Obavijesti

Promo sadržaj

Solana Nin - posjetite muzej i polja soli

Solana Nin - posjetite muzej i polja soli
5

Jeste li ikad bili na poljima soli ili u muzeju soli? Jeste li ikad obišli bazene soli? Znate li uopće kako se ubire sol?

Ako niste, obavezno posjetite Solanu Nin. Zašto? Zato jer sol svakodnevno koristite, a u Solani Nin možete puno naučiti o soli i nastajanju iste. Solana Nin sol bere ručno, suši je na suncu, buri, i to već 1500 godina. Solana Nin ne prodaje sol, ona priča priču o soli koja seže još od doba Rimljana.

Na njenim poljima postoji rimska zapornica koja svjedoči da je tu nekad bila solana i da je upravo ta zapornica služila za propuštanje morske vode iz bazena u bazen. Naime, ta zapornica je kamena, puno veća i monumentalnija dok su današnje zapornice su drvene i malene, ali imaju istu svrhu kao što su imale i nekad. Služe za propuštanje morske vode od bazena do bazena dok ne dođe do zadnje faze kristalizacije kada nastaju kristali soli.

U solani Nin sol ne proizvodi stroj. Čak ni čovjek. Sol proizvode more, sunce i vjetar. Ljudska je ruka samo bere s ljubavlju i tako već generacijama. Ljubav prema soli prenosi se s naraštaja na naraštaj. Jadransko se more prirodnim padom slijeva kroz bazene gdje isparava te se kristalizira u prirodnu morsku sol. Suši se na suncu uz pomoć bure s Velebita, a ona se bere ručno. Bogata je prirodnim jodom morskih algi te ne sadrži umjetne aditive.

Preporučuje se u trudnoći i dojenju, u prehrani djece, kod dišnih tegoba, kod tegoba sa štitnjačom, ali i u svakodnevnoj upotrebi u kulinarstvu i kuhinji. Isprobajte ekološku sol u izvornom obliku - kuhinjsku sitnu i grubo kristaličnu, ali i cvijet soli kao kraljicu svih soli koja oplemenjuje gurmanske delicije. U sklopu solane su muzej i kuća soli gdje možete kročiti u prošlost uz snimke crno-bijelih fotografija iz daleke prošlosti, starih alata za rad te vagona koji su se davno koristili kao sredstvo za transport soli s bazena u skladište. Sol, kao i sve slane proizvode Solane Nin kao što su začinske soli, čokolade sa soli, keksi sa soli, sir sa soli, možete pronaći u svim većim trgovačkim lancima, suvenirnicama, trgovinama diljem Hrvatske i šire.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Velika analiza zadovoljstva zaposlenika u 2023.
PROMO

Velika analiza zadovoljstva zaposlenika u 2023.

“Da ja vodim ovu tvrtku, donosile bi se drugačije odluke”: Hrvati su na poslu najzadovoljniji suradnjom s kolegama, ali nisu lojalni svom poslodavcu

U Našicama otvoren inovativan i jedinstven Pedagoški šumski centar „Šumski Radoznalci“
PROMO

U Našicama otvoren inovativan i jedinstven Pedagoški šumski centar „Šumski Radoznalci“

Pedagoški šumski centar „ŠUMSKI RADOZNALACI“ je jedinstveni Centar u Hrvatskoj, lociran u srcu prirode, u Našicama. To je mjesto gdje djeca, u manjim skupinama, iskustveno uče kroz igru u prirodi, u okruženju predivnih šuma i cvjetnih livada.
Favbet novom inicijativom pomaže boksačkim klubovima diljem hrvatske
PROMO

Favbet novom inicijativom pomaže boksačkim klubovima diljem hrvatske

Podrška lokalnim klubovima za rast I razvoj mladih boksačkih talenata