odmor i opuštanje imaju veliku ulogu u zdravlju. Kvalitetan i dobar san, popodnevni odmor, opuštanje uz glazbu ili dobru knjigu djeluju antistresno i jačaju obrambene sposobnosti organizma.
  • Dodaci prehrani: odabirom kvalitetnih dodatka prehrani provjerenih proizvođača nadoknaditi ćemo esencijalne mikronutrijente koji su organizmu prijeko potrebni. Lifetime Immuno complex kapsule služe kao dodatna pomoć u jačanju imuniteta, očuvanju zdravlja i dobrog raspoloženja. Ova izbalansirana kombinacija esencijalnih nutrijenata za jačanje imuniteta sadrži u dnevnoj dozi (jedna kapsula) 650 mg vitamina C, 15 mg cinka u keliranom obliku visoke apsorpcije te vitamin B12, vitamin B6 i folnu kiselinu. Sve ove aktivne tvari sinergistički doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava. Kombinacija vitamina i minerala u ovom proizvodu preporučuje se i osobama sa kožnim problemima, problemima sa sluznicom i kapilarama te za učinkovitu zaštitu organizma od oksidativnog stresa. U pakiranju se nalazi 60 kapsula pogodnih i za vegetarijance, količina dovoljna za dva mjeseca suplementacije.

Kupi Lifetime Immuno complex kapsule ovdje.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura