Obavijesti

Promo sadržaj

Tehnološka revolucija: AI, Metaverse i Web 4.0

Tehnološka revolucija: AI, Metaverse i Web 4.0

Startup Europe Regatta 2023. na valovima tehnoloških promjena.

U svijetu koji se razvija brže nego što smo ikada mogli zamisliti, tehnologija igra ključnu ulogu u načinu na koji organizacije usmjeravaju poslovanje, kreiraju, komuniciraju s postojećim i budućim klijentima. Tri nevjerojatna koncepta - Umjetna inteligencija (AI), Metaverse i Web 4.0 – zvijezde su panel rasprave koja će se održati 5.listopada 2023.u Dioklecijanovim podrumima.  Zašto su ovi pojmovi toliko uzbudljivi, kako se primjenjuju u današnjem poslovanju otkrit će nam stručnjaci Aleksandra Prodanović Stamenović, članica izvršnog odbora WMC, EWASOFT, Tadej Slapnik, izvršni direktor WMC, HashNET, Klemen Gradišar, suosnivač Ballies, izvršni operativni direktor Swiss Sports/Tech MetaCourt.gg, član izvršnog odbora i voditelj Accelerator at WMC, Petra Horvatović, članica upravnog odbora CroAi, Hrvoje Hiršl, izvršni direktor Design Polygon te Strahinja Vukoičić, izvršni direktor MOONSTRUCK. Panel raspravu će moderirati Katarina Bingula, izvršna direktorica Ae! Komunikacije.

Ono što nas od samih početaka pojavljivanja svijeta novih tehnologija nadahnjuje, je činjenica kako nema ograničenja slobode i izražavanja, posebice kada je AI u pitanju.

Snagu implementacije novih tehnologija u područje umjetnosti prepoznala je i Petra Horvatović, članica upravnog odbora CroAi: "Integracija AI u upravljanju umjetničkim projektima donosi više slobode, učinkovitosti, preciznosti i dubljeg razumijevanja svijeta umjetnosti, otvarajući vrata novim dimenzijama uspjeha u tom kreativnom području."

U suradnji s Institutom za fiziku u Zagrebu, jedan od panelista, umjetnik Hrvoje Hiršl, osnovao je Quantum Research Group (QRG). Njegov cilj je stvoriti održiv poslovni model te omogućiti resurse za istraživanje, propitivanje i korištenje novih tehnologija. 

“Vjerujem u rušenje proizvoljnih granica između disciplina i spajanje umjetnosti, znanosti i tehnologije u jedno istraživačko putovanje. U poslovnom okruženju, dominantan pristup je stvaranje rješenja za postojeće probleme, dok u umjetnosti stvaramo nove "probleme", rekao nam je Hrvoje.

Metaverse je poput čarobnog portala u svijet neograničenih poslovnih mogućnosti, koji brendovima pruža futurističke, virtualne svjetove koji se ističu u moru konkurencija. Često se za metaverse navodi da je donio revoluciju u marketingu, jer su brendovi dobili jedinstvenu priliku  predstavljati svoje proizvode na neobičan način i  osigurati potencijalnim kupcima nezaboravno iskustvo. 

Posljednjih nekoliko mjeseci Web3 riječ je navirala svugdje, a već smo u eri razvoja Web4 svijeta. Što ga to točno razlikuje od prethodnika, hoće li nekim sektorima poslovanja donijeti značajnije napretke, kako razumjeti implementaciju ideja iz stvarnog svijeta u virtualni, samo su neka pitanja kojima ćemo se baviti na panelu.

O dolasku i implementaciji Web4 svijeta razgovarali smo s izvršnim direktorom WMC-a Tadejem Slapnikom: “Korištenjem napredne umjetne i ambijentalne inteligencije, pouzdanih blockchain transakcija, virtualnih svjetova i XR mogućnosti, digitalni i stvarni objekti i okruženja potpuno su integrirani i međusobno komuniciraju, omogućujući doista intuitivna, impresivna iskustva, besprijekorno spajanje fizičkih i digitalnih svjetova.”

Jedno je sigurno, nove tehnologije oblikuju našu sadašnjicu i budućnost, stoga umjesto da budemo njihovi pasivni korisnici, možemo ih aktivno koristiti kao bi optimizirali radne procese, poticali razvoj novih ideja i kreativnih procesa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Kakva je budućnost slovenskih gradova i kakvu ulogu u tome imaju pametni gradovi?
PROMO

Kakva je budućnost slovenskih gradova i kakvu ulogu u tome imaju pametni gradovi?

Tehnološke inovacije poput pametnih gradova imat će ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti slovenskih gradova. Te inovacije mogu pomoći u uštedi energije, poboljšanju sigurnosti i kvaliteti života

Gigantski krokant sv. Duje za proslavu Bobisovog 75. rođendana i Sudamje
PROMO

Gigantski krokant sv. Duje za proslavu Bobisovog 75. rođendana i Sudamje

Iz Bobisa pozivaju: "Pridružite se Bobisu i gradu Splitu, u utorak 7. svibnja, na splitskim Prokurativama i budite dio povijesti dok slavimo ovogodišnju Sudamju i 75 godina legendarnog Bobisa.“
Odmorite se u njegovanom vrtu
PROMO

Odmorite se u njegovanom vrtu

Robotska kosilica brine se za uređenje okoliša što znači da možete uživati ​​u miru i tišini tijekom vikenda i usredotočiti se samo na opuštanje