Obavijesti

Promo sadržaj

Snaga za vašu kosu – Pantogar® vegan!

Snaga za vašu kosu – Pantogar® vegan!
6

Podržava prirodni rast kose

Ispada vam kosa?

Možete nešto poduzeti po tom pitanju.

Patite li od gubitka kose ili poznajete nekoga s ovim problemom? U nastavku možete pronaći informacije o uzrocima ispadanja kose i o tome kako se suočiti s njima. Ne morate jednostavno prihvatiti to stanje. Zapravo, postoji nešto što možete poduzeti u vezi s time.

Svaki dan gubimo oko 80 vlasi. To je sasvim normalno i nije razlog za brigu. Međutim, ako se broj vlasi koje ispadaju značajno poveća tijekom duljeg vremenskog razdoblja, to se smatra abnormalnim gubitkom kose koji zahtijeva tretman.

Ispadanje kose često se doživljava kao vrlo stresno jer se gusta, prirodna kosa često smatra znakom privlačnosti i vitalnosti. Ako vam se kosa prorijedi ili pojačano ispada, ne treba paničariti. Potrebno je utvrditi uzroke ispadanja kose, kako biste ih ciljano tretirali.

Pogledajmo kosu pobliže, kako bismo razumjeli uzroke ispadanja kose.

Kako bismo bolje razumjeli uzroke ispadanja kose, potrebno je prvo pogledati samu kosu.

Jeste li znali da...

... na vlasištu imamo oko 100 000 vlasi?

... kosa u duljinu raste oko 1 cm mjesečno?

... je životni vijek vlasi oko 2 do 6 godina?

Vlas je fleksibilna nit keratina debljine oko 0,1 mm, s relativno visokom vlačnom čvrstoćom i elastičnošću. Sastoji se od tri sloja: jezgra vlasi naziva se medula, nakon čega slijedi korteks, koji predstavlja glavnu masu i pigment vaše kose, i na kraju je tu vanjski zaštitni sloj, kutikula. Korteks sadrži vlakna koja su važna za snagu i elastičnost kose. Kutikula se sastoji od ljuskica, koje se međusobno preklapaju poput crijepa. Kod prirodne kose, ove ljuske leže ravno uz vlas. Kod oštećene kose, ljuske su grube te je kosa bezlična i bez sjaja.

Kosa se hrani preko korijena vlasi. On je ugrađen je u kožu i upija hranjive tvari putem sićušnih krvnih žila. Hranjive tvari su važne za razvoj novih stanica, a time i za formiranje kose. Prekid opskrbe hranjivim tvarima utječe na rast kose.

Kao što je već spomenuto, svaki dan gubimo oko 80 vlasi.

Ono što na prvu zvuči kao alarmantno veliki broj, mora nekako biti povezano

sa životnim ciklusom naše kose. Taj ciklus je podijeljen na tri različite faze: fazu rasta, prijelaznu faza i fazu mirovanja.

Faza rasta

Faza rasta traje oko 2 do 6 godina i time je znatno dulja od druge dvije faze. Većina ljudskih vlasi nalazi se u ovoj fazi u bilo koje razmatrano vrijeme. Stanice vlasi su vrlo aktivne i kosa raste oko 1 cm mjesečno.

U ovoj fazi je kosa najranjivija. Poremećaji tijekom tog razdoblja mogu dovesti do oštećenja kose ili do prekida faze rasta.

Prijelazna faza

Prijelazna faza slijedi nakon faze rasta i traje samo nekoliko tjedana. Rast vlasi prestaje i korijen vlasi se povlači. Oko 1 % sve kose je u prijelaznoj fazi.

Faza mirovanja

Prije nego što vlas ispadne, ona ulazi u fazu mirovanja. Ovo traje oko 3 do 4 mjeseca. Otpala vlas stvara prostor za rast nove vlasi, koja izbija nakon nekoliko tjedana.

Životni ciklus otkriva zašto se ispadanje kose uvijek mora tretirati tijekom razdoblja od nekoliko mjeseci. Oštećena ili mrtva kosa treba to vrijeme kako bi ponovno mogla izrasti snažna i prirodna.

Obrasci i uzroci gubitka kose

Ispadanje kose i oštećenje kose mogu imati različite uzroke i ispoljavaju se na različite načine. Također, obrasci ispadanja kose su specifični za spol.

Difuzno ispadanje kose

U slučaju difuznog ispadanja kose, koje se češće javlja u žena nego u muškaraca, zahvaćeno je cijelo vlasište. Iako je

korijen vlasi netaknut, nije dovoljno opskrbljen hranjivim tvarima potrebnima za rast kose, kao što su aminokiseline i

vitamini. Te tvari normalno ulaze u kosu preko sićušnih krvnih žila.

U nedostatku ovih hranjivih tvari, korijen vlasi ne može proizvoditi prirodnu vlas i može u potpunosti prestati s radom. Rezultat: faza rasta je skraćena i kosa ispada.

Koristan pristup u ovom slučaju je osigurati korijenu vlasi odgovarajuću opskrbu hranjivim tvarima potrebnima za rast.

Kombinacija hranjivih tvari može se pronaći, na primjer, u Pantogar® vegan kapsulama.

Postoje brojni čimbenici koje izazivaju difuzno ispadanje kose: zdravstvena stanja, kao što su infekcije ili metabolički poremećaji, zatim određeni lijekovi, stres, psihički napori, loša prehrana ili hormonalne promjene (npr. zbog prestanka uzimanja kontraceptiva ili nakon porođaja) mogu dovesti do neodgovarajuće opskrbe kose hranjivim tvarima. Ako se uzrok difuznog gubitka kose može se odrediti, trebalo bi poduzeti odgovarajuće korake što je prije moguće.

Pantogar® vegan može pomoći u pokrivanju specifičnih prehrambenih potreba za zdrav rast kose.

Snaga za vašu kosu

Pantogar vegan je zahvaljujući svojoj specifičnoj kombinaciji hranjivih tvari pogodan za održavanje ravnoteže u opskrbi hranjivim tvarima, kako ne bi došlo do deficita, odgovornih za ispadanje kose. Znanstveni podaci dokazuju da je kombinacija hranjivih tvari koja uključuje vitamine B skupine, cistin i minerale prikladna za podržavanje rasta zdrave i lijepe kose.

Prikladno za vegane

Bez glutena

Bez laktoze

Sastojci:

- Cistin je aminokiselina i glavi sastojak keratina u kosi.

- Pantotenska kiselina (vitamin B5), tiamin (vitamin B1), biotin (vitamin B7 ili vitamin H) i folna kiselina su esencijalni, u vodi topljivi vitamini.

- Željezo je mineral odgovoran za brojne metaboličke procese u tijelu.

- Cink je mineral koji, primjerice, doprinosi normalnoj sintezi bjelančevina, uključujući kolagen.

Način primjene:

Uzeti 1 kapsulu 3 puta dnevno, s nešto tekućine.

Savjeti za izdržljivu, prekrasnu kosu

Pravilna njega

Uporaba preagresivnih šampona može s vremenom oštetiti kosu. Blagi šampon s pH vrijednošću od oko 5,5 je nježan i za kosu i za vlasište. Vaš frizer može vas najbolje savjetovati o odabiru primjerenih proizvoda za njegu kose.

Sušenje i stiliziranje kose

Kosu je potrebno nježno tretirati i nakon pranja. Višak vlage može se istisnuti ručnikom, a mokra kosa pažljivo počešljati češljem sa širokim zupcima. Pretjerano zagrijavanje osjetljive kose, uzrokovano sušenjem ili oblikovanje kose na previsokoj temperaturi, može dovesti do pucanja kose. Kako biste nježno osušili kosu, najbolje je postaviti sušilo na srednju temperaturu, a za oblikovanje koristiti četku s prirodnim vlaknima.

Bojenje kose

Ako se provode nepravilno, kućni tretmani izbjeljivanja ili drugi tretmani bojenja mogu ozbiljno oštetiti strukturu kose. Vaš frizer najbolje poznaje vašu kosu i zna koji tretman bojenjem ona može podnijeti.

Ispravna prehrana

Hranite li se prirodno, uravnoteženo? Pijete li dovoljno mineralne vode svaki dan? Svježe voće, povrće i proizvodi s cjelovitim žitaricama također bi trebali biti dio vaše svakodnevne prehrane. Aminokiseline i vitamini B skupine imaju posebno blagotvoran učinak na rast kose.

Utjecaji okoline

Koliko god su more i sunce ugodni za duh, toliko su štetni za kosu. Zaštitite kosu i vlasište kada su izloženi jakoj

sunčevoj svjetlosti pružanjem dodatne njege i nošenjem pokrivala za glavu.

Izbjegavanje stresa

Odgovarajuća količine sna, boravak na svježem zraku, redovita tjelovježba i opušteni način života blagotvorno djeluju na kosu i tijelo.

Uvijek si priuštite nešto ugodno između stresnih razdoblja – npr. masažu vlasišta. Ovo ne samo da djeluje opuštajuće, već i povećava cirkulaciju krvi, a time i iskorištavanje hranjivih tvari u vlasištu.

Više infomacija potražite na: https://www.biramzdravlje.hr/pantogar

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sonja i Natalija, žene koje ruše rodne stereotipe
PROMO

Sonja i Natalija, žene koje ruše rodne stereotipe

Posjetili smo dvije iznimne žene koje svakim danom ruše nametnuta rodna ograničenja i dokazuju istinsku snagu žena

Svi su pohrlili po ulaznice za "Progledaj srcem"
PROMO

Svi su pohrlili po ulaznice za "Progledaj srcem"

Duhovno-glazbeni spektakl godine okupit će najpopularnije izvođače duhovne glazbe u Areni Zagreb
"Um širi od neba": Kineski predsjednik Xi i francuska kultura
PROMO

"Um širi od neba": Kineski predsjednik Xi i francuska kultura

Svaki put kad kineski predsjednik Xi Jinping održi novogodišnji govor, njegove police u uredskom prostoru unutar kompleksa Zhongnanhai uvijek su proučavali znatiželjni knjiški crvi diljem zemlje i svijeta.